Nedelje trudnoće

bebe

Prvo da kažem. Nisam ponovo trudna, ali želim ovo da objavim iz razloga što na moj blog s vremena na vreme, ko zna kojim putevima zalutaju i trudne, buduće mame koje zanimaju nedelje trudnoće. Ovo je izveštaj koji sam dobijala tokom svojih trudnoća iz nedelje u nedelju, pa možda nije loše da ga objavim u celini. Na žalost nemam prvih 12 nedelja, ali možda sve ovo nekom bude korisno.

Prvo da kažem da nije ništa čudno, da se trudna žena nađe zbunjena zbog tog „doktorskog“ računanja trudničkih nedelja, ali to po njima ide ovako, pa se vi drage moje nađite. Troje sam ih rodila, pa tako vam mogu iz prve ruke reći sve što vas zanima, slobodno pitajte, spremna sam da vam pomognem koliko umem i mogu. Možete pitati apsolutno sve što se tiče trudnoće, malih bebica, dojenja, dohrane, dečice i padobranstva. Odgovoriću vam iz svog iskusta, a nije malo.

1 mesec: 1-5 nedelja
2 mesec: 6-9 nedelja
3 mesec: 10-13 nedelja
4 mesec: 14-17 nedelja
5 mesec: 18-21 nedelja
6 mesec: 22-26 nedelja
7 mesec: 27-31 nedelja
8 mesec: 32-36 nedelja
9 mesec: 37-40 nedelja

Trenutno ste u 13. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 195 dana.
Uspesno ste savladali 30% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 6,5 – 7,8 cm, a teska 15 – 30 g.

Koliki ste Vi?
Moguce je da ste dobili koji kilogram do sada, osim ako imate jutarnje mucnine pa ne jedete mnogo.

Rast i razvoj Vase bebe
Bebin rast i razvoj ce posebno biti upadljiv od ove nedelje pa do 24 nedelje. Beba je vec udvostrucila svoju velicinu od 7 nedelje. Nastavlja se oblikovanje lica, posebno nosa i obraza, a ocni kapci se spajaju i beba sve vise poprima ljudski oblik
________________________________________

Trenutno ste u 14. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 188 dana.
Uspesno ste savladali 32% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 8,0 – 9,3 cm, a teska oko 25g.

Koliki ste Vi?
U ovom periodu trudnoce verovatno cete razmisljati o odeci za trudnice. Uzivacete u trudnoci vise ako nosite odecu koja je udobna i koja vam odgovara umesto da pokusavate da dugme ili zip drzite zakopcano. Svaka trudnoca je drugacija, ne samo medu zenama vec i u odnosu na vasu prethodnu trudnocu. Vase telo raste drugacijim tempom sada nego u prethodnoj trudnoci i razlicito od drugih zena i mozda ce stomak kasnije ili ranije da se primeti. Sve je individualno.

Rast i razvoj Vase bebe
Lice vase bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se koren nosa, formirani su obrazi, usi su sa strana na vratu prema glavi, a oci su sve blize jedno drugome. Kod muskih fetusa razvija se prostata, a kod zenskih fetusa se jajnici spustaju iz stomaka u malu karlicu.

Kako se ponasati?
Prekomerna tezina na pocetku vase trudnoce moze da pretstavlja problem u toku trudnoce. Morate uzimati hranu sa manje kalorija u toku trudnoce.
________________________________________

Trenutno ste u 15. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 181 dana.
Uspesno ste savladali 35% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 10 – 12 cm, a teska 50 – 100 g.

Koliki ste Vi?
Vasa trudnoca se vec vidi, ako ne u obicnoj odeci onda sigurno u kupacem kostimu.

Rast i razvoj Vase bebe
U ovom periodu, koza vase bebe je veoma tanka. Telo bebe je prekrivenolanugo glacicama koje rastu gotovo po celom telu fetusa. Veruje se da lanugo dlacice imaju zastitnu ulogu, pre svega pridrzavajuci vernix na povrsini koze. Vernix je masni, vostani i sirastog izgleda sloj koze koji beba sama izlucuje i stvara. Lanugo dlacice otpadaju, a vernix vecim delom iscezava pre nego sto se beba rodi. Razvijaju se kosti, kao i kostana mozdina. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba je time i sve savitljivija. Sada vasa beba moze svoje prstice stisnuti u saku.

Kako se ponasati?
Tokom prvog tromesecja trudnoce dobitak na telesnoj tezini je neznatan, a potom ravnomerno raste otprilike u ritmu 400 – 500 g /nedeljno tokom drugog i treceg tromesecja, tako da je ukupni dobitak na kraju trudnoce nekih 10 – 12 kg. Suvise mali unos kalorija moze dovesti do deficita hranljivih supstanci u majcinom organizmu sto za posledicu ima zaostatak ili prestanak rasta deteta, premala porodajna tezina i cak prevremeni porodaj. Izmedu 15. i 18. nedelje radi se triple test .
________________________________________

Trenutno ste u 16. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 174 dana.
Uspesno ste savladali 37% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 12cm, a teska oko 80g.

Koliki ste Vi?
Tokom 16. nedelje nastavlja se dalji rast materice, koja se sada uzdize nekih 2 poprecna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vreme materica sadrzi vec i 250 ml plodove vode.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice prekrivaju gotovo celu povrsinu koze bebe, a jasnije se isticu dlacice na obrvama. Pocinje rasti kosa na glavi. Noge bebe su sada duze od ruku. Prsti na rukama su vec sasvim formirani. Ako vam ovo nije prva trudnoca, vec mozete da osetite pokrete bebinih ruku i nogu. Mnoge zene opisuju prve pokrete bebe kao treperenje ili kao mehurice. Vi vec mozete da pocnete da osecate pokrete bebinih ruku i nogu, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoca.

Kako se ponasati?
Jedna od lepih stvari u trudnoci je to da ce vecina doktora reci da treba da imate vise uzina izmedu obroka, cak i 3-4 uzine dnevno. Dijagnosticka amniocenteza se najcesce izvodi izmedu 16. i 18. nedelje trudnoce.

Trenutno ste u 17. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 167 dana.
Uspesno ste savladali 40% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Beba je dugacka izmedu 11 i 12 cm i teska oko 125 g.

Koliki ste Vi?
Nastavlja se rast materice cije se dno (fundus) sada nalazi negde oko sredine izmedu stidne kosti i pupka. Ovo je vreme da izaberete grudnjak po meri i pocnete koristiti neku od krema protiv strija.

Rast i razvoj Vase bebe
Doslo je do potpunog razvitka placente (posteljice). Koza bebe je jos uvek tanka i nema vidljivog potkoznog masnog tkiva. U ovoj nedelji pocinje stvaranje i odlaganje smedeg masnog tkiva. To je posebna vrsta masnog tkiva veoma vazni u proizvodnji topline. Sada bi trebali da osetite pokrete bebe, ako ne ove nedelje onda sigurno sledece.

Kako se ponasati?
Kegelove vezbe su jednostavna tehnika za jacanje misica u predelu vagine. Pripremaju ih za porodaj i pomazu oporavku posle porodaja. Ove vezbe, u bilo koje vreme i bilo gde, moze da radi svaka trudnica, i da ima koristi od njih. Pogledajte i clanak vegeterijanstvo u trudnoci.

Trenutno ste u 18. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 160 dana.
Uspesno ste savladali 42% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 14 cm i teska oko 150 grama.

Koliki ste Vi?
Vi ste se verovatno vec ugojile oko 4 kg, ali povecanje tezine se razlikuje od trudnoce do trudnoce. Moguce je da vam se jevi: osecaj napetosti i tezine u nogama; grcevi u listovima, kao i osecaj trnjenja u nogama; oticanje stopala i skupljanje tecnosti oko skocnih zglobova i na potkolenicama; pojava prosirenih vena na nogama.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba nastavlja da raste i da se razvija, mada sada malo sporije. U ovo vreme zavrsava se okostavanje sitnih koscica unutrasnjeg uha, kao i razvoj onog dela mozga koji prima i preraduje zvucne signale, tako da od ovog vremena vasa beba moze cuti i zvukove koji dolaze izvana.

Kako se ponasati?
Gvozde igra najvazniju ulogu u trudnoci i treba da unosite oko 30 mg da bi ste zadivoljile dnevne potrebe. Mnogi vitaminski dodaci za trudnice sadrze dovoljno gvozda i ako koristite ove pilule, popite ih sa casom soka od pomorandze ili grejfruta da bi ste povecali apsorbciju gvozda.

Trenutno ste u 19. nedelji trudnoće.
Do srećnog događaja još 152 dana.
Uspešno ste savladali 46% trudnoće.

Koliki ste Vi?
Vaša težina raste iz nedelje u nedelju. Evo koliko teži vač stomak u ovom trenutku:
- dete: oko 200 g
- placenta: 170g
- plodova voda: 320 g
- materica (pre trudnoće teži svega 50 g): 320g
- dojke: 180 g
- dodatna količina krvi i zadržana tečnost

Rast i razvoj Vaše bebe
Nervne ćelije kao i nervi (njihovi produžeci) koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mesta, pa beba sada svesno upravlja svojim pokretima. Počinje da se formira masno tkivo. Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mlečne. Ekstremiteti dostižu odgovarajuće proprocije.

Kako se ponašati?
Vaš doktor će vam sigurno skrenuti pažnju da ne uzimate biljne preparate i lekovita sredstva bez konsultacije sa doktorom, jer u toku trudnoće takva sredstva mogu da budu veoma opasna i za vas i za vašu bebu.

Trenutno ste u 20. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 146 dana.
Uspesno ste savladali 47% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 16 cm a teska oko 260 g.

Koliki ste Vi?
Vasa materica ce se sada nedeljno uvecavati za jedan centimetar. S porastom materice mogu se poceti javljati tegobe usled kompresije okolnih organa: pritiska na zeludac, bubrege i pluca. Posledice ovog pritiska mogu biti losija probava, cesto mokrenje, odnosno nedostatak vazduha prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje koze, cesca je pojava strija. Iako vi samo povremeno osecate bebine pokrete, ona se stalno krece, ali vi niste u mogucnosti da je uvek osetite. Njene pokrete osecate samo onda kada ona rukama ili nogama udari o zid materice.

Rast i razvoj Vase bebe
Razvoj, zadebljanje i diferencijacija slojeva koze. Posebne masne zlezde stvaraju vostanu (sirastu) supstancu koja se naziva vernix caseosa, i koja se odrzava na kozi zahvaljujuci prisustvu lanugo dlacica. Vernix je izuzetno bitan u zastiti koze vase bebe od delovanja plodove vode. Pocinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama.

Kako se ponasati?
Normalno je sto vi i vas partner ocekujete buduce roditeljstvo sa pomesanim osecanjima. Sto se termin porodaja priblizava tako rastu i strahovi; mozda se pitate da li ste dovoljno zreli za roditeljstvo i kako ce se to odraziti na vas odnos prema partneru. Najbolje je iskreno razgovarati o tim strahovima.

Trenutno ste u 21. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 139 dana.
Uspesno ste savladali 50% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Fetus je, od temena do zadnjice, dugacak oko 18 cm, a tezak oko 300 gr.

Koliki ste Vi?
Ove nedelje ce vas struk nestati i svi ce znati da ste vi trudni. U ovom drugom tromesecju se najvise dobija na tezini i rastu potrebe za kalorijama. Treba da povedete racuna ne samo koliko vec i sto jedete: izbegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.

Rast i razvoj Vase bebe
Napreduje razvoj digestivnog trakta i on vec funkcionise na naki nacin. Vasa beba vec guta tecnosti. Veruje se cak da gutanje amnionske tecnosti moze da pomogne za rast i razvoj digestivnog sistema i dobro funkcionisanje posle rodenja.

Kako se ponasati?
Mnoge zene osete neverovatnu zudnju za odredenom hranom, a neke nemaju nikakvu posebnu zudnju.

Trenutno ste u 22. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 132 dana.
Uspesno ste savladali 52% trudnoce.

Kolika je Vaša beba?
Vaša beba je dugačka oko 19 cm (merena od temena do zadnjice), a teška blizu 350 gr.

Koliki ste Vi?
Vaša materica je sada oko 2 cm iznad pupka. Vi se verovatno osećate dobro i udobno u svojoj trudnoći. Većina trudnica uživa u drugom tromesečju jer su nestali simptomi trudnoće, gađenje i povraćanja, a telo se naviklo na povećanu težinu.

Rast i razvoj Vaše bebe
Nastavlja se razvoj mozga, kao i razvoj čula dodira i svesnost vaše bebe.

Kako se ponašati?
Veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti u toku trudnoće. Tečnost će pomoći vašem telu u procesu prerade hranjivih sastojaka iz hrane, razvoju novih ćelija, održati dobar krvni pritisak i pomoći kod regulacije telesne temperature. Sada Vam je sigurno teško da se namestite za spavanje. Pročitajte više o spavanju u trudnoći.

Trenutno ste u 23. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 125 dana.
Uspesno ste savladali 55% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 20 cm, a teska skoro 450 gr.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dodali 5 do 7 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Pokreti bebe mogu biti veoma zivi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nezni. Lunago dlacice pokrivaju celo telo. Bebina koza vise nije prozirna vec usled stvaranja pigmenta pocinje biti crvenkasta.

Kako se ponasati?
Neki prijatelji ili poznanici ce vam reci da ste veliki kao da nosite blizance dok ce drugi reci da ste mali i da sigurno niste u petom mesecu trudnoce. Nemojte da se brinete i razmisljate o tome sta kazu, setite se samo da je svaka trudnoca drugacija i da bebe rastu razlicitim tempom. Vas doktor ce da kontrolise vase mere i tezinu prilikom svakog odlaska na konrtolu i on ce biti prvi koji ce da uoci neke probleme. Odrzavajte vasu tezinu stabilno i sve ce biti u redu.

Trenutno ste u 24. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 118 dana.
Uspesno ste savladali 57% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 530 gr, a dugacka oko 21 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Materica je oko 5 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba poprima sve vise izgled na koji smo navikli: oci su se priblizile na udaljenost koja je normalna i jos uvek su zatvorene, a usi su zavrsile svoj put i upravo su tamo gde i trebaju biti. Na ocnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi jos snaznije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao sto ce izgledati kada se rodi.

Kako se ponasati?
Neke trudnice pate od zapusenog nosa pa cak i krvarenja. Veruje se da hormonske promene u vasem telu prouzrokuju vecu prokrvljenost i vecu osetljivost nosnih kanala. Porazgovarajte sa vasim doktorom sta da koristite da bi ste smanjili simptome.

Trenutno ste u 25. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 111 dana.
Uspesno ste savladali 60% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 700gr, a dugacka oko 22 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je velika kao fudbalska lopta i dolazi do veceg pritiska na zeludac sto daje osecaj tezine u stomaku.

Rast i razvoj Vase bebe
Vaca beba svakog dana ima sve vece sanse da prezivi ako dode do prevremenog porodaja. Masa se povecava i sazreva nervni sistem. Polni organi su sasvim razvijeni i lako se moze utvrditi pol ultrazvucnim pregledom, osim ako polozaj bebe to nedozvoljava.

Kako se ponasati?
U toku trudnoce moguce je da cete osetiti svrab na kozi stomaka. Nije u pitanju osip, vec vas stomak raste i vasa koza se takode rasteze i to zatezanje koze uzrokuje svrab. To je normalno i prirodno i mozete smanjiti svrab mazanjem neke hidrantne kreme po stomaku.

Trenutno ste u 26. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 104 dana.
Uspesno ste savladali 62% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 850 grama, a dugacka oko 23 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 6 cm iznad pupka. U drugoj polovini trudnoce, vas stomak ce da raste oko 1 cm svake nedelje, i ako ste pratili savete o zdravoj i ujednacenoj ishrani u toku trudnoce moguce je da ste dobili izmedu 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba vec ima neki svoj ritam spavanja. Verovatno ste primetili da je u neko doba dana aktivnija nego inace tokom dana. Bebino peto culo je razvijeno.

Kako se ponasati?
Kako raste Vasa materica, posteljica i beba, tako rastete i Vi. Bolovi u ledima, glavobolja, natecene noge i pritisak na karlicu postaju sve cesci i cesci. Polako se priblizava kraj drugog tromesecja, 2/3 trudnoce je vec iza Vas i nece proci jos mnogo vremena i Vasa beba ce se roditi!

Dobro je da jedete ribu u toku trudnoce. Dokazano je da su zene koje su jele razne vrste ribe u toku trudnoce nosile duze i donele na svet bebe sa zdravijom porodajnom tezinom. Takode, postoje studije koje pokazuju da konzumiranje ribe smanjuje rizik od prevramenog porodaja i da su omega-3 masne kiseline uzrok hormonske reakcije koja Vas stiti od prevremenog porodaja. Omega-3 masne kiseline, takode, pomazu kod hipertenzije i preeklampsije. Iako riba sadrzi mnogo vitamina B, gvozda, cinka, selena, trebalo bi da izbegavate zivu ribu, koja moze da sadrzi bakterije, parazite, viruse i otrove. Sirova riba ili ljuskari, ako su zarazeni, mogu da prouzrokuju razne bolesti, tako da je bolje da ih izbegavate tokom trudnoce.

Trenutno ste u 27. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 97 dana.
Uspesno ste savladali 65% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ova nedelja je pocetak treceg i poslednjeg tromesecja. Vasa beba je sada teska oko 1 kg, a dugacka oko 24 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 7 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Oci vase bebe su razvijene i pocinju se otvarati, i razvija se culo vida. Takode i cuje bolje i verovatno ce odmah po rodenju prepoznati Vas glas ili muziku koju je slusala dok je bila u Vasem stomaku.

Kako se ponasati?
Jedna od neverovatnih i neprocenjivih osecaja u toku trudnoce je osecaj pomeranja Vase bebe. Ovo je period kada vecina zena pocinje da se vezuje za bebu i da se neprekidno pita da li je sve u redu.

Trenutno ste u 28. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 90 dana.
Uspesno ste savladali 67% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 1 kg i dugacka oko 25 cm od temena do zadnjice, a oko 35 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec dosta iznad pupka. Kod nekih trudnica rast stomaka moze da bude usporen dok kod drugih raste preko noci! Verovatno ste dobili oko 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Kosa postaje duza. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod koze. Mozak je dovoljno razvijen da moze da kontrolice telesnu te,peraturu i disanje.

Kako se ponasati?
Jedite sto vise zelenog i zutog voca, povrca bogatog vitaminom C kao sto je paradaiz i hleb i zitarice od celog zrna.

Trenutno ste u 29. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 83 dana.
Uspesno ste savladali 70% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vaca beba je teska oko 1100 g, a dugacka oko 26 cm od temena do zadnjice.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec 7-10 cm iznad pupka i verovatno ste pridodali oko 8-12 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba otvara i zatvara oci, kada su joj oci otvorene pomice ih uokolo kao da nesto gleda. Verovatno ste primetili da iz nedelje u nedelju Vasa beba raste sve brze i postaje sve veca. Bebina tezina se brzo povecava i bebe koje se samo koju nedelju ranije rode mogu da budu mnogo manje nego one koje se rode u terminu. Ovo je period kada beba dobija na tezini. – tezina decaka je veca od tezine devojcica – tezina na rodenju se povecava sa porastom broja trudnoca koje ste imale

Kako se ponasati?
Ako se probudite u sred noci zbog bolnog grca u nogama, znajte da je to pojava koja prati vecinu trudnica. Nosite obucu sa ravnim donom i smanjite unos soli. To bi moglo da pomogne.

Trenutno ste u 30. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 76 dana.
Uspesno ste savladali 72% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je sada teska oko 1.35 kg i dugacka oko 27 cm

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 10 cm iznad pupka. U ovom periodu trudnoce mozete se osecati veoma tromo i kao da cete eksplodirati svakog casa. Vasa meterica, posteljica i beba ce postati jos vece, ali ne brinite, ostalo je samo jos 10 nedelja.

Rast i razvoj Vase bebe
Nastavlja sazrevanje pluca. Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodova voda umesto u zeludac ude na pogresno mesto, beba, a i vi mozete osetiti njeno stucanje. Ves u ovo vreme beba ima svoje faze: fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja.

Kako se ponasati?
Ako ste zaposleni, pocinjete da razmisljate o porodiljskom odsustvu, iako vecina zena nastavlja da radi jos nekoliko nedelja. Sada ce Vam, verovatno trebati odeca za trudnice, i savetujemo Vam da je pozajmite, ako mozete. Mnoge trudnice se pitaju da li je bezbedno piti biljne cajeve tokom trudnoce. Neki cajevi su bezbedni ali neki nisu.

Trenutno ste u 31. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 69 dana.
Uspesno ste savladali 75% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba tezi oko 1.6 kg a dugacka je oko 28 cm od temena do zadnjice ili oko 40 cm od temena do stopala.

Koliki ste Vi?
Vi ste dobili izmedu 9.5-12 kg. Materica vam je oko 11 cm iznad pupka i trenutno zauzima veci deo Vaseg stomaka i Vi mozete osecati pritisak ispod rebara.

Rast i razvoj Vase bebe
Rast Vase bebe ce se usporiti malo ali rast i razvoj unutrasnjih organa ce se nastaviti.

Kako se ponasati?
Kod vecine trudnica u ovom periodu se pojavljuje smeda linija na sredini stomaka. To se desava zbog razdvajanja stomacnih misica i nestace nekoliko nedelja nakon porodaja.
________________________________________

Trenutno ste u 32. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 62 dana.
Uspesno ste savladali 77% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 1.8 kg, a duga oko 29 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je oko 12 cm iznad pupka. Moguce je da su vam ruke i noge nateceni. Ako Vam je natecen gornji deo tela, lice, obratite se doktoru. Moguce je da osetite bolove u ledima koji je verovatno prouzrokovan slabim stomacnim misicima koji treba da Vas teraju da ispravite ramena i da podrzite rastucu matericu. Moguce je da osetite lazne kontrakcije. One mogu da se pojave nekoliko puta u toku dana i obicno traju oko 30 sekundi. Iskoristite njihovu pojavu za vezbu disanja i relaksacije koje cete primeniti u toku porodaja.

Rast i razvoj Vase bebe
Pluca Vase bebe su zrela i sposobna za samostalno disanje. Posteljica moze da primi i preradi oko pola litre krvi iz vaseg krvotoka svakog minuta i da snadbeva bebin organizam kiseonikom i hranjivim materijama. U ovo vreme beba cuje i Vas glas koji je jaci od buke spoljasnje okoline. Fine lunago dlacice otpadaju, mada ce se neke zadrzati do porodaja.

Kako se ponasati?
Ako ocekujete blizance, Vasa ishrana je posebno vazna. Hrana je uvek najbolji izvor svih hranjivih sastojaka.
________________________________________

Trenutno ste u 33. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 55 dana.
Uspesno ste savladali 80% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2 kg a duzina oko 30 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 13 cm iznad pupka. Dobili ste oko 10-12.5 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
- beba stavlja svoje prstice u usta
- nastavlja se talozenje masnog tkiva debljanje
- kao rezultat masnog tkiva, koza Vase bebe menja boju iz crvene u roze

Kako se ponasati?
Nastavite sa uzimanjem prave hrane kako bi ste obezbedili dovoljne kolicine hranjivih sastojaka i kako bi kontrolisali dobijanje na tezini. Moguce je da imate gorusicu mnogo cesce. Jedite manje obroke ali cesce, to moze da pomogne kog gorusice.

Trenutno ste u 34. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 48 dana.
Uspesno ste savladali 82% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.2 kg a dugacka oko 32 cm od temena do zadnjice i oko 44 cm mereno od dlave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 14 cm iznad pupka. Ne treba da zaboravite da su ove mere orijentacione i da su drugacije u svakoj trudnoci. Nemojte da se zabrinete ako je Vas stomak manji ili veci od drugih trudnica, Vas doktor prati velicinu i rast prilikom svake posete. Jos vaznija je stopa rasta Vase materice, koja daje signale da je rast i razvoj Vase bebe normalan.
Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba vec sada pocinje da razvija svoj imuni sistem koji ce joj pomoci da se izbori sa infekcijama. Noktici na prsticima rasti i moguce je da ce trebati da se skrate odmah po rosenju. Boja ociju bebe je plava bez obzira sto mozda nece biti plava kasnije.
Kako se ponasati?
Kada ce beba krenuti napolje?
Par nedelja pre porodaja moguce je da cete primetiti promene na Vasem stomaku, sto je znak da se beba okrenula nanize glavom prema porodajnom kanalu i da se sprema za izlazak. Ne treba da budete zabrinuti kada se to dogodi, jer se nekom dogodi par nedelja pre porodaja, a nekom bas pred porodaj.

Trenutno ste u 35. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 41 dana.
Uspesno ste savladali 85% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.5 kg a dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice ili oko 45 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 15 cm iznad pupka. Vasa tezina se povecala za oko 10-13 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
- beba se i danje deblja i sada pocinje da dobija salo izmedu ruku i nogu
- ako nosite decaka njegovi testisi se spustaju na svoje mesto, u mosnice
- ako bi se Vasa beba rodila ove nedelje ona bi imala oko 2.5 kg i bila bi potpuno zrela za zivot izvan materice
Iako Vas doktor moze da izracuna tezinu bebe on ne moze da Vam kaze kada ce beba krenuti da izlazi.

Kako se ponasati?
Ako Vam se desi da pustite nekoliko kapi mokrace, nemojte da se uzrujavate i da Vam je neprijatno. To je pojava koja zadesi 98% trudnica zbog pritiska bebine glavice na mokracnu besiku.

Trenutno ste u 36. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 34 dana.
Uspesno ste savladali 87% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.7 kg i dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice, a oko 46 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dobili oko 11-13 kg. U ovoj nedelji Vasa materica dostize najvisu tacku i sigurno osecate da pritiska sve Vase organe, pre svega na rebra, pluca i zeludac.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba i dalje nastavlja da se popunjava i ona je sada vec debeljuskasta i ima popunjene obraze. Ako se beba nije spustila u porodajni kanal, verovatno ce uciniti to uskoro. Onda cete moci lakse da disete i osecacete olaksanje.

Kako se ponasati?
U ovom trenutku Vas doktor je u mogucnosti da Vam kaze kako je Vasa beba okrenuta, da li prednjaci glava ili zadnjica. Obicno je krajem 36. nedelje beba smestena u porodajni polozaj, mada je moguce da se ponovo okrene.

Trenutno ste u 37. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 27 dana.
Uspesno ste savladali 90% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2.9 kg, a duzina oko 35 cm.

Koliki ste Vi?
Verovatno ste dobili izmedu 11-15 kg, ne bi trebalo da ste dobili vise.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba skuplja snagu svakim danom sve vise i vise. U ovom periodi nisu sve kosti bebe okostale, sto pretstavlja prednost, jer ce tokom porodaja biti fleksibilne. Beba se okrece prema svetlu. Krajem ove nedelje rast bebe se polako usporava.

Kako se ponasati?
Vecina trudnica u ovom periodu pocinje da se ponasa kao da ce im vreme pobeci, pa se trude da zavrse sa svim pripremama za povratak iz porodilista. Bilo bi pametno da zamolite nekoga (majku, svekrvu, prijateljicu) da se pobrinu oko spremanja stana. Vase je da odmarate! Odlazak u bolnicu se priblizava, a Vi pogledate sta vam je sve potrebno da ponesete u porodiliste.

Trenutno ste u 38. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 20 dana.
Uspesno ste savladali 92% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 3.1 kg i dugacka oko 35 cm od temena do zadnjice, a oko 47 cm od glave do pete. Verovatno ste primetili da su mere slicne kao i prosle nedelje, jer se rast usporio.

Koliki ste Vi?
Vi se vec nalazite u terminu za porodaj, koji se racuna +2 nedelje, -2 nedelje. Moguce je da cete dobijati 500 g nedeljno i uglavnom se dobijanjese odnosi na povecano zadrzavanje tecnosti. Iz istog razloga nije retka pojava otoka. Druga bitna pojava u ovo vreme je pojava jos jedne vrste trudova. Nakon trudova spustanja javljaju se predtrudovi i lazni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom – predtrudovi i lazni trudovi obicno su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko mirjete, sasvim nestaju.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice su nestale, a jos samo na pregibima se zadrzavaju naslage belkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. U ovom periodu beba skuplja dosta mekonijuma u svoja creva. Mekonium se sastoji od celija koze i lanugo dlacica koje su otpale u plodovu vodu, a beba ih je progutala, od celija crevnog epitela, raspadnutih krvnih celija i drugih supstanci. Nakon porodaja mekonium ce biti prva stolica Vase bebe.

Kako se ponasati?
Sada se verovatno osecate umorno i naduveno. Veoma je vazno da unosite hranjive sastojke i predlazemo Vam par «pametnih uzina»:
- banane, voce bogato gvozdem, kalijumom i magnezijumom
- parce sira za kalcijum i proteine
- krekeri za vlakna
- vocni shaike sa mlekom ili jogurtom za kalcijum, vitamine i minerale

Trenutno ste u 39. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 13 dana.
Uspesno ste savladali 95% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Sada je Vase beba tecka oko 3.2 kg i dugacka oko 36 cm.

Koliki ste Vi?
Vi ste vec poprilicno veliki i teski, ali jos samo malo!
Procitajte vise o porodaju kako biste bili spremni.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba nastavlja sa rastom unutar materice mada je rast sada mali. Svi bebini organi su na svom mestu i sposobni su za samostalno funkcionisanje.

Kako se ponasati?
Kako posle porodaja dolazi period dojenja, znajte da morate nastaviti sa ishranom punom hranjivih sastojaka. Moracete da izbegavate hranu koja uzrokuje gasove, kao sto su brokoli, kupus, karfiol i zacinjena hrana.
Dolazak bebe se ocekuje uskoro. Pogledajte sta Vam je potrebno za prve dane od opreme za bebu.

Trenutno ste u 40. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 6 dana.
Uspesno ste savladali 97% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ako se jos uvek niste porodili, onda ste uspesno nosili Vasu bebu do kreja termina. Vasa beba ce teziti oko 3.4 kg i bice dugacka oko 37-38 cm od temena do zadnjice i oko 48 cm od temena glave do pete.

Vasa porodica je porasla za jednog, dva, a mozda i tri clana! Rodenjem deteta zivot se menja na bolje iako nocima necete spavati jos neko vreme. Ali neprospavanih noci ce biti sve manje i manje, a ljubav prema Vasem detetu ce rasti i prerasti sve granice, i niko, ali bas niko, nece moci da vam to oduzme.


Comments

comments

 • Charolija
  #1 written by Charolija 6 years ago

  Reći ću i ovde u komentarima. Sve što vas zbunjuje, što ne znate kako da rešite ili eto jednostavno hoćete da pitate bilo šta, pitajte. Rado ću vam uz osmeh odgovoriti. Nisam doktor, ali iskustvo ponekad mnogo više znači od doktorske diplome. :D

 • sarah
  #2 written by sarah 6 years ago

  …a ja cu da ti pripomognem koliko mogu, kao pedijatrijska sestra…sa ne malim iskustvom….. ;-)
  odlicno si ovo napravila, jer ta lekarska racunanja nedelja su skoro za sve trudnice zbunjujuca…
  Pozz :D

 • Charolija
  #3 written by Charolija 6 years ago

  Hvala Saro, pomoć je uvek dobrodošla i sa stručne strane. :D

 • bebac
  #4 written by bebac 5 years ago

  Cao Charolijo,kako te nisam pronasla u proteklih 7 meseci.
  Meni je prvo,u 7 sam mesecu.Posto sam imala jedan spontani pobacaj, ovo je bilo prilicno stresnih 7 meseci za mene.
  Pitanje: Da li vec sad treba da pratim bebine pokrete, koliko treba da ih bude?

 • Charolija
  #5 written by Charolija 5 years ago

  Dobrodošla Bebac… u proteklih 7 meseci nije bilo ovo postavljeno, pa me zato i nisi mogla pronaći. Drago mi je da sada jesi. :D

  Bebe su savršene same po sebi i svaka beba je drugačija. Tako da što se tiče bebećih pokreta, sve zavisi od bebe do bebe. Meni se dešavalo da budu mirni tokom celog dana, kada sam ja aktivna, ali zato uveče kada legnem i smirim se, počne prava žurka u stomaku.

  Trudnice imaju običaj da paniče i da bedače sebe crnim i glupim mislima, ali kada trudnoća teče normalno svojim tokom, nema razloga za paniku.

  Želim ti da uživaš do kraja svoje trudnoće i javi se kada god poželiš. :D

 • merima
  #6 written by merima 5 years ago

  mene zbunjuju te sedmice,ako racunam 9 mjeseci onda to dodje 36sedmica i 5 dana,ja sam 36sedmica i 5dana,bolime dole vec 10 dana,najvise navece,pomalo krvarim vec 5dana ono koja kap.ako mozete malo da mi objasnite sta je to.unaprijed vam hvala

 • merima
  #7 written by merima 5 years ago

  zaboravila sam da kazem da vec 4sedmice beba je se okrenila za porod,prva mi je trudnoca

 • Charolija
  #8 written by Charolija 5 years ago

  Draga moja Merima, za početak ti mogu reći…nemoj molim te da mi persiraš i dobrodošla. :D Nisam doktorka, tako da takve savete ne umem da dajem, ali ti mogu reći iz svog iskustva, da se beba verovatno spušta u porođajni kanal i namešta se. 36 nedelja i 5 dana, to znači da si ušla u deveti mesec i da se beba kompletno formirala. Znači porođaj je jako blizu. :D
  Kako se vrat maternice širi i skraćuje (otvara) i time priprema za porođaj, to može dovesti do tih bolova koje imaš uveče. Sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice i koji je do tada štitio plod od bakterija i infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscedak ružičaste boje ili prošaran krvnim žilicama. Sve su to znaci da se porođaj bliži, da se tvoje telo postepeno priprema. :D … ali verovatno nećeš da se porodiš još bar nedelju, dve.
  Najbolji savet koji umem da ti dam je da se obratiš svojoj doktorki i da se sa njom posavetuješ oko svega. Samo polako i bez panike. Volela bih da se opet javiš. :D

 • merima
  #9 written by merima 5 years ago

  charolija bas vam hvala na odgovoru,ja inace zivim u danskoj i isla sam ljekaru i on mi je tako rekao,ali se malo bojim sto se tice ovih ljekara sve im je normalno i sta god da ih pitam sve je normalno,od pocetka trudnoce imala sam upalu mokracnog mjehura ali su to tek vidjeli kad sam bila u 4mjesecu trudnoce iako sam se zalila i prije ali su mi govorili da je to normalno pa su me zavukli do 4mjeseca.ove bolove imam vec 10 dana,beba je se prije 4 sedmice smjestila gdje treba,i jucer mi doktur kaze da se beba smjesti prije na 2 sedmice i tako da su me bacili u dilemu.termin su mi dali 19januara,a jedni 10 januaru a treci 14januara,a sama mislim da mi nije ni jedan tacan.u martu sam imala menzes kao da ga nisam ni imala 2 dana i jako blijedo,tako isto i aprilu,a u maju nisam uopste dobila.i kad sam im to rekla jedni kazu da mi se racuna
  april a jedni kazu da mi se racuna mart i da nece da mi mjenjaju termin vec kad se porodi da je to termin.zbog svega su me bacili u sumnju.po njima mogu da predjem i termin a da ni neznam pa sam se vama obratila da vidim sta vi mislite.a nemogu da vas ne persiram sve je to navika pa se nadam da se necete ljutit.i jos jedno pitanje ja sam sa deckom spavala 9 februara 10 februara smo se razisli zbog roditelja,sa drugim sam se zarucila 26 aprila a 27 smo imali odnose.i kada pitam doktura da mi taj termin ne odgovara ni sa prvim momkom a ni sa drugim.on mi kaze da sam vjerovatno ostala sa prvim ali da sam bila pod jakim stresom i da je sperma mirovala dok se ja nisam smirila ako ista znate o tome bila bi vam jako zahvalna,jer nemogu da vjerujem da je to moguce.u martu sam imala kao menzes blijedi 17mar.u aprilu12 u maju nista.unaprjed vam hvala

 • Charolija
  #10 written by Charolija 5 years ago

  Mila moja, ne ljutim se što mi persiraš, ali stvarno nemaš razloga za to, pa pokušaj. :D
  Prostom logikom… ako si 9. februara, bila sa prvim momkom… i posle toga nisi, znači da nisi ni ostala trudna sa njim, jer bi se porodila još u novembru. Zajebane su to stvari, ali prosto se usuđujem to da kažem, jer je logično, pa ma šta da kažu doktori. Što se tiče prvog momka… nije on, smem da potpišem, ako je sve ovako kako kažeš. Spermatozoidi su u telu žene živi još 72 sata, znači i da je sperma mirovala, kako kažu doktori, ti bi se do sada porodila. Ne brini u vezi toga. :)
  Idemo dalje… Zbog, kako kažeš stresa koji si imala, postoji mogućnost poremećene menstruacije tj. ne obilne ili obilne menstruacije, ali svakako je menstruacija. Ja ti govorim samo prostom logikom. Računa se da su plodni dani od 10. do 17. dana ciklusa. Znači od prvog dana kada si dobila izbrojiš do 10 + 7 dana i to je to. U tom periodu možeš da ostaneš trudna. Ako računamo da je tvoja poslednja menstruacija bila 12 aprila, pa na to dodamo 10 dana i + onih 7, kada je moguće da si plodna. Bilo bi ovako…12 april + 10 dana je 22 april + 7 dana je 29 april… znači trudna si ostala između 22. aprila i 29. aprila, a to se tačno slaže sa tvojim odnosom sa drugim momkom, budućim tatom. :D Znači od 27. aprila kada ste bili prvi put zajedno, pa do 29. aprila ako ste imali još odnosa, si i ostala trudna, jer žena je u stvari moguće da ostane trudna samo u periodu od 24 sata.
  Idemo dalje… doktori na poslednju menstruaciju dodaju 7 dana + devet meseci i tako određuju termin. Znači tvoja poslednja menstruacija je 12. april + 7 dana + 9 meseci je 19 januar… to je po njima i verovatno su u pravu. Ali sa druge strane ne spavaju oni sa nama u našim spavaćim sobama. :D Ivana da ti kaže, opusti se i uživaj. Divim ti se, ali iskreno. Nadam se da imaš lep život sa budućim tatom svog deteta i da nisi iz nekog inata sa njim. Ako i jesi sigurna sam da će vas vaše divno, slatko dete zbližiti još više.
  Tvoje dileme i pitanja su me baš dirnula i najradije bih te jako, jako zagrlila tako debelu i smešnu. :D Sve smo mi smešne i slatke kada smo trudne.
  Još nešto će Ivana da ti kaže. Sve tate imaju taj problem, nikad nisu sigurni da su baš oni tate naše dece. Šalim se, naravno. :D Uvek je sve moguće. Najvažnija stvar je da smo mi, žene, uvek sigurne da su to naša deca. Naša divna deca.
  Čuvaj se dobra moja, i budi sigurna da te očekuje neizmerna sreća, kada rodiš svoje dete. Ma kada da odluči da dođe na svet, znaćeš sigurno. Opusti se i znaj da tamo neko u jebenoj Srbiji misli na tebe. Grli te Ivana i šalje ti svu čaroliju sveta da ti bude lepo i dobro u životu. :D

 • merima
  #11 written by merima 5 years ago

  draga ivana hvala ti na odgovoru,ja sada zivim sama tj.sa mojim roditeljima.sa drugim sam krenula ne iz inata vec da bi prvog prebolila ali sam se grdno zeznula.radujem se svojoj bebi bez obzira koje tata.prvu ljubav cu tesko da zaboravim a druga je bila sto posto pograsna i ne zelim sa njim bez obzira sto je beba njegova.poslusa cu mamin savjet bolje zivjeti sam nego sa svakim,ali necu ivana draga biti sama imacu svoju djevojcicu kojoj zelim dati ime dalila.puno puno ti hvala za sve ovo pricam ja i sa svojm mamom ali ovo joj je nepoznato.kaze mo kceri moja ja samo znam kad te zaboli ides u bolnicu u moje vrijeme nisu bili kompjuteri i sva ova saznanja.meni je 21god.puno mi znaci ovi vasi savjeti jer sva sam bila zbunjena.moja mama kaze isto da nikad nije cula za takav slucaj a jos cu ja vama javiti dali su nemoguce stvari postale moguce,jer ako se porodim ovih dana moja beba nije od drugog momka vec od prvog jer izmedju njih dvojice nije postajao niko drugi.obavjesticu vas o svemu.jer cu praviti dnk od drugog.ovdje je takav zakon da se mora znati ko je tata bebi.ovo vam pisem ali mnogo mi moji roditelji pomazu oko svega pa mi se ne cini tako crno.draga ivana hvala vam sto mislite na mene samo nemoj da vas opterecuje moja malo nezgodna situacija i vjeruj te da nisam tako losa djevojka vec mi sudbina losa,a moja mama kaze od kako zna za sebe da dobre djevojke uvjek stradaju ali ipak ima negdje u cosku i za njih sreca.ivana i ja vtebi zelim puno srece i puno vati hvala na ovoj obavjesti.

 • Charolija
  #12 written by Charolija 5 years ago

  Vidiš da možeš da mi ne persiraraš, bar malo u početku. :lol: Eto što ti se divim, odlučila si da rodiš svoju malu sreću, bez obzira na sve predrasude. Nisam ni pomislila da si ti loša devojka, nijednog trenutka. Divno je što imaš podršku svojih roditelja. Svakog negde čeka sreća, samo što smo mi obični ljudi i nije na nama da znamo gde i kada. Dragi Bog nas iskušava. Sigurno se nećeš pokajati zbog svoje odluke, a da si drugačije odlučila kajala bi se. Tvoja mama je u pravu, a sigurno je da ti niko bolje ne želi i ne misli od majke. Ko je tata, nije ni bitno, važno je da ste ti i tvoja Dalila dobro i da ćete dobro i biti. :D

 • merima
  #13 written by merima 5 years ago

  ti si jedna divna osoba kao i moja majka,sve razumijete,kada sam bila 2 mjesega trudna toliko sam bila razocarena zbog moje odluke da se zaruci sa nekim tako nabrzinu i shvatila da sam pogrijesila,moram biti iskrena da sam htjela se ocistiti i trazila sam savjet od mame.tada mi je rekla u ovom ti nemogu dati savjet jer mozes pozaliti jednog dana zbog toga pa ces kriviti mene zbog toga.i tako da sam poslije njeni rijeci ipak ostavila.mama je vec sve kupila za bebu i jedva ceka samnom zajedno da dodje na ovaj svijet.ja cu vam se svakako javiti da vas ne ostavim u ne izvjesnosti.zelim vam puno srece

 • Charolija
  #14 written by Charolija 5 years ago

  Divno draga. Divnu i pametnu majku imaš i uradila si pravu stvar. Kad bude došlo vreme udaćeš se za nekog ko će da te voli i poštuje, kao i ti njega. Mlada si i život je pred tobom. Opusti se i raduj se, jer imaš tako puno razloga za sreću. :D

 • sarah
  #15 written by sarah 5 years ago

  Draga Carolija posto si me zamolila da pogledam ove tvoje odgovore i proverim da li su u redu, ja cu reci da jesu i da si ti dobro izracunala da je 19.1.09, termin,
  samo sto bi ja dodala draga merima jos i ovo da je velika verovatnoca da se racuna zadnji menzis, 17 marta i da je onda termin 22.12.o8, po celom opisu tvojih trenutih nalaza.
  U svakom slucaju zelim ti svako dobro i da ste zive i zdrave vas dve.
  pozz
  Sarah
  (inace ja sam pedijatrijska sestra)

 • sarah
  #16 written by sarah 5 years ago

  Napomena:
  ( Imala sma slucajeva u praksi da su zene vec bile u drugom stanju i imale jos nekoliko puta menzis…)

 • merima
  #17 written by merima 5 years ago

  draga sarah hvala vam puno a takodje i caroliji meni dragoj sto je se zainterosovala za moj slucaj.jucer sam isla na pregled kod ljekara i on misli da cu se do 22.dec.poroditi ali me muci to sto sam sa mojom velikom ljubavi bila 10,febru.i poslije naseg razlaza tako meni teskom nisam bila do 27.aprila s drugim momkom.a carolija mi je lijepo objasnila da sperma moze mirovat 72sata,sta je se kod mene desilo izgleda da samo bog zna.ja jesam od marta imala upalu mokracnog kanala,ali je doktur tek ustanovio u junu mj.ptako dugo sam imala upalu da je se stvorila bakterija koju sam lijecila od septebra do oktobra.hvala bogu izljecila sam je,a u feb.i martu bila sam u jakom losem stanju tj.sres i sok od tog raskida tesko mi je to rijecima opisat ali citavo vrijeme sam bila tuzna i u suzama,veliki pozdrav za vas

 • sarah
  #18 written by sarah 5 years ago

  svako dobro merima, zelim samo da sve dobro prodje, a onda ces u miru moci sve da odradis i razjasnis….
  pozz

 • merima
  #19 written by merima 5 years ago

  veliki npozdrav i za vas

 • Charolija
  #20 written by Charolija 5 years ago

  Hvala Saro, a od tebe Merima očekujemo lepe vesti. Lepših vesti od toga da se rodila još jedna bebica, nema. :D

 • milica
  #21 written by milica 5 years ago

  da li je porođaj jako bolan” od čega to zavisi šta mislite o epiduralnoj anesteziji ja sam u 24 nedelji trudnoće

 • milica
  #22 written by milica 5 years ago

  da li se u 28.nedelji moze sa sigurnošću utvrditi pol bebe.

 • Charolija
  #23 written by Charolija 5 years ago

  Draga Milice… porođaj jeste bolan svakoj ženi, ali moje subjektivno mišljenje je da svako od nas ima različiti “prag bola”. Recimo da neki bol koji je nekom podnošljiv, drugoj osobi je strašno veliki.
  Moj drugi porođaj je bio sa epiduralnom anestezijom i mogu ti reći da sam zahvaljivala i Bogu i onom ko je izmislio. :D Blaženstvo i svakom bih preporučila. Naravno o tome ćeš se dogovoriti sa svojom doktorkom.
  U 12. nedelji počinju da se razvijaju genitalije kod bebe, tako da se ultrazvukom u 28. nedelji može odrediti pol sa sigurnošću. Sve zavisi od toga kako se beba namesti. Moja beba je sve vreme okretala guzu, tako da je doktorka tek krajem osmog meseca uspela da vidi pol. :D Opet sve zavisi od položaja bebe.

 • milica
  #24 written by milica 5 years ago

  hvala puno. ja stanujem u beogradu ali nemam adresu ovde. zbog toga niko od lekara u beogradu neće da me primi dok ne prebacim karton. to planiram uskoro pa me zanima koje porodilište preporučujete i kog lekara. i da li ću moda imati problem jer sam do sada posećivala privatne lekare. kakvi su lekari ovde

 • milica
  #25 written by milica 5 years ago

  veliki pozdrav za vas

 • Charolija
  #26 written by Charolija 5 years ago

  Kao i sve do sada što sam ovde pisala, mogu samo iz svog iskustva da govorim. Pošto sam se i ja iz Kraljeva preselila u Bg morala sam da donesem svoj karton i sa tim nisam imala nikakvih problema. I ako ne živim u opštini Savski Venac, ja sam svoj karton odnela u dom zdravlja Savski Venac i po preporuci doktorke iz Kraljeva, izabrala sam doktorku Danijelu Radovanović koja je stvarno fantastična. Pre svega je veliki stručnjak, a i vrlo je nežna, fina i dobra u svakom pogledu. Vodila mi je trudnoću i ostala je moj ginekolog i sada kada više nisam trudna. Sredom radi sa trudnicama i rado je preporučujem svima. Možeš da pozoveš dom zdravlja Savski Venac, pa tražiš ginekologiju i onda samo pitaš da li radi pre ili posle podne. Što pre promeni adresu u LK i prebaci karton, jer stvarno nema razloga da daješ pare na privatne lekare.
  Što se tiče porođaja, ja sam se porađala u Narodnom Frontu dva puta. U NF su veliki stručnjaci, što je neosporno, ali ću ti ponovo iz svog iskustva reći koga da izbegneš, a koga da potražiš. Dr. Jelena Radojević je sva fina i dobra dok ne dođe do pred porođaj. U devetom mesecu me je grubo pregledala i izazvala mi je porođaj, a kasnije sam čula za još takvih slučajeva sa njom. Svima i svakom ću reći da je bolje izbeći je.
  Doktorka koju toplo preporučujem je dr. Vesna Kršić. Predivno stvorenje i odličan stručnjak. Ona utorkom pre podne, radi u prizemlju NF, tamo gde je CTG. Kad već dobiješ uput za porođaj, onda pokušaj da se “nacrtaš” ispred vrata CTG-a, utorkom, rano ujutru i da tražiš doktorku Kršić. Budi sigurna da se nećeš pokajati.
  Kao papagaj ponavljam, sve pričam iz svog iskustva, ako se odlučiš i za neke druge doktore, pokušaj da to bude po nečijoj preporuci. Javi se kad god hoćeš i piši šta si odlučila. Želim ti laku i lepu trudnoću, kao i porođaj, naravno. :D

 • milica
  #27 written by milica 5 years ago

  mislila sam da ću imati problem jer mi nije ovde vođena trudnoća od početka. sada sam već u 24. nedelji. hvala puno. u svakom slučaju ću slediti vaš savet. pozdrav od mene i moje bebe koja se mrda baš u ovom trenutku

 • Charolija
  #28 written by Charolija 5 years ago

  Hvala draga Milice na divnom pozdravu. :)

 • anci
  #29 written by anci 5 years ago

  Cao carolijo,ja imam puno pitanja,po doktoru mi je termin 18 marta ali svaki put kad odem zbuni me i ja ne znam kolilo imam nedelja,prvo i je dete i jako sam u petom mesecu bila nervozna i pusila pa i sada i jako mi se slatka hrana trazi,puna sanm otoka i vode sve me boli ali se krecem i dobro osecam ali me zanima da li ta nervoza koju sam odredjeno vreme imala je na moju bebu uticala ?Strah me je da li je sve ok .bebu osecam jako mrda stalno ,jako me je trudnoca promenila postala sam emotivna dosta placljiva i nervozna,pomozi mi recima bar da se umirim jer doktor kaze ok je sve a mene je strah.

 • Charolija
  #30 written by Charolija 5 years ago

  Draga Anci…prvo da ti poželim srećnu Novu Godinu. Ova godina će u tvom životu ostati upamćena kao godina u kojoj si postala mama. Najdivniji osećaj na svetu. :D

  Ako je ko bio nervozan i “lud” u trudnoći, onda sam to sigurno ja. Vozila sam se motorom, skakala iz aviona, popila i po koju čašu piva i najveći greh koji sam napravila je da sam tokom sve tri trudnoće pušila. U trećoj trudnoći nisam ni spavala normalno, jer sam već imala malu bebu. Živela sam ludo i brzo, samo ne mirnim trudničkim životom. Tako da stvarno nemaš razloga da se brineš, kada doktor već kaže da je sa tobom i tvojom bebom sve u redu. :D

  Strah koji imaš je sasvim prirodan. Sve trudne žene su sklone da se bedače i da imaju neke glupe i crne misli. Divljaju hormoni, pa bi se čas smejala, čas plakala. Sve je to apsolutno normalno i prirodno. Nemaš nijedan razlog za brigu. :D

 • Charolija
  #31 written by Charolija 5 years ago

  Što se tiče nedelja trudnoće. Ako su ti doktori izračunali da ti je termin 18. mart, izračunala sam da je tvoja poslednja menstruacija bila 11. juna. E sad da izbrojimo nedelje do sada… Znači sada si u 30toj nedelji tj. u sedmom mesecu trudnoće. Ako se ne varam tako bi trebalo da bude, znači još 10 nedelja i gotovo. Opusti se i uživaj i pitaj sve što ti nije jasno. Srećno. :D

 • Gil-galad
  #32 written by Gil-galad 5 years ago

  Kada jednom dođe trenutak, jedan budući mladi tata imaće kome da se obrati u vezi “čudnog” ponašanja neke mlade mame, koliko vidim! :)

  Ali sve u svoje vreme… :)

 • Charolija
  #33 written by Charolija 5 years ago

  Naravno Gil, uvek si dobrodošao, i ti i mlada dama “čudnog” ponašanja i izgleda. :lol:

 • merima
  #34 written by merima 5 years ago

  da vas pozdravim i javim da sam 3 januara donjela najdivnijeg djecaka na ovaj svijet.pozdrav za caroliju i saru

 • Charolija
  #35 written by Charolija 5 years ago

  ČESTITAM MERIMA OD SRCA! :D Želim vam zdrav i srećan život. Ljubim vas i grlim. :D Javi se ponekad, nemoj da nas zaboraviš. :D

 • merima
  #36 written by merima 5 years ago

  draga carolija necu vas zaboraviti ali znate kako je sad malo vremena ali cim uhvatim vise pisacu vam puno pozdrava od mene

 • Charolija
  #37 written by Charolija 5 years ago

  Razumem te Merima, sada beba oduzima sve slobodno vreme, tako i treba. :D Kad budes mogla ti napisi koju rec. Ljubim vas oboje, cuvajte se. :)

 • branka
  #38 written by branka 5 years ago

  cao ja sam branislava

 • Charolija
  #39 written by Charolija 5 years ago

  Ćao Branislava, dobrodošla. :)

 • Danny
  #40 written by Danny 5 years ago

  Puno pozdrava za Charoliju! Prije 2 dana sam uradila test i saznala da sam trudna. Otprilike kako sam izracunala sada sam u 5-oj nedjelji s obzirom da sam zadnju menst. imala 17.12. Planirala sam danas ici kod dr kako bi uradili uz,da li mislite da je rano? Unaprijed zahvalna…

 • Charolija
  #41 written by Charolija 5 years ago

  Dobrodošla draga Danny. Najlepše vesti koje stižu na ovaj blog su da je neka buduća mama trudna i sledeća je, da se porodila. Divno, radujem se sa tobom. :D Nije rano da posetiš doktora, da ti potvrdi trudnoću i da se posavetuješ o svemu, inače po ovim podacima, termin za porođaj ti je 24. septembar. :D

 • Danny
  #42 written by Danny 5 years ago

  Jos ponesto bih da priupitam.:) Da li su bolovi u donjem stomaku normalni u pocetku trudnoce? Nekad izgledaju kao menstrualni a nekad su onako bas ostri…:( Puno pozdrava!

 • Danny
  #43 written by Danny 5 years ago

  I naravno hvala na dobrodoslici i korisnim savjetima!;)

 • Charolija
  #44 written by Charolija 5 years ago

  Danny…draga moja, sve što ti se sada dešava, gledaj kao normalno, jer jeste. :D Po baš takvim bolovima sam bila sigurna da je sve u redu i da beba pravi mestašce gde će da se ugnezdi. Uživaj, opusti se i idi na pregled svakako.

 • Danny
  #45 written by Danny 5 years ago

  Hvala Vam puno! Bila sam na pregledu,sve je ok. Puno pozdrava!!!

 • Charolija
  #46 written by Charolija 5 years ago

  Super Danny, javi se ponekad. Sada imaš vremena koliko god hoćeš. Neka te dobro čuvaju i neka te razmaze. Uživaj. :D

 • MILICA
  #47 written by MILICA 5 years ago

  DRAGA ČAROLIJO IMAMO JEDAN MALI PROBLEMČIĆ. NEMAMO IME ZA BEBU. JA SAM U 30.NEDELJI I NOSIM DEVOJČICU ALI MOJ MUZ I JA NEMOZEMO DA SE DOGOVORIMO JER SE MENI NE SVIĐAJU NJEGOVI PREDLOZI I OBRNUTO. NERVIRA ME TO ŠTO SE PONAŠAMO KAO DA IMA NEZNAM KOLIKO VREMENA A IME JE ZA MENE MNOGO BITNO. IPAK ĆE GA NOSITI CEO ZIVOT. ŠTA TI MISLIŠ?

 • MILICA
  #48 written by MILICA 5 years ago

  NEMAMO IME ZA BEBU‚ NISMO SREDILI SOBU ZA BEBU I SVE ME TO NERVIRA TOLIKO DA ČAS PLAČEM A ČAS SE SMEJEM. TOLIKO VARIRA MOJE RASPOLOZENJE DA IMAM UTISAK DA ĆU POLUDETI. A SVI MI KAZU DA JE TO ZATO ŠTO SAM TRUDNA I DA SAM ZATO NERVOZNA. I SVAKA PRIČA SE ZAVRŠI SA ISTIM KOMENTAROM A NIKO DA MI POMOGNE.

 • Charolija
  #49 written by Charolija 5 years ago

  Jao Mico kako si me sada zatekla. Nisam očekivala da će mi neko ovde postaviti tako ozbiljno pitanje. Po meni je to ozbiljno isto koliko i sve drugo vezano za trudnoću i bebe. Naravno da je važno koje ćete joj ime dati i znam da to nije mali problem. Koje god ime da kažete ono se nikako ne slaže sa baš vašom bebom. Čak i kada se beba rodi, meni je bar bilo teško, da ime povežem sa detetom. Mislim da je važno da izbegnete zamku trenutno popularnih imena. Ja sam svojoj deci dala krajnje obična imena, ali sada kada ih već neko vreme nose, vidim da im baš priliče. Jovana, Jana, Marko i Ana, s tim što Jani nisam ja dala ime, jer je nisam ja rodila. Ako postoji neko ime koje ti se baš, baš mnogo sviđa, pokušaj da ga često izgovaraš i da i tebi i tvom mužu uđe u uvo. Važno je da se ime sviđa i mami i tati, ali nekako sam, kao i uvek više na strani mame, tako da ti predlažem da pokušaš da ga smuvaš nekako, da se baš to ime koje se tebi sviđa, svidi i njemu. Javi mi koje ste ime izabrali. :D

 • Charolija
  #50 written by Charolija 5 years ago

  Svima je poznato da su trudnice, malo šašave po pitanju ponašanja i svega ostalog, pa zato i ne obraćaju pažnju, a trebali bi. Što se tiče sređivanja sobe, ja se nisam opterećivala, jer sam znala da kada se porodim i dođem iz porodilišta sve mora da bude tačno onako kako sam im dala uputstva da bude. Tako je i bilo, a soba je izgledala fantastično i bila je iznenađenje i za mene i za bebu. Nemoj oko toga da brineš. To što su me svi kulirali, sa izjavama “ma trudna je, pusti je”, me je jako nerviralo. Nisam znala šta ću sa sobom, naročito u trećoj trudnoći i najteže mi je pao deveti mesec. Onda sam ja lepo napravila blog i tu se praznila. Inače volim da pišem, pa sam spojila lepo i korisno. Nije teško napraviti blog, a uvek ima nekog da se javi i da te uteši, nasmeje ili podrži svojim komentarom. Pokušaj, nećeš se pokajati. Najlakše ti je na http://sr.wordpress.com/ prijaće ti sigurno.

 • MILICA
  #51 written by MILICA 5 years ago

  IZABRALI SMO IME. ZVAĆE SE TAMARA! SASVIM SLUČAJNO SMO DOŠLI DO TOG IMENA A ŠTO JE NAJLEPŠE TO NIJE NI MOJE NI NJEGOVO OMILJENO IME. SLUŠALA SAM MUZIKU I JEDNU PESMU U KOJOJ SE POMINJE TO IME I JEDINO JE BEBA NA TU PESMU REAGOVALA. I DALJE SE MRDA SAMO NA TU PESMU PA MI MISLIMO DA SE I NJOJ SVIĐA. POZDRAVLJAMO TE PUNO TAMARA I JA!

 • Charolija
  #52 written by Charolija 5 years ago

  Divno ime ste izabrali. Tako se zvala moja prva najbolja drugarica u prvom osnovne. :D Drago mi je da ste se složili svo troje oko imena. :D Puno pozdrava i poljubaca za tebe i Tamaru, a tati samo pozdrav. :D

 • IVA
  #53 written by IVA 5 years ago

  dali moj mejl stize il da pokusam ponovo?

 • Sanja
  #54 written by Sanja 4 years ago

  Hejjjj Charolijo! :-))) uhhh…zalutah malo na ovom tvom divnom novom sajtu :-) bas je superishka.. Nego cuj… RODILI SMO SEEEE! Tacno na termin 16.11. sa neverovatnih 4 kg i sve za bukvalno 4 sata! Puce vodenjak u 4:30 nocu a moja bundevica je lezala na mojim grudima vec u 8:30! Toliko se sve brzo odvijalo da nisam znala sta me je snaslo, veruj mi!! Nas Vlada, prvi sincic, neprestano mazi svog novog batu Andriju i pravo je malo mamino cudo od deteta:-)) Tebi, draga Charolijo, mnogo hvala na divnim recima utehe i smirenja…bas si divna i hvala na recima “uvek si dobrodosla”..tako obicna recenica a tako puno znaci :-)) bicemo u kontaktu i nadam se da ces zeleti da citas ludorije o odrastanju ovo dvoje nasih klinaca..mada, sve ti je vec poznato :-)))

  Nego! neko bi rekao luda sam sto o tome sada mislim ali mi bismo i trece u neko skorije vreme samo da ja malo danem dusom..;-)) Znas li ti ili neko tajnu kako se prave devojcice? hehehehe..smesno ali opet i ozbiljno..mi bismo jednuuu..ali nesto nam ne ide..mada da se razumemo- najvaznije je da je zivo i zdravo ali, ako bi me neko pitao…i trazio odgovor da ga izvucem duboko iz pete :-))) volela bih jednog devojcurka…eto, sva sam pocrvenela od stida sto to uopste trazim ali eto..

 • Charolija
  #55 written by Charolija 4 years ago

  Juhuuu… Sanja! :D Divne vesti od tebe. Radujem se kao da te poznajem. :D Porodila si se tačno na termin, nije bilo ni iznenađenja, ni isčekivanja… Andrija je dobar batica, pa nije hteo da muči mamu. :D

  To što bi ste u skorije vreme još jedno bebče i po mogućstvu curicu, za mene je najnormalina stvar na svetu. :D E sad… kako napraviti devojčicu. Hm… :roll: Ne znam šta da ti kažem, ako ste momke pravili u nekoj određenoj pozi, a vi sada tu pozu promenite. Nekako mi se čini da se ženska deca prave s guza. :D :D :D Šalim se naravno.

  Želim vam puno sreće, ljubavi i zdravlja. I naravno da si uvek dobrodošla. Ljubimo vas i grlimo sve vas, svi mi. :D

 • una
  #56 written by una 4 years ago

  carolijo pisala sam ti na stari site ali vise tamo ne mogu da se ulogujem pa da ponovim pitanja,dakle zanima me da li ovulacija moze i ranije odma posle menstr.da se desi ili moze samo da kasni ali ne i da porani? u kojoj nedjelji trudnoce pocinje mucnina,i da li je moguce sa 20 dana trudnoce vidjeti zacetak preko ultra zvuka? hvala unaprijed…

 • Charolija
  #57 written by Charolija 4 years ago

  Una mislim da se na UZ može videti začetak vrlo rano. Odgovorila sam ti i tamo. Mislim da nema potrebe da se nešto posebno uloguješ, dovoljan je nick i mail adresa.

  Mučnina može da se javi, a i ne mora, zavisi od žene do žene. Prvi simptom kod mene je bio taj što sam išla da piškim svakih 15 minuta. :D Nije mi bilo muka.

  Pozdrav :)

 • Ivana
  #58 written by Ivana 4 years ago

  Cao svima,najpre zelim da pohvalim sajt-super ste!!! Skoro sam vas otkrila a vec sam u 18 nedelji trudnoce! Pozz za sve moje koleginice trudnice i zelim im laku trudnocu kao sto je moja hvala Bogu!!

 • Charolija
  #59 written by Charolija 4 years ago

  Ćao Ivana, drago mi je da ti se ovde sviđa, uvek si dobrodošla. :D

 • anna
  #60 written by anna 4 years ago

  molim vase misljenje situacija je malo komplikovanija,imam stalnu vezu 3 god.ali naisao period kad smo bili u nekom raskoraku sex je medjutim bio redovan i snosaj u mene,problem je sto mi se 8 dana ciklusa desila avantrura bez zastite ali snosaj van rodnice,to se brzo zaboravilo bilo je samo jednom u pripitom stanju a sa momkom sam vec drugi dan nastavila,zanima me kolika je sansa da je avanturista otac bebe

 • Charolija
  #61 written by Charolija 4 years ago

  Anči da sam ja lično u pitanju, ne bih imala dileme, jer poznajem dobro svoj ciklus. 8 dan od prvog dana menstruacije bi trebao da je neplodan dan i da su šanse da je avanturista otac bebe skoro nikakve.

  Možda možeš na ovom linku da proveriš i sama http://www.roditeljportal.com/kalendar-ovulacije.aspx

  Pozdrav i sve najbolje

 • gordana
  #62 written by gordana 4 years ago

  Cao Carolijo!
  Imam jedno pitanje za tebe, ja sam u 28. nedjelji trudnoce, doktorica mi je na posljednjem pregledu rekla da je beba karlicno okrenuta. Zanima me da li postoji mogucnost da se okrene do termina tj. do kraja januara?
  Hvala ti puno

 • Charolija
  #63 written by Charolija 4 years ago

  Gordana mislim da nema sumnje da bebac ima sasvim dovoljno vremena da se namesti kako treba i da se okrene. To je tek sedmi mesec trudnoće, tako da će još i da raste i da se vrti. To je doktorka rekla verovatno kao konstataciju, kakav je trenutno položaj bebe. Nemoj da brineš. :)

 • natashenka
  #64 written by natashenka 4 years ago

  Draga Carolijo,

  meni ovo racunanje nikako nije jasno. :) Po “tvojoj tabeli” ja sam usla u 4. mesec (termin mi je 10. maj 2011, p.m 3.8.2010.) Kako neke zene znaju i nedelju i dan, a ja jedva i mesec da ukapiram? :))) Kad god me pitaju ja odgovaram u nedeljama…. :)))

 • Charolija
  #65 written by Charolija 4 years ago

  Draga Natašenka, e baš iz tog razloga sam i postavila ovu stranu. Ni meni baš ništa nije bilo jasno. :roll: Ovo nije moja tabela, nego njihova, ko da oni bolje znaju šta smo mi i kada radile. :lol:

  Po ovim tvojim podacima ti si u 14 nedelji trudnoće, odnosno po “naški”, puna tri meseca i 2 nedelje u četvrtom mesecu, a to se slaže i sa njihovim, to jest sa ovim ovde.

  Kada uđemo u deveti mesec, oni računaju da smo već spremne za porođaj, što u stvari i jesmo, pa zato i jeste ovako računanje kako jeste.

  E, pa kada te pitaju u kom si mesecu ti reci, “ušla sam u četvrti, tj. tri meseca i cele dve nedelje”, pa neka se misle. :D

 • Sladjana
  #66 written by Sladjana 3 years ago

  Zanima me dali se preko ultrazvuka moze utvrditi trudnoca bez obzira sto sam tel u drugoj nedelji trudnice?

 • Name sany
  #67 written by Name sany 3 years ago

  procitala sam sve vase savete i mogu vam reci da ste super.mozete mi reci kada cu se tacno poroditi,zadnja menstr bili mi je 1 aprila 2010 inace imam je redovnu.a doktor mi je rekao da ce biti 6 januara?unapred zahvalna pozz

 • Charolija
  #68 written by Charolija 3 years ago

  Ćao Slađo, mislim da se jako male trudnoće retko mogu utvrditi UZ. Nemoj da me držiš za reč, to je samo moje mišljenje. Po meni je najsigurniji način za početak, test koji može da se kupi u svakoj apoteci i naravno vađenjem krvi u Domu zdravlja ili u nekoj privatnoj labaratoriji, radi utvrđivanja trudnoće.

  Test me nije nijednom izverio i radila sam ga kada mi kasni i samo 5 dana, pouzdan se pokazao u mom slučaju. :)

 • Charolija
  #69 written by Charolija 3 years ago

  Sany drago mi je da ti se dopada ova strana. :)

  Doktori ovako računaju, na prvi dan poslednje menstruacije dodaju 7 dana i onda na taj datum dodaju još 9 meseci, bar su tako meni računali. Tako dobiju datum termina porođaja.

  U tvom slučaju bi bilo ovako: kada na 1. april, dodamo 7 dana, dobijemo 8. april, kada na to dodamo 9 meseci, po ovome bi termin bio 8. januar.

  Svejedno, beba će tačno znati kada je vreme, a znaćeš i ti 100% :lol:

 • Name sany
  #70 written by Name sany 3 years ago

  cao! Hvala vam :) inace nosim musko dete rekli mi u 29 nedelji trudnoce,sada sam u 35 nedelji i imamo jos malo,mnogo sam nervozna i napeta,plasim se porodjaja.inace mi je prva trudnoca.Koliko je to tacno da sa muskom decom moze se poroditi trudnica pre termina?i kako mogu da znam tacan dan kad ulazim u 9tom mesecu? Imam utisak da me beba umara i iscrpljuje ne da mi ni da spavam nocu,sutira me :D mozda zbog svega toga imam utisak da cu se poroditi ranije…ili zbog straha :o pozz svim trudnicama a vama mnogo hvala jer mi vasi saveti mnogo pomogli stim da nemam iskustva :love:

 • Charolija
  #71 written by Charolija 3 years ago

  Sany nemoj da mi persiraš, :) kada uđeš u 37. nedelju od tada se računa da si ušla u deveti mesec. To da sa muškom decom postoji mogućnost da se ranije porodiš nema nikakve veze. Da ti kažem da ne brineš i da se ne plašiš ne vredi mnogo, ali zaista nemaš razloga da se brineš ni zbog čega. :wink:

  Da boli boli, ali da je izdržljivo jeste, a u trenutku kada se porodiš i bebicu ti stave na grudi, istog momenta se svi ti bolovi zaborave. Veruj mi. Da nije tako, sigurno ne bih troje rodila. :lol:

  Nemaš razloga da se plašiš prevremenog porođaja, odmaraj, šetaj, uživaj, opusti se i videćeš da će sve biti dobro. To što noću ne možeš da se namestiš, da spavaš, da imaš neke glupe misli, sve je normalno, ali pokušaj da misliš samo o lepim stvarima koje te čekaju. Sve ti ovo pišem sa osmehom na licu i pravo da ti kažem dođe mi još jedno da rodim. :love: Sva sam se raznežila.

  Noću kada legneš i smiriš se bebac najviše šutira. Namešta se i on. :D

 • jaca
  #72 written by jaca 3 years ago

  zdravo,u 39 nedelji sam,ali je beba i dalje okrenuta karlicno.hoce li me poroditi carskim rezom?inace je bih to volela jer imam veliki strah od prirodnog porodjaja,a pogotovo sada kada znam da se beba jos nije okrenula.inace super je sve ovde..veeliki pozdrav od mene! :kiss:

 • Charolija
  #73 written by Charolija 3 years ago

  Nemaš razloga da se plašiš porođaja, zove se “prirodan”, jer je priroda sve izregulisala umesto nas, :) s obzirom da je ostalo još nedelju dana do porođaja sigurna sam da možeš oko svega da razgovaraš sa svojim ginekologom, pa pitaj za carski rez. Nikada se ne zna, možda se bebac okrene kako treba. :)

  Iako se plašiš porođaja, mogu ti reći da je oporavak posle prirodnog porođaja mnogo brži i lakši. U svakom slučaju želim ti puno sreće i lak porođaj. :kiss: :love: Javi se sa novostima. :wink:

 • Name sany
  #74 written by Name sany 3 years ago

  Imala sam u petak zadnju kotrolu kod ginekologa i rekao mio je da je beba okrenuta i spremna,oko prvog bi trebala da se porodim,dobicu najlepsi poklon za novu godinu :D Brine me to sto imam bolove u stomaku,ledjima,kukovima i medju nogama..ponekad nocu kada idem u wc imam utisak da mi puko vodenjak koliko dugo mokrim.. Jer je to normalno za 37 nedelju trudnoce?unapred zahvalna i veliki pozdrav buducim mamama i tebi charolija :kiss: :kiss:

 • Charolija
  #75 written by Charolija 3 years ago

  Sany svi ti bolovi koje imaš su …da ih nazovemo pripremni. :D Lagano se širiš i telo pravi prostor i mesto da bebac prođe. Svakako ćeš osetiti kada ti vodenjak pukne i kada porođaj krene, a često i dugo mokriš zato što beba pritiska bešiku i sve je to prirodno i normalno.

  Niko se nije porodio bez bolova i svakako ćeš ih prepoznati. Želim ti puuno sreće i videćeš da nemaš razloga za brigu. :D

 • Name sany
  #76 written by Name sany 3 years ago

  Moja beba od jutros je mirna,ne sutira cak ni kada mazim stomak..da li je to normalno ili nesto nije u redu??pocela sam da brinem…nikad nije bio tako miran.. :(

 • Charolija
  #77 written by Charolija 3 years ago

  Sany znam za taj grozan osećaj, dešavalo se i meni pred kraj trudnoće. Možda spava. :) Rekli su mi da u tim situacijama pojedem nešto slatko i posle toga bebac se prošutira i umiri svoju mamicu. :D

 • Name sany
  #78 written by Name sany 3 years ago

  Hvala :) bas sam se bila uplasila..pozdrav

 • Jokica
  #79 written by Jokica 3 years ago

  Pozdrav za sve devojke… 8.12. sam saznala rko kucnog testa sa sam trudna sto je potvrdila i bhcg ali mi je doktor rekao da mi je materica razna i da sumnja na vanmatericnu.Sva izbezumljena sam otisla kod rivatnog dr. i on je utvrdio urednu trudnocu 4,4 mesal 5,8mm posle tri dana sam oet bila kod njega i mesak je bio 8,5 mm jel to ok? Rekao mi je da se uzdrzim od odnosa dao folnu kiselinu i da se javim 30.12. Ako je sve u redu kako kaze ne znam zasto ne smem da imam odnose,nije mi bas do toga ali brinem da nesto nije u redu… Inace sam jos uvek od nekim strahom,nikako da se opustim.. Hvala vam unapred :rolleyes:

 • Charolija
  #80 written by Charolija 3 years ago

  Dobrodošla Jokice i čestitam od srca. :happy: Prvi doktor koji je imao sumnju na vanmateričnu trudnoću, verovatno na UZ nije dobro mogao da proceni gde se mešak nalazi, pa je stoga izrazio svoju sumnju. Super je što ti je drugi doktor potvrdio trudnoću i sada ti preostaje da se opustiš i uživaš. ;) :D

  Da bilo šta nije u redu, doktor to ne bi krio od tebe. Znači sve je u redu. Važno je da mešak raste, što ti je potvrdio sa tim UZ u razmaku od tri dana, :happy: , a i samim tim što ti je dao da piješ folnu kiselinu koja se pije na početku trudnoće, znači da je sve u redu. :happy:

  Mešak ti je, prostim jezikom rečeno, kao neka vrećica u čijoj se unutrašnjosti lagano razvija plod. Znači to što je porastao je super. Nemoj da se brineš. :happy:

  Uzdržavanje od seksa na samom početku trudnoće nije ništa neobično. Ni to nije razlog za sekiraciju. Već na sledećem pregledu, kada plod malo poraste i ojača verujem da neće biti nikakvih prepreka za ljubavne igrarije. ;)

  To što si uplašena i ne možeš da se opustiš je sasvim normalno, jer te prvi doktor dobro uplašio. Nisam doktor, ali eto dajem sebi za pravo da ti kažem da je sada tvoj zadatak da se opustiš i uživaš u svojoj trudnoći. :kiss:

  I za kraj…nemaš razloga da mi persiraš, opušteno samo. :wink:

 • anocka
  #81 written by anocka 3 years ago

  Draga Carolijo,
  Sinoc sam prvi put pronasla ovaj sajt i odusevljena sam kako je zamisljen i koliko zanimljivih tema ima.
  Ova me zasad ipak najvise interesuje jer sam pre 10tak dana saznala da sam trudna preko kucnog testa. U cetvrtak mi je to potvrdio i ginekolog.
  Posto sam u februaru ove godine imala spontani u 5.nedelji, u toku ski vikenda, plasim se da mozda i ovog puta stvari ne krenu kako ne treba… Trudim se da budem pozitivna i da se ne zamaram i zasad osim par braon flekica poneki dan nema znakova krvarenja. Inace doktor mi je rekao da je to normalno… Pokusavam da sto vise saznam preko raznih sajtova o ranoj trudnoci i naisla sam na razna tumacenja nedelja trudnoce.
  Npr. zbunilo me kad mi je ginekolog rekao da sam tek u 3/4. nedelji u cetvrtak, a ja sam poslednji ciklus imala 16.11. Prema sajtu roditeljportal i kada izracunam da je danas 42.dan trebalo bi da sam vec 6.nedelja, zar ne? Ja jedva cekam da odmakne jos koja nedelja ne bi li dostigla tu ‘famoznu’ 12.nedelju posle koje bi trebalo da se stabilizuje trudnoca i da bude sigurnija, jel tako? Kako su tvoja odn. vasa iskustva (ostalih devojaka)? jel drugacije kad se udje 3/4.mesec?
  Mene je pre par godina naplasio neki kiroprakticar da imam cervikalni sindrom i da sam sklona pobacaju, a da to samo on moze da mi resi tako sto cu redovno dolaziti kod njega i placati mu ogroman novac za svaku seansu. Naravno da nisam vise isla kod njega, sto zbog tog njegovog stava, sto zbog finansija… ali uvek ti ostane crv sumnje da mozda stvarno nesto nije u redu.
  hvala unapred na komentarima!

 • Charolija
  #82 written by Charolija 3 years ago

  Dobrodošla Anočka. :happy: Hvala na lepim komentarima u vezi bloga.

  16.11. + 7 dana = 23.11. + 9 meseci = 23 avgust, 2011. …to bi bio termin porođaja.

  Što se tiče ovog 3/4 mesec trudnoće što je doktor rekao, mislim da je to zato što oni prvi mesec računaju od prve nedelje do 5 punih nedelja. Pošto računaju da je prvi dan trudnoće 23.11, u četvrtak kada si išla na kontrolu bilo je pune 4 nedelje i 2 dana.

  Po svemu ovome juče 28. 12. si zaokružila svoj prvi mesec trudnoće tj. to je punih 5 nedelja. :happy:

  Nadam se da sam uspela da ti malo razjasnim situaciju.

  Tog “stručnjaka” kiripraktičara bih najradije izudarala, jer nema pojma koliko takvim svojim izjavama i željom da zaradi što više, uplaši ljude. Da bi se smirila najbolje je da o tome porazgovaraš sa svojim ginekologom, da bi ti otklonio sumnje i strah.

  Izbegavaj sve teže poslove, ma izbegavaj sve poslove, ako nekako možeš. :D Odmaraj, ne umaraj se, opusti se, jer briga ti ne može doneti ništa dobro. Pozitivinim stavom i optimizmom ćeš sebi najviše pomoći, što se tiče psihičkog, a i fizičkog zdravlja i tako će ti o čas posla proći 12 nedelja. :D

  Sve najbolje ti želim. :happy:

 • anocka
  #83 written by anocka 3 years ago

  Draga Carolijice, hvala ti na podrsci i savetima, :kiss: definitivno cu porazgovarati o tome sa svojim ginekologom sledece nedelje na kontroli. Pa ako sve bude ok, onda biram i ginekologa u nekom domu zdravlja koji ce me voditi kroz celu trudnocu.
  Sto se tice tvog pojasnjenja nedelja mislim da mi je sad jasno, mada mi nije bas logicno. Ja sam bila sasvim drugacije racunala te nedelje…
  Puno puno pozdrava, javljacu se redovno sa vestima. :happy:

 • maja
  #84 written by maja 3 years ago

  Zdravo Carolijo…Zanima me u kojoj sam nedelji trudnoce, nikako sama da izracunam..Zadnja menstruacija mi je bila 17.11.2010. a 16.12.`10. sam bila kod ginekologa i rekao mi je da nisam trudna i da cu dobiti menstruaciju kao i obicno…Mens.nisam dobila ceo decembar tako da sam uradila test koji je pokazao da sam trudna…Mislim da mi je to bio najsrecniji dan u zivotu…Jos nisam bila kod ginekologa..Sve pohvale za blog i tebe naravno….

 • Charolija
  #85 written by Charolija 3 years ago

  Draga Majo drago mi je da je doktor pogrešio i da si trudna, a sad ćemo čas i da izračunamo koliko. ;) :D

  Doktori to ovako računaju: na prvi dan zadnje menstruacije dodaju 7 dana i to računaju kao datum začetka bebca.

  Znači 17. 11. + 7 dana = 24. 11. 2010. si po doktorskom računanju ostala trudna, kada na to dodamo 9 meseci dobijemo 24.08.2011. kao termin porođaja. :D

  E sada ćemo da brojimo nedelje od tada.
  1. decembar, puna jedna nedelja,
  8.12. druga,
  15. 12. treća,
  22.12. četvrta,
  29. 12. peta,
  05.01. šesta,
  12.01. sedma,
  19.01. osma,
  26. 01. deveta,
  02.02. deseta i započela si jedanaestu nedelju.

  Svaka čast za tebe i bepca…samo napred i uživaj u trudnoći. :D

 • maja
  #86 written by maja 3 years ago

  Hvala ti draga, bas si mi pomogla…Bunilo me to sto mi je doktor rekao da nisam trudna a onda ako se racuna od zadnje mens.ispada da racunam ceo mesec koji nisam bila trudna….Sad je ok…Sve najlepse… :D :D

 • Charolija
  #87 written by Charolija 3 years ago

  Majo drago mi je ako sam pomogla. Inače će ti doktor sve to objasniti kad odeš na kontrolu. Pitaj ga sve što te zanima, a nije sramota ni na papirić da napišeš sve što hoćeš da pitaš, jer obično se tamo u ordinaciji sve zaboravi. ;)

 • Name sany
  #88 written by Name sany 3 years ago

  Draga moja zelim da ti se zahvalim na savetima!Inace porodila sam se 7 januara i rodila prelepog decaka Stefana!Zelim da kazem ostalim trudnicama da nije nista strasno:)) pozz veliki za sve buduce mame a za vas draga moja veliki poljubac :P :P

 • Charolija
  #89 written by Charolija 3 years ago

  Diiivno Sany. Lepših vesti odavno nije bilo. :D Drago mi je da imaš pozitivno iskustvo sa porođaja. U trenutku kada ti bepca stave na grudi, sve se odmah zaboravi. :D

  Ljubim i ja tebe, a Stefana malkice izgnjavi u moje ime. :wink:

 • beba
  #90 written by beba 3 years ago

  pozdrav svima…..imam malo,smesno,ali lako pitanje..trebal a sam da dobijem 11 februara i nisma dobila. Uradila sam test rapid i pokazala mi je pozitivno..:)otisla sam kod privatnog ginegologa na ultra zvuk i konstatovao mi je trudnocu.Rekao je da sam sedma nedelja,da je beba 1mm duga,da je trudnoca u materici….rekao mi je da dodjem za 5 nedelja tj u 12 nedelji da uradim neki test…ali pre toga mi je rekao da uradim neke silne analize (briseve ,krvnu grupu,urin,krvnu sliku,fe u serumu…..) e sad posto se ja selim za mesec dana god muza,a to je 200 km od mog mesta, pitam gde bi ja to trebala sve da uradim,ovde gde zivim u domu zdravlja ili tamo kod njega i u mestu gde cu se poroditi?…stvarno ne znam jer mi je ovo prva trudnoca,a jos nikom nismo rekli jer cekam da prodje treci mesec (radi uroka) :) :D

 • Charolija
  #91 written by Charolija 3 years ago

  Bebo čestitam. :D Što se tiče toga gde da odradiš te analize uopšte nije naročito bitno. Možda ti je lakše da uradiš tu kod sebe u gradu, jer verovatno tu već imaš karton, a i što se tiče zdravstvenog kartona iz doma zdravlja i onog sa ginekologije, raspitaj se kako se sada ti kartoni prebacuju iz jednog u drugi dom zdravlja, (grad). Sećam se da sam imala neki problem kada sam se već preselila, pa se ti raspitaj na vreme. :)

 • Goga & Mica
  #92 written by Goga & Mica 3 years ago

  Draga Carolijo,
  Prvo da kazem da sam odusevljena sa ovim sajtom! Poslednju menst sam imala19.10.2010. doktor mi je rekao da je termin 27.07.2011 pa me je par puta zbunio sa racunanjem nedelja. Po nekom pravilu bi trebalo da sam u 26 nedelji trudnoce i za 103 dana cu moci da grlim moju malu Nataliju,kada sam bila na kontroli,doktor mi je rekao da sam u 27 nedelji trudnoce i da nosim jednu jako veliku i zdravu devojcicu. Pa me je malo zbunilo njegovo racunanje nedelja.Ko je sad upravu? Pomalo sam zubunjena ali sam jako srecna zbog priblizavanja dana porodjaja. Unapred hvala i pozdrav svim trudnicama i majkama sa ovog sajta. Ljubim vas sve…

 • Charolija
  #93 written by Charolija 3 years ago

  Goga & Moca …mislim da ne treba ništa od toga da te brine. Možda si tada ušla u 27 nedelju, pa doktor to odmah računa, a možda je mislio i da uzrast bebe odgovara uzrastu 27 nedelje, što opet nije nikakav razlog za brigu, već za radovanje, jer je bebi super, pa zato dobro i napreduje. :) Što se tiče termina porođaja, nemoj da se opterećuješ, dan dva gore dole, beba neće ostati unutra ni sat više nego što misli da treba. :wink:

 • viki
  #94 written by viki 3 years ago

  poz ….svima ja imam problema za trudnocum jasm 7 nedel trudna dete ne razvija u stomaku prvi pregled kod lekar reko da je malo a drugi pregled reko jos manji je a sad mora das cistim na zalost :cry: a nism imala dugo decu strasno mije zao a vama zelim sve najjjjjjjj lepse u zivotu i sve najjjjjjjjj bolu u trudnocu :-)

 • Charolija
  #95 written by Charolija 3 years ago

  Žao mi je Viki. :( Reči utehe ne postoje, ali opet sa druge strane ne smeš da postustaneš i padneš u depresiju. Grlim te jako i imaš svu moju podršku da izdržiš sve to što te je snašlo.

 • viki
  #96 written by viki 3 years ago

  hvala puno charolja stacu moora da se pomir za sudbinom ima jos gore puno pozzzzz od men,

 • Goga & Mica
  #97 written by Goga & Mica 3 years ago

  Ejjj Viki nemoj da budes tuzna,znam da nepostoje reci utehe jer sam i ja isto to prezivela pre tri godine. Posle toga sam se bila uplasila da necu moci vise da ostanem trudna. Dosta dugo mi je trebalo da izadjem iz depresije. Zaposlila sam se i bila sam jako zatvorena za sve. Najvaznije od svega je da imas podrsku od najdraze osobe i od najmilih osoba da te svi podrzavaju i da su uz tebe. Samo cu da ti kazem da se podignes i da gledas u buducnost tamo te sigurno ceka lep period. Ne znam koliko ces uspeti da me poslusas ali to su moje zelje. Zelim ti brz oporavak i da nam se vrati sa lepim vestima. Ljubim te puno…

 • viki
  #98 written by viki 3 years ago

  hvala puno ljepi recima jasm sad dobro ocistila sve je proslo ok bila 2 nedelje kuci sad radim i nadamse dacu se opet ostati trudna :roll: a moram dase borim ne vredi das sikiram :cry: a vam svim zelim sve najjj bole u zivoto i tebe ljubim goga

 • Charolija
  #99 written by Charolija 3 years ago

  Viki drago mi je da je sve prošlo u najboljem redu. Želim ti puno sreće i nadam se da ćeš se javiti sa lepim vestima. :)

 • twity :)
  #100 written by twity :) 3 years ago

  draga Charolija :)
  poslednju menst. sam imala 14.06.2011 :) i samo mi se jednom do sada desilo da mi preskoci mens. da ne dobijem :) inace sam mlada imam tek 21 god. i imam dugu vezu :) idem na fax… jutros sam uradila test ali nisam dobro uradila :( treba da kupim novi, pa me zanima samo da li je povecano mokrenje i bolovi u stomaku normalni? poz

 • Maki
  #101 written by Maki 3 years ago

  Super korisna i draga Charolijo :-)
  Ja sam poslednju menst.imala 11.06. tako da bi sad trebalo da sam usla u 7 nedelju,ako sam uspela da se snadjem sa racunanjem.. :-) Ovo mi je prva trudnoca,bila sam na pregledu i doktorka mi je rekla da imam razmeksan grlic i dala mi da pijem progesteron,ali sam cula da on moze dosta da oteza porodjaj,pa me intereuje da li je to tacno.A na osnovu briseva koje mi je radila utvrdjena mi je kandida,koja me posebno plasi,pocela sam sa adekvatnom ishranom tj bez trunke secera i hleba,jer to navodno pomaze u suzbijanju,htela sam da pocnem i sa cajevima za koje sam nasla da pomazu,ali se plasim da li i oni smeju sobzirom da sam tek na pocetku trudnoce.Pa me intereuje da li ste imali slucajno iskustvo sa ovim jer bi mi ovako zbunjenoj pomoc vise nego dobro dosla..:)..Veliko pozz… :-)

 • Charolija
  #102 written by Charolija 3 years ago

  Twity često trčkanje do wc-a može da bude jedan od prvih znakova trudnoće, mada ne mora ništa da znači. Kupi novi test, pouzdani su.

 • Charolija
  #103 written by Charolija 3 years ago

  Maki nemam nikakvog iskustva sa progesteronom, kao ni sa kandidom tako da ti i ne mogu biti od neke naročite pomoći. Mogu samo da te posavetujem da ne piješ ni čajeve, ni bilo kakvu terapiju bez kolsutacije sa doktorom. Biće sve to u redu, samo bez panike. :-)

 • Maki
  #104 written by Maki 3 years ago

  Hvala puno u svakom slucaju,nadam se da ce sve biti u redu…Pozz.. :-)

 • twity :)
  #105 written by twity :) 3 years ago

  TRENUTNO SAM KOD DECKA, KADAD ODJEM KUCI KUPUJEM TEST PA TI JAVLJAM :D al hvala ti u svakom slucaju! krenule su i jutarnje mucnine :D pozzz :mrgreen: :-) :D

 • Maki
  #106 written by Maki 3 years ago

  Cao,opet ja,
  treba mi pomoc oko racunanja.Poslednju menstruaciju sam imala 11.06.2011.na ultrazvuku koji je radjen 28.06. je doktorka po nekom njenom kalendaru rekla kako sam trudna 6,5 nedelaj,a doktor kad je zavrsio ultrazvuk je rekao da je bebiron 11mm veliki i da sam trudna 7 nedeja i 2dana.tako da ja sad nista ne razumem,termin mi je 19.03.2012.,Jel moze molim te da mi pomognes,interesuje me kad ulazim u koji mesec i koliko sam vec trudna?Hvala unapred.. :-)

 • Ninavgd
  #107 written by Ninavgd 3 years ago

  Zdravo, ja sam u 33-oj nedjelji trudnoce, polako se blizi i taj dan kada ce bebica doci na svijet! Prosli mjesec tj. u 29-oj nedelji kada sam bila na kontroli doktorica mi je rekla da je beba teska 1 700gr, da li je krupna za taj period?! :wink:

 • Anida
  #108 written by Anida 3 years ago

  pozdrav tebi Charolija, i svim sadasnjim i buducim mamama. Ja sam sada u 19-oj nedjelji trudnoce,to znaci da sam usla u peti mjesec… Po mom racunjanu termin za porod mi je oko 9.02.2012.. Prvi dan zadnje mjesecnice mi je bio 06.05.2011…ali ako sam sada usla u peti mjesec onda ispadne da trebam roditi u januaru, pa te molim da mi kazes koji je pravi termin za moj porod. Sto se mene tice ja se fenomenalno osjecam, vec osjetim bebino mrdanje, i stvarno je neopisiv osjecaj. periodi mucnine, povracanja su iza mene tako da mi sad preostaje samo uzivati sa svojim bebacem,i iscekivati dan kada ce moj bebac doci na ovaj svijet… :D :)

 • Anida
  #109 written by Anida 3 years ago

  pozdrav tebi Charolija, i svim sadasnjim i buducim mamama. Ja sam sada u 19-oj nedjelji trudnoce,to znaci da sam usla u peti mjesec… Po mom racunjanu termin za porod mi je oko 9.02.2012.. Prvi dan zadnje mjesecnice mi je bio 06.05.2011…ali ako sam sada usla u peti mjesec onda ispadne da trebam roditi u januaru, pa te molim da mi kazes koji je pravi termin za moj porod. Sto se mene tice ja se fenomenalno osjecam, periodi mucnine povracanja su iza mene, i sada mi preostaje samo da uzivam u ovom predivnom daru,i da sa nestrpljenjem cekam dan kada ce moja bebica doci na ovaj svijet. Vec sada mogu osjetiti bebino mrdanje i stvarno je neopisivo. Taj osjecaj se ne moze opisati rijecima. Jos uvijek ne znam je li djecak ili djevojcica jer na proslom pregledu beba nije dala da vidimo sta je, ali se nadam da cemo uspjeti saznati slijedeci put… Unaprijed se zahvaljujem :)

 • mlada mama
  #110 written by mlada mama 3 years ago

  trnutno sam u trideset i prvoj sedmici trudnoce i doktor mi je rekao da nosim djecaka koji tezi dva i po kilograma a ja sam se udebljala 18 kg zanima me samo da li treba da se zabrinemmm..???? hvala unaprijed

 • Anida
  #111 written by Anida 3 years ago

  Ja mislim da nema potrebe da se brines, jer svaka beba se drugacije razvija kao i svaka trudnica, neke dobiju i do 20 kg a neke se malo udebljaju, sve zavisi od tijela do tijela. Znam djevojku koja se udebljala 18 kg, a rodila je curicu od 1kg i 900 g, beba se rodila zdrava prava. Nemoj se brinuti, bar ja mislim da nemas potrebe,bar ja tako mislim..:-)

 • daca
  #112 written by daca 3 years ago

  Pozdrav za sve , uzivam citajuci vase komentare, zaista puno pomazu , AIDA I moj zadnji ciklus je bio 06.05.2011 tako da smo nekako na istom.
  ljubim vas sve! :kiss:

 • daca
  #113 written by daca 3 years ago

  ups nije AIDA nego ANIDA…SORYY

 • mlada mama
  #114 written by mlada mama 3 years ago

  hvala Anida utjesila si me koliko je moguce utjesiti trudnice u zadnjim sedmicama trudnoce… :) sve do sada trudnoca mi je bila super tek sada mi se javljaju neke manje komplikacije kao sto su bakterije kojih cu se rijesiti ja se nadam jako brzooo ali me strah dali to moze utjecati na bebu i sta ako ne uspijem ih se rijesiti prije poroda…???nadam se da ne postavljam jako smijesna i cudna pitanja ali imam 21godinu a nemam bas s kim o ovome razgovarati zato mi je drago sto postoji ova stranica …??? :kiss:

 • Anida
  #115 written by Anida 3 years ago

  Cao Daco, puno pozdrava za tebe, i ne znas koliko mi je drago sto smo tu negdje sa trudnocom, bas je lijepo znati da ce nam se bebe pa mozda i na isti dan roditi, ostaje nam da sacekam jos i da vidimo… Puno pozzzdrava za tebe i za sve mame, i njihove slatke bebice..:-) :-*

 • Anida
  #116 written by Anida 3 years ago

  Mlada mama, prvo veliki pozdrav za tebe, i ja sam takodje mlada :-) imam tek 20 godina i trudna sam vec 20 nedjelja :-) tako da se ne brines i slobodno sve sto te zanima pitaj jer tu smo svi da pomognemo i olaksamo jedni drugima, Ja sam zavrsila Medicinsku skolu tako da znam dosta o ovim stvarima, pa sto budem znala to cu i pomoci. Zelim te pitati koje bakterije imas??? Jer kad sam bila u 12-oj nedjelji trudnoce imala sam bakterije u urinu tj. urinarnu infekciju, iskreno veliki broj bakterija sam imala, i stvarno sam se prepala, ali uz antibiotike tacnije Amoxibos i caj od brusnice rijesila sam se bakterija i sad je sve u redu. Bakterije i ta urinarna infekcija ako je i kod tebe je jako cesta kod trudnica jer su trudnice kao i sto sama znas jako osjetljive, ali sve se to moze izlijeciti. Vjeruj mi mene su toliko isprepadali, rekavsi da mogu te bakterije naskoditi bebi, da mi mogu bubrezi otici, mislim sto je nepotrebno jer postoji lijek i nije tako strasno.. Eto nadam se da sam ti koliko toliko pomogla… I evo jos jedna informacija za tebe i sve ostale mame ako ne znate, u trudnoci kad je u pitanju bilo koja upala sve se lijeci antibioticima na bazi pencilina, bez da imaju ikakav los uticaj na trudnicu ili bebu… :-) Pozzz veliki :kiss:

 • daca
  #117 written by daca 3 years ago

  pozdrav za sve slatke preslatke trudnice, za tebe charolija a posebno za ,,koleginicu,,ANIDU… cekala sam da se javis redovno pratim nova dogadjanja ovde jer sam puno korisnih stvari procitala , malo se smirila i sad je sve ok, cekamo da jos vise narastemo da budemo vejike i da uskoro drzimo nase bebece u rukama…sve vas ljubim .. :kiss:

 • Anida
  #118 written by Anida 3 years ago

  cao Daco veliki pozdrav tebi,svim sadasnjim i buducim mamama.. :-) vjeruj da ja jedva cekam drzati bebicu u rukama, ja idem na kontrolu sad u srijedu pa da i saznam je li moj andjeo djecak ili djevojcica, iskreno meni je svejedno neka bude sta bude, zelim da znam da mogu poceti tu preslatku malu odjecu kupovati… Kod mene je bebac pravi vragolan, non-stop se gica i ima stvarno jake udarce :-) i presretna sam zbog toga.. mislim da znas o cemu pricam jer taj osjecaj zivota u sebi ne mogu ti opisati rijecima… Kako tvoja bebica??? Stvarno presretna sam jer imam kolegicu … Cuvaj mi se dobroo,, javi kad saznas sta je :-) pusaaa velika za tebe i sve ostale trudnice… :-*

 • Anida
  #119 written by Anida 3 years ago

  Pozdrav svima, evo i ja imam jedno pitanje, mozda je malo glupo ali treba mi da znam… Smiju li trudnice putovati avionom?? Ja sam usla u 21-u nedjelju trudnoce. Mom muzu je uskoro rodjendan a on je trenutno u Njemackoj, pa tako da sam planirala posjetit ga i iznenaditi za rodjendan, a stvarno mi se ne vozi autobusom i do 18 sati, a avionom bih stigla za 1-2 sata… Pa eto bilo bi super da neko zna odgovor na moje pitanje… Pusaa velikaaa… :-*

 • Anida
  #120 written by Anida 3 years ago

  Veliki pozdrav svima… Danas sam bila na kontroli i saznala sam da nosim curicu :-D Presretna sam, i zelim vam reci da se zove Hannah :-) Ovo ime sam oduvijek htjela dati svom andjelu… :) :love: :kiss:

 • daca
  #121 written by daca 3 years ago

  superrr Anida bas mi je dragoo, nemas pojma koliko, mi cemo imati malog decka!i naravno presretni smo!! :love: :kiss: :kiss:

 • Anida
  #122 written by Anida 3 years ago

  :-D Super drago mi je zbog tebe, neka su nam zivi i zdravi, pa mozda se njih dvoje nekad i upoznaju, :-D ,, veliki pozzz tebi :-*

 • Marija
  #123 written by Marija 3 years ago

  Kao prvo da pohvalim charoliju i da kazhem da mi se mnogo svidja to shto se u svakom komentaru oseca ljubav i briga kao da se sve mi nekako medjusobno vec znamo.sve pohvale za to..Caos svim buducim mamama….. Meni je takodje termin pochetkom januara…tachnije 10 januara..i strashno Sam nestrpljiva… Bebu svakog Dana sve vishe osecam… Rodicu dechaka… E sad imam problem oko imena…sva su mi imena lepa Ali bash nikako da se odluchim jer chini mi se ni jedno ime nije dovoljno lepo bash za mog dechaka… Valjda nisam jedina kojoj se to desava:)hehe.. Imam josh vremena a uzhivam par predloga mozhda mi i pomognete da se odluchim… Svidja mi se i shto nemate nikakvih presrasuda… Ja imam 19 godina…bicu jako mlada mama …medjutim bicu samohrana mama… Udala Sam se ovoga leta kako mi to volimo da verujemo za svog princa… Pre toga zhiveli smo polako godine zajedno i poznavali se pet godina pre toga,,izlazili 2.godine…ali posle potpisivanja posle venchanja on je postao druga osoba… Sada Sam kod svojih:) svi znaju shta Sam radila ovog leta pa me malo i stid Ali s nestrpljenjem chekam svog dechaka i vec ga volim vishe nego sebe i on celi moja svet…kada stavim ruku malo na stomak pa se tako zadrzhim…on odma lupka da mi se javi…evo upravo se pomera a meni se osmeh ne skida sa Lica kada god ga osetim… Zhelim svima laku trudnocu kao meni shto je… Zaista nemam nikakvih tegoba…nisam se ni ugojila sem 5 kg do sada pa se pitam je li to normalno?:)puno ljubim sve vas mame i vashu dechicu…nashe andjele…

 • Marija
  #124 written by Marija 3 years ago

  Da li stizhu moje poruke :)prvi put pishem ….nisam sigurna da je poruka uspeshno ostavljena..

 • Charolija
  #125 written by Charolija 3 years ago

  Marija dobrodošla na moj blog. Odavno nisam odgovarala ovde, jer se uglavnom nađe neka mamica koja da podršku i pravi odgovor, pa nema šta da se mešam i jako se radujem zbog toga, jer zbog svega onoga što je ispisano na ovoj stani i među ovim komentarima, ceo moj blog ima nezamislivu vrednost. :) Hvala vam svima.

  Par tvojih reči su me “ubole”…. “…pa me malo i stid… “, nemoj slučajno da te je i malo stid. Treba da digneš nos do neba i da budeš ponosna na sebe i svog budućeg dečaka. Na svoje roditelje koji su prihvatili situaciju takvu kakva jeste. Njega treba da bude sramota i njemu treba da bude glupo, tebi NE, ni danas, ni za 15 godina, a ni za 115 godina.

  Jedina osoba koja u celoj priči treba da se kaje, a i kajaće se je on. Što se njega tiče nemoj da budeš na kraj srca, ali nemoj ni da popuštaš. Ne znam o čemu se radi, ali sam svakako na tvojoj strani.

  Biti samohrana majka je super fora. 8) Pazi šta ti kažem. Znam iz iskustva. :wink:

  Samo napred i nadam se da ćeš mi se javiti kad rodiš mališana i naravno ako ti bilo šta treba, javi se rado ću ti pomoći koliko god umem i mogu. :)

 • Charolija
  #126 written by Charolija 3 years ago

  Stižu tvoje poruke Marija, samo sam prvu trebala da odobrim. Sve je ok. :)

 • Marija
  #127 written by Marija 3 years ago

  Ok…. Hvala ti na podrshci… Ako budem imala pitanja nekih javicu se …a i kada svog dechaka donesem na svet rado cu ti javiti i to podeliti s tobom:* zhelim ti sve najbolje…. Do sledeceg chujanja…

 • mlada mama
  #128 written by mlada mama 3 years ago

  evo i ja da vam se javim,ja i moj mali djecak smo stigli do 36 tjedna ali jos uvijek nismo izljecili bakterije malo me brine to jer kazu ako se beba rodi dok mama ima bakteriju prenosi se odma i na nju a kod djecaka se to teze ljeci :( pa neznam vise cime da se ljecim sve sam pokusavala…nema sta nisam pila … :( ….a Marija nema veze sto si mllada mama vazno je da imaas roditelje koji su tu uz tebe i vazno je da tvoja beba ima tebe kao mamu vjeruj mi….ja licno sam imala srece da sam dobrog covjeka izabrala s kojim cu stvoriti svoju malu obitelj jer ja sam se citav zivot borila sama nisam imala roditelje niti bilo koga drugog ko bi bio tu za mene…a inace meni je termin sada 21.11. i jedva cekam je malo me je strah ali vazno je samo da moj mali princ bude ziv i zdrav jer on i muz su mi sve na svijetu… :love: i ako moze par prijedloga za ime jer jos nista nismo odlucili….pozzdrav do sledeceg puta…. :kiss: :wink:

 • Marija
  #129 written by Marija 3 years ago

  Hehe….drago mi je zbog tebe da si pronashla dobrog choveka:):)(ja uvek kucnem u drvo),hvala Bogu da je tako…kada vec celog zhivot nisi imala podrshku bilo je vishe i vreme i radujem se zbog tebe…sve tako dodje na svoje jednog Dana… Ja se nadam da ce i meni se okrenuti sreca mada mlada Sam ko zna shta me cheka a kud cu veci srecu od toga shto cu postati mama…… Joj oko imena i ja trazhim savet… Daj pomozite mi i svi po neshto predlozhite:)hehe…. Npr. Meni se svidjaju imena balsa,uros,stefan,dimitrije,viktor,andrej,aleksa,petar,ognjen,…nznm lepo mi je i damjan…..:)bash nznm.. Svidja mi se i todor-dar Bozhji..lepo je znachenje..

 • mlada mama
  #130 written by mlada mama 3 years ago

  i ja sam neizmjerno zahvalna sto sam nasla nekog ko ce tu non-stop biti za mene i naravno usput sto cu dobiti jos jednog muskarca koji ce mi biti sve na ovom svijetu :love: a nisam ni ja puno starija od tebe imam 21 godinu a neka nai ces i ti nekga dovoljno dobrog za sebe i svog malog muskarca koji ce ubrzo pokucati na vrata samo neka oni nama budu zivi i zdravi a za ostalo je lakoo…:) :wink:

 • gdjastopalo
  #131 written by gdjastopalo 3 years ago

  Drage moje,
  Bila sam danas na pregledu i potpuno sam zbunjena (gle cuda!). Naime, u 28 nedelji sam (27 nedelja i 5 dana), ali mere moje bebe se bas ne uklapaju u tu nedelju. BPD je 81, HC 276, AC 246, FL 48, a beba (decak) je teska 1500 grama! Tacno je da smo i muz i ja “malo krupniji”, ali … Pri tom, AFI je 12. Ima li neko neku rec utehe, jer poslednjih 6 sata preturam po internetu trazeci referentne vrednosti? Bez velikog uspeha, kao sto vidite. :( Hvala.

 • Anida
  #132 written by Anida 3 years ago

  Pozdrav svim trudnicama i mamama :-D
  Prvo da se obratim Mariji. Ne treba te nicega biti stid, treba da budes ponosna na sebe, 19 ti je godina a postat ces mama, uskoro ces drzati to malo slatko bice u svom narucju,i biti ponosna na njega kao i on na svoju mamu. A osobu za koju si bila udata,treba da bude stid i sramota, ali ti ne brini. Za pocetak imas svoje roditelje koji ce ti pomoci u svemu, a budi sigurna da ce doci u tvoj zivot muskarac koji ce znati voljeti tebe i tvog sincica onako kako vi to i zasluzujete :-) Ne brini, samo polahko neka sve ide svojim tkom. A za godne tvoje,ma pusti to,vidi ti imas 19 ja imam 20 a nasa mlada mama ima 21,sto ti govori da nas ima puno mladih mama i da godine nisu bitne,bitna je volja,zelja,ljubav za to malo stvorenje. Meni je termin 9.02.2012. :-) a kod mene je curica i vec ima ime.. Hannah <3 Sto se tice imena za tvog bebaca od tih imena sto si napisala meni su nekako najljepsa Aleksa i Damjan :) ali ako se ne odlucis do rodjenja za ime,mislim da cim ti sincica stave u narucje da ces kad ga vidis znati pravo ime za njega… A ako se vec odlucis za ime javni nam :kiss:

  Sad da napisem i nesto za mladu mamu :-)
  Sto se tice bakterija, i meni su se ponovo u urinu pojavile ;-( ali rekli su mi samo da pijem 1L caja od brusnice na dan, i sad su mi dali da pijem Uroloski caj, da bude jos gore, poceo mi se sekret pojavljivati, tacnije imam dosta sekreta. bila sam na kontroli prije dva dana i doktorica mi je prepisala Canesten vaginalete,jer kaze da ne smijem sekret imati zbog poroda,nije dobro za bebu,tako da sam se ja malkice prepala,ali nadam se da ce biti sve u redu i kod tebe i kod mene :) Slijedece sedmice trebam raditi urino kulturu,i trebam provjeriti razinu secera u krvi jer su mi noge i ruke strasno pocele oticati,ali rekli su mi da se ne moram brinuti,moja mala princeza je super jako je napredna beba,pravi je gladez jer ja non-stop jedem :) za mjesec dana udebljala sam se 8kg,a od pocetka trudnoce 13kg, sad imam 63kg,ali sreca na meni se ne primjeti osim sto se stomacic vidi i sto sam dobila obrascice,ostalo je otislo tamo gdje treba :lol: Svaki dan svog andjelcica osjecam sve vise i vise,a njeni pokreti mi toliko gode,i uvijek stave osmijeh na lice,i ja jedva cekam svaki slijedeci udarac jer tako znam da joj je fino unutra :)

  Rasprica se ja pravoo,ali sta cu :) Zelim s vama da podjelim sve sto imam,i nadam se da vam nece biti mrsko ovo citati… ljubim vas sve i cuvajte se i cuvajte svoje bebice :love: :kiss: :)

 • Anida
  #133 written by Anida 3 years ago

  pozdrav i tebi :D Vjeruj da ni meni ta mjerenja nisu jasna ali bas nikako. sad sa zadnjeg pregleda BPD je 69 Femur 50 ja sam u 26-oj nedjelji trudnoce tacnije 26 nedjelja i 1 dan. a ti podaci su sve sto od bebinih mjerenja imam,i sad mi bas nista nije jasno…. Bilo bi super ako ima neko ko zna ovo da nam pomogne i kaze.. :) Veliki pozz za tebe :kiss:

 • mlada mama
  #134 written by mlada mama 3 years ago

  pozdrav svima…:) trenutno sam u 38.tjednu trudnoce i jucer sam isla na pregled i doktor mi je rekao da moj djecak tezi 3.700 :love: i da navratim u ponedeljak u bolnicu posto sam po njegovom misljenju kandidat za carski rez pa ako tako i utvrde ostaviti ce me u bolnici :o …a Anida ni meni ta mjerenja nisu jasna meni doktor opet kaze da je glavica moje bebe prevazisla termin a isto tako i trup bebe i mene to jako brine i ne uisudjujem se ni pitati jeli to uopste normalno :( a da ne zaboravim rijesila sam se bakterija iako su svi bili skepticni sto se tice tog :) …u mom gradu ima apoteka Matija i tu sam kupila ljekovito vino koje se zove matijino vino za bakterije i caj za dodatak koji se pije umjesto vode zajedno sa vinom i pomoglo mi je tako da se nadam da sve buduce mame koje imaju problema sa bakterijama da ce im ova informacija pomoci kao sto je meni i mnogim drugim trudnicama…:D…:*pozz za sve…

 • Anida
  #135 written by Anida 3 years ago

  Meni je doktor na jednom pregledu rekao da sam po glavici bebe u 21-oj nedjelji a po nogicama u 20-oj i jos par dana. :straight: i na kraju kaze ma u redu je to, a ja se bas isprepadam, mada najbitnije mi je kad odem na pregled da mi samo kazu da je sve u redu, da je beba u redu da se fino razvija. Nadam se da ce sve do kraja bitii u redu,i da ce sve biti onako kako treba. Jaa sam sad u 27-oj nedjelji trudnoce :) i dobro nas dvije napredujemo. a javi nam obavezno kako je sve proslo kod tebe, bit ce to sve u redu. Zelim ti punoo punoo srece, i da sto prije dodjes kuci sa svojim djecakom :love: cuvaj se i javi nam se :kiss:

 • mlada mama
  #136 written by mlada mama 3 years ago

  eh evo da vam se javim :D…ja sam sa svojim djecakom dosla kuci :love: i sutra nam je tacno sedam dana kako smo skupa on je se rodio sa cak 4.500 kg :D tako da mi mallo fali stomak :(
  u prosli ponedeljak sam otisla u bolnicu da vide ocu li na carski ili na prirodan porodjaj zadrzali su me posto mi je bio blizu termin 21.11. tacnije ali moj malisa nije vise htjeo cekati pa je 17.11.krenuo napolje i dosao do pola i nije htjeo dalje sam pa su me radili na carski …hvala bogu sve super proslo i nadaam se da ce i ostalim trudnicama sve super prociii i samo jos da kazem da su stariji u pravu kada kazu veceg bola brzeg zaborava nema…:)pozzz drage moje…:*

 • Charolija
  #137 written by Charolija 3 years ago

  Divna vest Mlada mamice, :D Želim vam svu sreću i dobro zdravlje. Ljubimo vas i grlimo. :D

 • Baki
  #138 written by Baki 3 years ago

  E ja sam slucajno zalutala na sajt i bas sam se odusevila posebno ovom temom, a vidim da je aktuelno vec 3 godine :wink: . Ja inace cekam trecu bebu imam cerku 4 i sina 3 god, nego sam se bas nesto istripovala, cetvrti sam mesec a evo vec sam treci put bolesna pa mi malo frka inace i godine ….33 imam…dajte me utesite :wink:. Dabl test je dobar cekam jos expertski ultrazvuk u 20. nedelji pa cu videti da li je sve ok….Pozdrav svima!!!

 • beba
  #139 written by beba 2 years ago

  htela sam da pitam od koje nedelje pocinje da se mrda beba u stomaku ili oseca neke pokrete? hvala u napred

 • Charolija
  #140 written by Charolija 2 years ago

  Bebo moji su počeli da se ritkaju tačno na polovini trudnoće, znači četiri i po meseca, e sad nemam pojma koja je to nedelja. :)

 • Anida
  #141 written by Anida 2 years ago

  Mlada mama CESTITAM TI :-D zelim ti svu srecu ovoga svijeta sa tvojim sincicem, <3 Punooo punoooo srece i zdravlja, i da sve bude kako treba :-) Ja sam sa svojom princezicom dolsa do 30-e nedjelje,i sve je super :-D A moja curica se pocela mrdati vec u 3-em mjesecu ali bilo bas ono malo,a mislim da sve to zavisi od bebice do bebice… Pozzz svim nasim mamama i bebicama :-D

 • Jelena
  #142 written by Jelena 2 years ago

  Cao svima, i jako mi se svidja ovo sto ima ovako neko koga mozemo da pitamo ovako za nekog smesna pitanja:-). Ja nikako ne mogu da izracunam u kojoj sam nedelji trudnoce, poslednji put sam imala 27.oktobra, pa me zanima koja sam sada nedelja, iako planiram uskoro da odem kod lekara. Hvala unapred. Pozz

 • mlada mama
  #143 written by mlada mama 2 years ago

  hvala vam svima na cestitkama :* <3
  a Jelena ako je zadnja menstruacija bila 27.10.2011.onda si trudna tacno 6 tjedana termin poroda ti je 02.08.2012.sto znaci da ti je ostalo jos nekih 238 dana neka ti je sretno draga moja…:D…:** :love:

 • Jelena
  #144 written by Jelena 2 years ago

  Hvala draga puno. I tebi sve najbolje sa bebicom. Zanima me sta mislite da li dve cigarete koliko ja ispusim na dan, stete bebi, lekar mi je rekao da to nije nista, ali ja se opet plasim?

 • mlada mama
  #145 written by mlada mama 2 years ago

  nemoj da se brines draga Jelena ja sam u trudnoci pusila kutiju dnevnoo… ali sve je ok sa bebom hvala boguu …a da hvala na cestitkama..:D :love:

 • Jelena
  #146 written by Jelena 2 years ago

  E, super. Hvala ti puno na pomoci:-)!

 • mlada mama
  #147 written by mlada mama 2 years ago

  ma nista draga slobodno pitaj tu smo da pomognemo jedna drugoj…;)
  :)

 • malamama
  #148 written by malamama 2 years ago

  cao svima ima jedan problem i zeljela bih ga podjeliti sa vama i ako mozete da mi pomognete…trudna sam i vec sam u 9 mjesecu danas sam isla na kontrolu i doktor mi je rekao da je moja beba manja nego sto bi trebala biti pa sam se ja jako uplasila i strah me,da li mi neko moze objasniti sta to znaci inace zadnja menstruacija mi je bila 16 marta a doktor racuna da mi je termin 21.12. pomozite mi molim vas ocajna sam citavo vrijeme placem i ne znam sta cu od sebe

 • Charolija
  #149 written by Charolija 2 years ago

  Mala mamice… ti doktori nisu normalni svega mi. Svaka čast na stručnosti, ali što znaju da lupe i isteraju mame iz pameti, to nije normalno. Isto su i meni rekli za sve tri bebe koje sam rodila, ali se nisam uzbuđivala uopšte. Važno je da je beba dobro razvijena, da hvala Bogu ima sve što treba i da je u stomačiću provela punih 9 meseci. Prva bebu koju sam rodila je imala 2550g, druga 2750, treća 2900g i sve su na rođenju ocenjene desetkom. :D U trećoj trudnoći me je doktorka čak pitala: “A što ti rađaš male bebe?” :D Jok džina ću da rodim. Nemoj da se sekiraš, čak će ti i porođaj biti lakši. Nisu me sekli, sve je bilo brzo i lako. Videćeš i sama. Koliko si se dobila na kilaži? Nemoj molim te da brineš, sve će biti dobro i bolje nego što očekuješ. :kiss:

 • Charolija
  #150 written by Charolija 2 years ago

  Jelena nije dobro da pušimo u trudnoći, ali kad je tako šta ćeš. Ja sam pušila u sve tri trudnoće, pojela me savest, ali jebi ga baš. U prvoj trudnoći je bilo bombardovanje i čak mi je doktor rekao da pošto sam strastveni pušač bebi više može da škodi moje nerviranje, sekiracija, stres zbog bombardovanja i ako bih na to dodala nervozu zbog prestanka pušenja bilo bi loše. Tako da sam pušila. Nije dobro, znamo svi to, ali eto… :angel: Dve, tri, pet cigareta, ne može da škodi.

 • Charolija
  #151 written by Charolija 2 years ago

  Anida koliko se sećam u trećem mesecu se osećaju kao neki balončići, je l’ da? :love:

 • Anida
  #152 written by Anida 2 years ago

  Charolija,veliki pozdrav tebi.. A da u trecem mjesecu se osjecaju kao baloncici :) i kao da nesto skroz malo zagrebe iznutra bas kao mali grc :love: mada pokreti koje sad osjetim u 6 mjesecu su fantasticni ;D i uvijek me nasmiju,i ne skidam ruku sa stomaka, cak se vidi nogica ili rukica kad udari,oslika se na stomaku, stvarno najljepsi osjecaj na svijetu. :D A sto se cigareta tice, prije trudnoce sam pusila 2,5 godine,a kad sam saznala da sam trudna jednostavno sam ostavila cigarete,rekla sam sama sebi necu vise, bilo je tesko ispocetka ali sad se osjcam kao da nikad nisam ni jednu zapalila niti me vise vuce zelja da zapalim :) zato ako mozes pestati bar dok bebica ne dodje na svijet prestani, ako ne onda samo umjereno nemoj petjerivati i mislim da nebi trebalo biti problema :) punoooo poljubaca svim mamama :kiss: :love: :kiss:

 • Anida
  #153 written by Anida 2 years ago

  Mala mama… veliki pozdrav :-D Mislim da nema potrebe da se brines svasta doktori lupe,isprepadaju nas a sve to bez razloga.5.12. sam bila na pregledu i evo sta mi je napisano. mjerena je glvica bebe i pise BPD 8,23 cm GA 33w 1d…. FL 5,83cm GA 30w 3d… sto meni uopste nista nije jasno,jer ja sam zadnju mjesecnicu imala 6.05.2011. sad sam u 31-oj nedjelji trudnoce po kalendaru trudnoce,termin za porod mi je 9.02.2012. I bas kako koji pregled dolazi mene sve vise zbuni,i voljela bih ako neko zna ova mjerenja da mi samo malkice objasni,jer ih stvarno ne kontam… unaprijed hvala :kiss: :kiss:

 • Jelena
  #154 written by Jelena 2 years ago

  Hvala puno, ja nisam strastveni pusac, ali na dan mi dodje 2-3 puta da zapalim, i zapalim i to je to. Jel normalno da me po malo boli stomak ali to su jako mali bolovi i brzo prodju, cini mi se da sam to imala u prvoj trudnoci, ali sam zaboravila:-)
  Doktor mi je rekao, da se to materica razvija. Pozdrav i hvala puno na savetima!

 • Anida
  #155 written by Anida 2 years ago

  Draga Jelena,i ja sam na pocetku trudnoce imala te male bolove u donjem dijelu stomaka,ponekad su bili isti kao kad trebam dobiti,i to je zato jer se maternica razvija,vremenom ce to sve prestati.. Sve je to nomalno,ne brini se :-D punooo pozdrava :kiss:

 • zeljko
  #156 written by zeljko 2 years ago

  Dobro vece, neznam odakle da pocenem…… Supruga mi je imala dva spontana pobačaja, jedan u 5 mesecu trudnoce a drugi u 6 meecu trudnoce. U obe trudnoce je sve bilo normalno tj. svi testovi i rezultati su bili dobri i na kraju se desilo lose. U obe trudnoce su vrsene obdukcije i sa bebama je bilo se OK i oba puta su uoceni infrakti posteljice. Supruga mi je opet trudna i sad se nalazi po lekarskoj konstataciji u 25 nedelji trudnoce ili u 6 mesecu. Pre tri dana joj je lokalni ginekolog kostatovao uvecanu lakunu na posteljici i odmah sutradan je smestena na GAK u N. Sadu na posmatranje. Moje pitanje glasi, posto posle tri dana nisam uspeo nista da nadjem na netu ( nasao sam definiciju i od cega nastaju ): Dali je moguce izneti celu trudnocu sa lakunom-ma na posteljici, u kojoj nedelji bi bilo najidelanije za bebu da se supruga porodi i da li je moguce da su iz one dve prethodne trudnoce iz tih lakuna nastali infrakti posteljice. Hvala unapred i molim vas ako bi mogli sto pre da mi odgovorite, posto svi doktori govore da nije nista strasno.

 • Charolija
  #157 written by Charolija 2 years ago

  Željko na moju veliku žalost ne mogu ti pomoći čak ni savetom. Jedino što mogu je da googlam kao i ti, jer baš ništa ne znam o problemu koji imate. Čim nešto pronađem, javiću ti. Želim vam puno sreće.

 • zeljko
  #158 written by zeljko 2 years ago

  Znam, ja vec tri dana listam stranice i nista nemogu da pronadjem u vezi mog pitanja, hvala

 • Ikum
  #159 written by Ikum 2 years ago

  Pozdrav svima. Moja sestra ovih dana treba da udje u 6. mesec trudnoce, ima 35 godina i do sada su svi rezultati bili dobri, i trudnocu je odlicno podnosila, pa nije ni prekidala radne obaveze. Medjutim, juce se dugo i burno svadjala sa ujakom, a danas joj je doktor rekao da je stomak poceo da se spusta i da mora da miruje (sto je s obzirom na posao kojim se bavi gotovo nemoguce). To bi joj bilo prvo dete i ja sam se sada bas uplasio da ne dodje do pobacaja. Moje pitanje je da li ta svadja ima veze sa supstanjem i koliko je supustanje stomaka opasno pred ulazak u 6 mesec, i sta zapravo to znaci? Ono sto sam na googlu nasao odnosi se na supstanje pred porodjaj i nema reci sta znaci kada do toga dodje u trudnoci. Iskren da budem sve ovo je unelo veliki nemir u mene da ne dodje do gubitka deteta. Unapred vam zahvaljujem na odgovoru.

 • Doda
  #160 written by Doda 2 years ago

  37 mi je godina,imala sam abortus sa nepunih 20godina.primila rogam injekciju jer sam 0- krvna grupa,od tada nisam pokusavala zatrudneti,imala sam dosta i previse stresova i trauma u zivotu,imam ih i dalje.sa deckom pokusavam imati dete pokusavali smo nekih nepunih mesec dana i nije nam uspelo.mozda ja ne mogu imati decu ne znam.imamo inace ucestale svadje i probleme nevezano za zajednicku zelju za detetom.on je bivsi narkoman,ne drogira se godinama,ali uzima neke tablete za depresiju,smirenje itd.navodno je prestao da ih koristi.povremeno i pije alkohol i to neumereno.da li znate koje preglede mogu uraditi da bih znala mogu li ostati trudna?imam nenormalnu zelju i psihicki sam opterecena majcinstvom.hvala unapred.

 • Sany
  #161 written by Sany 2 years ago

  Pozdrav svim mama!Draga moja eto mene opet!Imam veliki problem Pomozi mi :( Ovako zadnja mi bila 15 decembra i jos nisam dobila,napravila sam 20 janura test ono negativan tog jutra poceo i stomak na levoj strani da me boli imam osecaj ko da me neko bode.otisla ja tog dana ginekologu on kaze na ultrazvuku da imam vodenu cistu na levom jajniku ali da nisam trudna.Nista izdrzala bol do nedelje i u nedelju oko 21h otisla u hitnu,ginekologinica mi je isto rekla da imam cistu ali da nisam trudna ali ne mora da znaci da nisam…ostavila me u neizvesnosti a test im je pokazao negativan!A ja ni danas nisam dobila,idem cesto u vece,jer postoji mogucnost da budem trudna??Sa prvim detetom mi otkrili nakon 5 dana kasnjenja ali ovo??Ja i muz smo se cuvali ali mozda se desilo…nisam koristila nista od kotracepcija!Sta ti mislis draga moja???Jer ima sanse da budem mama po drugi put?Cekam tvoj savet!!!Pozdrav i unapred zahvalna

 • srna
  #162 written by srna 2 years ago

  Pozdrav svima !!!
  Imam jedno pitanje ,jako sam zabrinuta …
  Prosle nedelje je utvrdjeno da sam u 5 nedelji ,isao je braonkasti iscedak,ali samo na papiru kada se obrisem(izvinjavam se na detaljnosti ) sve je prestalo,u ponedeljak doktor kaze da se po njemu plod nije razvio onako kako bi ON hteo za tu 6 nedelju ne chuju se otkucaji srca jos uvek(sto kaze mozda jos nije strashno ) i kao malo je posteljica talasasta ,nije skroz ravna..Dato mi je da uradim BHCG u utorak i sutra da vidimo da li se povecava tj da li se jos uvek plod razvija.. Uzasno sam zabrinuta sto se tiche posteljice,ne znam da li treba toliko to da me brine,jer sam dosta toga chitala da moze da se desi da se srce chuje tek u 8 nedelji,pa me to nekako ne opterecuje toliko (jer inache imam ne redovne menstruacije ,pa mozda ima i to uticaja na razvoj,jer doktori rachunaju trudnocu 2 nedelje nakon poslednje menstruacije,sto znachi dam ja mozda tek jos kasnije oplodjena) Mozete li mi nesto reci ,da li moze biti toliko strashno sto je posteljica ovog oblika???inache zivim u Parizu,gde ne daju nikakve vrste lekova i vec sam prosle godine imala spontani i jako sam sada opet zabrinuta , a oni na to gledaju bas hladno i uobichajno !!
  veliki pozdrav nadam se da cu dobiti uskoro odgovor i hvala unapred

 • Belma
  #163 written by Belma 2 years ago

  Draga Carolijo! Ja sam u 20.nedelji trudnoce i osecam male kontrakcije.S obzirom da su mi nalazi u redu i ultrazvuk.Mozete li mi reci koji je razlog dobijanja kontrakcija u 20.nedelji?

 • Anida
  #164 written by Anida 2 years ago

  Pozdrav svim mamama ;D Moja princezica i ja smo evo usle u 39-u nedjelju :-D Dosad je sve super bilo i nadam se da ce biti i do kraja… Termin za porod mi je 9,02. i jako sam nestrpljiva i uzbudjena… Odavno sam spremila sve za moju princezicu samo jos ona fali… :-D pa se ja javim opet kad sve zavrsi, i kad budem kuci sa svojom bebicom.

  A Belma ja sam tokom cijele trudnoc povremeno imala kao blage grceve u donjem dijelu stomaka, nesto slicno kao pred mjesecnicu i ako ti je tako nema razloga za brigu jer se tada maternica rasteze i zbog toga se osjete grcevi i blagi bolovi.. I ja sam to osjecala i imala pa mislim da ne treba da brines :-) Samo hrabro naprijed,ako su nalazi ii ultrazvuk u redu nemoj se nista plasiti ni brinuti… velikiii pozdrav tebi :wink:

 • Dajana
  #165 written by Dajana 2 years ago

  Imam jedno pitanje..:) Nije oko ovoga ali mi treba strucna pomoc …Trebala sam da dobijem 28. ali dobila sam tek 8. i jutros mi je onako puno curilo i kasnije tokom dana nije ..Jel to znaci da sam trudna il sta ?

 • Anida
  #166 written by Anida 2 years ago

  5.02.2012. u 20:57 dosla je moja princezica na ovaj svijet :D duga je 51 cm a teska 3kg i 300g :-) ja jos uvijek ne mogu da vjerujem da je to maleno slatko cudo bilo moj saputnik kroz proteklih 9 mjeseci. Bebica slusa pravo i jako je mirna :D Ne smijem se pozaliti.. Malkice mi nedostaje moj veliki stomak :D Punooo pozdrava svim mamama i njihovim bebicama :-)

 • tasa011
  #167 written by tasa011 2 years ago

  pa da vam se i ja pridruzim :) proteklih meseci sam krisom citala komentare a sad sam i ja ponosna trudnica :D … tek smo potvrdili trudnocu a mene zanima a kad ce taj porodjaj…cisto da znam,malo pomoci oko termina,znam da sam 13 februara ostala trudna :) pozdrav za sveeee :***

 • Anida
  #168 written by Anida 2 years ago

  cao Taso… Sve najljepse od srca…. Pocni uzivati sa svojim malim saputnikom u sretnim danima koji te cekaju :-D reeci mi kad ti je bio prvi dan zadnje mjesecnice pa cu ti reci tacan termin tvog poroda..:-D punooo pozdrava <3

 • tasa011
  #169 written by tasa011 2 years ago

  30-og januara,inace ciklus je redovan svakih 28 dana:) hvalaaaa…puno pozdrava od mene i ove tackice <3

 • Anida
  #170 written by Anida 2 years ago

  Veliki pozdrav za tebe i tvoju malu tackicu :) eh ovako… tvoj termin za porod je 5.11.2012 do ocekivanog poroda ostalo je jos 238, a trenutno si u 6-oj nedjelji trudnoce puno srece i sve najbolje od srca <3 :D sta god da te zanima slobodno pitaj :D

 • tasa011
  #171 written by tasa011 2 years ago

  jaoooo hvala puno Anida :* ,danas sam bila kod doktorke tako mi je i rekla,6 nedelja :))) od silnog uzbudjenja ne stigoh da cestitam na princezi,nadam se da uzivate…puno poljubaca od nas i hvala jos jednom :)

 • Mozda trudna :)
  #172 written by Mozda trudna :) 2 years ago

  Zdravo,
  htela bih vas pitati….. od perioda poslednje menstuacije do sad, imala sam odnose sa suprugom oko 10-15 puta i svaki put je svrsio u mene, zelimo dete…….. sad mi kasni 5 dana. .. nemam specificne simptome trunoce, osim sto mi kasni… ono sto me brine je sto osetim bolove u predelu jajnika i lumbalnom delu ledja, zateze me stomak i imam osecaj kao da ce da mi krene, stalno sam ”mokra” a sekreta nema.
  test sam planirala da uradim za 2 dana, da bude 7 dana kako mi kasni.

  pa me zanima sta vi kazete na sve ovo.

 • Ajla
  #173 written by Ajla 2 years ago

  Veliki pozdrav svim buducim mamama i onima koje su to vec postale :) Moja beba i ja smo trenutno u 37-oj sedmici trudnoce. Povremeno osjecam tzv.pripremne kontrakcije, dr.kaze da to tako obicno i bude dok ne dodju one prave, pa svaki dan smo u iscekivanju :) Samo da izdrzimo jos ovo malo do kraja.
  Uzivajte u trudnoci jer prebrzo prodje. Sretno svima!

 • Anida
  #174 written by Anida 2 years ago

  Taso hvala punoo :-D moja princeza i ja se super slazemo, svaki dan je sve ljepsi i zanimljiviji, i jos ne mogu da vjerujem da je to malo stvorenje bilo u mom stomaku :-D Malkice mi jos nedostaju njeni udarci, nedostaje mi moj stomak i taj osjecaj zivota koji nosis u sebi, ali sretna sam ma presretna jer je sad mogu drzati u svom narucju igrati se s njom maziti je,ljubiti:-D polahko se moja princeza pocinje da smjeska kad joj pricam,ma stvarno neopisivo…:-D Zelim ti sve najbolje i sta god ti zatreba slobodno pitaj :-D

  pozdrav i tebi mozda trudna :-D Drzim ti fige da budes trudna a ti si duzna da nam javis rezultate testa kad uradis:-D Na pocetku svoje trudnoce ja sam osjecala bolove u donjem dijelu stomaka bas kao da trebam dobiti :-D I kad sam uradila test bio je pozitivan :-D zato se nadam iskreno da ce i tebe pozitivno iznenaditi pa nam javi :wink: SRETNO <3

  Zdravo Ajla…. Slazem se s tobom da trudnoca tj. tih 9 mjeseci stvarno brzo prodju.. Samo sto se okrenes svoju bebicu vec drzis u rukama :D I tebi drzim fige da polahko izguras to malo jos sto ti je ostalo,i da imas lagan i fin porod… Pa kada dodje taj sretan dan kad nadjes malo vremena javi nam :-) Sve najboljee od srca ti zelim

  Pozdrav svima :-)

 • Ajla
  #175 written by Ajla 2 years ago

  Hvala ti puno Anida. A mogu misliti tog osjecaja kada se tvoja bebica rodi! I ja jedva cekam taj trenutak da je ugledam ako Bog da. A hocu, javit cu ja kada dodje taj sretan trenutak :) Cuvajte nam figee :) Veliki pozz i poljubac za tvoju princezicu :) Usput, kako se zove mala srecica ?:)

 • anida
  #176 written by anida 2 years ago

  Ajla vjeruj mi osjecaj je neopisiv,kad se moja curica rodila i plakala sam i smijala se u istom trenutku,imala sam tezak i bolan porod trajao je 12 sati :-( ali izdrzala sam :-D a cim se moja cura rodila sva bol je u trenu nestala :-) a moja mala srecica se zove Hannah :-) 5-og aprila su joj dva mjeseca i vjeruj mi da ponekad jos uvijek ne mogu da vjerujem da je ona bila u mom stomaku, a sad je gledam mazim igram se s njom svaki dan, sad je pocela da se smjeska kad joj pricam i sjetim se kako sam prije stalno zamisljala kako izgleda a sad kad je vidim bas tad shvatim kako je sve brzo proslo…. Je li kod tebe djecak ili djevojcica i jesi li skontala ime za svoju bebicu:)?….Puno pozdrava <3

 • Sany
  #177 written by Sany 2 years ago

  pozdrav svi mama!Eto mene,imam veliki problem :( pre dva meseca sumljala sam da sam trudna jer mio je kasnila 10tak dana i nista!Al sad mi je kasnila 1 dan ja uradila test i ono pozitivan!odmah sam zakazala kod dr,al imam strah sta ako je test pogresio?jer meni je zadnja bila 24 februara a ja sam test uradila 26 marta.sutra imam kotrolu kod ginekologa i bas me strah da ne dozivim ono od pre dva meseca,inace imam siptome ko u prvoj trudnoci,bolove u donjem delu stomaka,idem jako cesto u wc,imam jak miris i odlican apetit.Sta vi mislite?koliko posto je moguce da sam trudna?jos uvek nisam dobila :(

 • Ajla
  #178 written by Ajla 2 years ago

  Joj mogu misliti sto si se napatila na porodu..ja ovako ponekad kada razmisljam malo me strah uhvati, ali najvise zbog onoga samo da sve na kraju bude uredu, da se moja beba rodi ziva i zdrava i da se ja uz nju brzo oporavim. A i kod mene je curica :) Tako bar kazu :) A ime jos ne znam..:( Muz i ja ne mozemo nikako da se dogovorimo, i onda on kad na kraju kaze da ce eto taj izbor meni prepustiti, meni ni to ne odgovara :D Meni je termin 11.04.ali sve mislim da cu ranije, jer kao sto sam i rekla imam te kontrakcije i beba se vec spustila, ceka:)) Pusa za tvoju Hannah :* <3

  A Sany, koliko sam ja upoznata testovi su 99 % pouzdani tako da ti cuvamo fige ;) Ako vec imas te simptome, onda misli samo pozitivno, i javi kad sutra dr.potvrdi ;) Sretno!

 • Sany
  #179 written by Sany 2 years ago

  Drage moje trudna sam!!! Mada je plod jos mali pa se nije video :( Presrecna sam!Ko zna da racuna nedelje i termin??Zadnja mens mi je bila 24 februara!Hvala u napred i zelim svima puno srece i mnogo dece ljubim vas

 • Ajla
  #180 written by Ajla 2 years ago

  Sany cestitam!!! Bas mi je drago,vjeruj jer znam kako se osjecas!! :)) Po mom nekom racunanju tvoj termin poroda bi trebao biti 30.11.2012. a trenutno si 5 sedmica trudna.. Ako ne grijesim..Mada ce ti to tvoj dr.potvrditi :) Zelim ti zdravu trudnocu kao sto sam i ja imala i da uzivas u najljepsim mjesecima! Sretno :* :*

 • maja
  #181 written by maja 2 years ago

  Vo 17 nedela mi go odredija polot na 4d eho i so prvoto dete i so vtoroto ne utnaa.

 • Sany
  #182 written by Sany 2 years ago

  Ajla hvala ti puno!rekao mi je da zakazem posle 11 aprila da mi naprave termin.presrecna sam,imacu jos jedno malo nestasno bebce!Jos jednom Hvala i nadam se da cemo se lepo druziti!Pozdrav

 • anida
  #183 written by anida 2 years ago

  Ajla znam da te je malo strah ali kad pocne brzo ce zavrsiti,a kad ti bebica bude u narucju na sve ces brzo zaboraviti…. :-) meni je termin bio 9.02.2012. a svoju curicu sam rodila 5.02.2012. poranila moja Hannah :-) sve u svemu sve ce biti u redu nemoj se plasiti niti panicariti, samo disi duboko slusaj babice i radi sve kako ti kazu i bit ce sve u redu :-D drzim ti fige :)

  Sany sve najljepse cestitke od <3 ti zelim i da trudnoca prodje u najboljem redu, sa srecom :-D

 • MA5
  #184 written by MA5 2 years ago

  Zdravo Carolijo,ovo bi io prvi put da se pridruzujem nekom postu :oops: .Pratim ih vec veoma dugo(treca trudnoca),ali sam ovde jedino nasla osobu koja bi mogla konkretno odgovoriti na moje pitanje.I ja sama kao i ti imam jako mnogo iskustva,sto kroz trudnoca i decu,ali me muci jedna stvar.Nemam koga u blizini pitati,a ti iz licnog iskustva i drugih primera sigurno mozes razresiti moje nedoumice.Kao sto vec rekoh,treca trudnoca,tako se blizi i treci porodjaj,koji mi sad ne da mira.Iako sam prosla kroz dva,moram priznati i nisu bila strasna,sad se opet ispocetka plasim i ovog treceg.Uglavnom kazu da je i svaki sledeci laksi,ali mi treba misljenje nekoga ko je prosao kroz to.Da li imas neki savet koji bi smirio moje strahove?Ili recimo,sta kazu tvoja iskustva?Hvala unapred,i ako ima jos neko da doda nesto vezano za treci porodjaj i iskustva sa trecim detetom,izvolite me ohrabriti malo!Jos jednom hvala,i puno pozdrava!!!!

 • Charolija
  #185 written by Charolija 2 years ago

  MA5 dobrodošla. :) U zadnje vreme zaista nemam vremena da odgovaram na komentare, pa ne retko ovde žene odgovaraju jedne drugima, što me zaista raduje. Možda ti se javi još neka trudnica ili majka sa iskustvom. :)

  Baš juče smo proslavili peti rođendan našem srednjem detetu, pa sam razmišljala o svojim porođajima. Znaš i sama da je svaka trudnoća različita kao i svaka mama uostalom. Moja treća trudnoća je protekla u najboljem redu kao i prve dve, jedva da se i sećam dana trudnovanja. :mrgreen:

  Sa trećim detetom sam se bukvalno porodila za 5 minuta, ali ne zato što sam se pre toga porađala, pa je kao nešto lakše, već sam iskusno čekala jutro da bih otišla u porodilište, a ne da me tamo mrcvare po onom stolu satima, kako imaju običaj. :D

  U mom slučaju jedino što se razlikovalo od predhodne dve trudnoće je da sam na početku trudnoće obavila osnovne preglede i onda u devetom otišla po uput. Nisam htela da visim po ordinacijama, a odlično sam se osećala, pa nisam ni imala potrebe da idem kod lekara, što svakako ne preporučujem drugima. Nije baš pametno. :)

  Sigurna sam da nemaš razloga za brigu. Opusti se i uživaj sa svojom decom i bepčetom u stomaku. Verujem da te čuvaju i paze. :)

  Nemam konkretan savet sem da što više odmaraš, jer i sama znaš kad dođe bebica sve obaveze se dupliraju, u našim slučajevima tripliraju. :mrgreen:

  I da… ne znam koliko godina imaju tvoja deca, ali je svakako potrebno pripremiti decu za dolazak novog člana. Moj Marko je imao svega 11 meseci kada se Ana rodila, ali i ako je bio tako mali sve sam mu objasnila i odlično je prihvatio njen dolazak.

  Kad pišem o svemu ovome dođe mi da rodim još jedno dete. Raznežim se načisto. :D

 • MA5
  #186 written by MA5 2 years ago

  Hvala na brzom odgovoru,i ja delim isto misljenje sto se tice odlaska u bolnicu,sa drugom cerkicom sam otisla oko 3h ujutru,a ona dosla na svet u 3:40h!I nije bilo strasno,ali eto,ne mozemo protiv sebe.Inace imam dve cerkice,starija je 3godine,srednja 13meseci i bebce kog zeljno iscekujemo ce biti najmladja sestra.Starija je vec odavno pripremljena za dolazak male sestrice,nisam bas sigurna koliko je mladja shvatila,ali trudimo se kroz pripreme i slika da joj docaramo sta to znaci.Iskreno se nadam da ce sve proci u najboljem redu,mada vec sad osecam lazne kontrakcije,sto je verovatno prouzrokovalo mnostvo obaveza,ali se trudim da se ne brinem,jer boze moj,trece je pa vec znam kako to ide,i ne panicim jurcajuci odmah kod lekara.U svakom slucaju mi znaci tvoje iskustvo,a volela bih da se idruge mame koje ga takodje imaju,jave.Kako izboriti se sa troje male dece,koje su ukras naseg sveta,i dobar razlog naseg postojanja!Mame,koje imaju iskustva sa troje dece,pisite…!!!! :D

 • adyNL
  #187 written by adyNL 2 years ago

  Pozdrav svima :) ! Ja sutra ”ulazim” u 40.sedmicu, moram reci da sam cijelu trudnocu uzivala citajuci charolijine nedjelje trudnoce..mislim da sam o svakoj sedmici naucila sve na pamet jer sam ih procitala bezbroj puta..Sada citam vase komentare pa odlucih da i ja podijelim sa vama poneki svoj problemcic i strah od predstojeceg porodjaja..Ne bih se toliko bojala da moja beba vec u 35 sedmici nije imala skoro 3 kg,tacnije 2.900.znaci krupna bebica (znam da svaka beba mora izaci iz stomaka kako god ali sigurno je mnogo lakse da ima bas tu tezinu koju je carolija opisala).Ma samo da sve prodje dobro.Ipak mi veliku snagu daju ovi silni bolovi u ledjima i nogama,ne prospavane noci i nagle promjene raspolozenja pa pozelim da porod sto prije dodje i da konacno svog malog bucka drzim u narucju. Dajte malo rijeci utjehe za ovu preplasenu prvorotkinju :oops: ..Sretno svima.. :*

 • Anida
  #188 written by Anida 2 years ago

  Veliki pozdrav AdyNL :-D Nemoj da se plasis, vidjet ces kad pocne jednom ne moze se zaustaviti i brzo sve prodje. dok trepnes ocima tvoja bebica je vec na tvom stomaku i mozes da je vidis kako izgleda. Ne mogu ti reci da ne boli, Boli ali nije bol koja konstantno traje vec te drzi jedno 10-15 sekundi pa popusti bar je meni tako :-) Bol je poput menstruacijske boli. samo sto ispocetka na svakih 15-20 minuta imas onaj jedan jaki bol ( kontrakciju) koja te boli 10-15 sekundi i prodje. Onda ta jaka kontrakcija dolazi sve cesce i cesce. Ja sam prvorotka, i moji bolovi su poceli ujutro u 9 sati,vec sam bila u bolnici i otisla sam na redovan pregled ujutro, doktorica me pregledala i rekla da sam dovoljno otvorena i samo cekamo bolove. I od tad me je pocelo boljeti ali nista strasno, tek u 6 sati navece sam se spremala za salu da se porodim,jer mi je tad ta jaka kontrakcija bila svake 4 minute. Eh taj trenutak kad znas da ides u salu roditi svoju bebicu je neopisiv, ja sam se cijelim putem do sale drzala za stomak,jer nisam mogla da vjerujem da cu napokon vidjeti nakon 9 mjeseci svog malog saputnika. Porodila sam se u 20:57 :-D i rodila preslatku curicu duga 51 cm, a teska 3kg300g:-) Znam da ne postoje rijeci koje bi te utjesile da se ti ne plasis,ali bar zelim da ti malo olaksam :-) Cim bebac izadje napolje sva bol koju si osjecala automatski prestaje,i onda pocinjes da uzivas u novom zivotu i svojoj bebici. Nemoj se plasiti i opterecavati samo ce ti biti teze. Opusti se, i trudi se da trenutak kada ce tvoja bebica biti u tvom narucju doci sto brze :-D Sretno, zelim ti od sveg <3 sve najljepse i najbolje, i da imas fin porod i sve protekne onako kako treba. Sretno :-)

 • adyNL
  #189 written by adyNL 2 years ago

  Ahh Anida <3.. Hvala puno na komentaru. I ja zelim puno srece u zivotu tebi i tvojoj maloj curici. Ja sam pogresno napisala da sam 40 sedmica a zapravo tek cu biti 3.maja ,tada mi je i izracunati termin porodjaja. Nadam se da ce da bude sve tako kao sto si napisala,lijepo je cuti da nekome porod nije preveliki bauk. A jos se vise nadam da beba nece pozeljeti da duze ostane u stomaku jer ja sam sve teze pokretljiva.Sa broja 37 moje noge su dosle do 39 napuhale se kao kiflice a o ledjima da ne govorim joj joj :D, Cmokic :*

 • Anida
  #190 written by Anida 2 years ago

  Sve ce to biti super i u redu. Zacas ces se ti vratiti u svoju normalu. Ja sam prije trudnoce imala 50 kg, prije poroda sam imala 70 kg, znaci 20 kg sam se udebljala :-) Spalo mi je 10 kg a 10 mi ostalo, sad imam 60 kg i prezadovoljna sam, vjeruj da kad setam s bebarom niko ne moze da vjeruje da je moja i da sam se ja porodila :-D Tako da ne brini… Zelim ti sve naj naj bolje i kad budes imala vremena javi kako je sve proslo. Drzim ti fige, i zelim tebi brz oporavak, i da uzivas u svakom novom danu sa svojom bebicom. Punoooo pozdrava od mene… <3 <3 <3 :-)

 • Anida
  #191 written by Anida 2 years ago

  A da ti ne pricam o mojim bolovima u ledjima i nogama, kad bude bebica tu na sve ces zasboraviti i sve ce brzo proci :-D

 • adyNL
  #192 written by adyNL 2 years ago

  Ako spadne 10 kg Anida ja cu biti presretna a ostalih 15 :$ cu nadam se nekada ubrzo:)..ja sam jos uvijek trudna presla sam termin 4 dana..Da stvar bude gora ”napao me gadan osip i svrab” po stomaku i rukama,nemam pojma sta je to ali svrbi uzasno,gosp.dr. kaze da ce prestati odmah nakon poroda.Ovdje u Holandiji kada prekoracis termin mozes se odluciti na ”strippen” to je masaza donjeg dijela zida i vrata maternice kruznim pokretima cime se oslobadja hormon prostaglandin zaduzan za sazrijevanje vrata maternice sto moze potaknuti porodjaj,odnosno trudove.Ne uspijeva u svim slucajevima ali vrijedi pokusati.Tako da sutra idem kod babice da to obavimo i vidimo da li ce u narednih 24-48h poceti nesto da se desava ili cu zguliti kozu od ceskanja :D.Evo upravo jednom rukom tipkam a drugom se ceskam :D.Puno pozdravcica i od mene za tebe Anida i sve ostale buduce mame i one koje su to vec postale :* <3 <3.
  P.S. Naravno da cu da javim kada sve prodje ;), Pusa

 • Anida
  #193 written by Anida 2 years ago

  Ja mislim da svrab i osip mogu biti od rastezanja koze… A neke zene rode prije neke posle termina sve je to normalno zato ne treba da brines:-) tvojoj bebici je lijepo u tvom stomaku pa joj se ni ne izlazi :-) ali morat ce :-D Sretno… Sve nejljepse <3 <3

 • adyNL
  #194 written by adyNL 2 years ago

  Pa vjerujem da je osip i svrab na stomaku od rastezanja koze jer sam dobila i uzasne strije po cijelom stomaku,sada se osip prosirio i na noge za samo jedan dan..Radila sam jucer tu masazu i bilo je tako bolno da me i to dodatno dotuklo,jos evo bez uspjeha a 24 h su prosla.Trebam jos jednom ponoviti sutra ako ne uspije u petak kod ginekologa pa da vidimo sta dalje.Kazu beba 4kg, jos ako zakasni koji dan i nakupi koji dodatni gram uuuhhce,kako ce to da izadje jos ne mogu da zamislim u glavi (i tako me svi zafrkavaju zbog toga kao da se jedina na svijetu trebam poroditi ali meni je stvarno dosta i koliko god se trudim da ne budem ja sam ipak prestrasena :oops: ).Tako mi i babice kazu,da mu je lijepo u stomaku pa mu se ne izlazi :D.Hvala Anida,Nadam se da cu se slijedeci put javiti da donesem lijepu vijest o bebici.I tebi sve naj naj naj <3

 • madjarica
  #195 written by madjarica 2 years ago

  mene zanima,posle koliko vremena posle porodjaja beba moze da putuje avionom na put od 3 sata???jel mi neko moze pomoci

 • Charolija
  #196 written by Charolija 2 years ago

  Pozdrav Madjarice… koliko sam uspela po netu da vidim, ne postoji neka određena prepreka da i jako male bebe putuju avionom. Ima i beba koje su sa 6 nedelja putovale avionom na duži put. Evo ti i ovaj link gde možeš pročitati na šta bi sve trebalo da se misli prilikom putovanja sa bebom. http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=349 Nadam se da sam bar malo pomogla. :)

 • Anida
  #197 written by Anida 2 years ago

  Bit ce to sve u redu :-D Znam da ne postoji ni jednaa rijec utjehe, koja bi ti malo olaksala i ohrabrila te. A znam djevojka koja je lezala u sobi samnom u bolnici mi je rekla da je njena prva curica rodjena sa 4kg i 300 g, porodila se prirodnim putem i nije bilo nikakvih koomplikacija ni problema, a i ona je prenijela nesto malo vise od 7 dana nisam sad tacno sigurna koliko. I ja se iskreno nadam da ces nas obradovati slijedeci put kad se javis :-D Puno srece drzim ti fige da sto prije drzis svoju bebicu u narucju, i da je sto prije nosis kuci :-) <3 <3

 • AdyNL
  #198 written by AdyNL 2 years ago

  Evo nas Anida kuci..Bebica mi se rodila u utorak u 23 i 30, tezak 4600 kg,rodio se prirodnim putem :)..Bilo je malih komplikacija nakon porodjaja,,zavrsila sam u operacionoj sali,nakon toga toga na intenzivnoj e onda sam se oporavljala sa mojim malenim..Jucer smo izasli iz bolnice..meni ce trebati malo vremena da se oporavim jer su me malo isjeckali :),a s obzirom da sam imala inducirani porodjaj kontrakcije su bile preceste a sporo sam se otvarala tako da sam sa 4 cm otvora uzela epiduralnu pa se i od nje osjecam nekako cudno ali proci ce..sve u svemu u pola 7 ujutro su mi ukljucili infuziju u pola 12 navecer bebsi se rodio..kada gledam ovo malo blago sve bi opet isto prosla..Imam jos jedno pitanje u vezi dojenja,uzasno me bole bradavice i cak krvare,mazem se nekim kremama ali nista ne pomaze,postoji li neko cudo da ublazi ovu bol???Puno pozdrava i poljubaca od mene i moje bebice male <3

 • Ajla
  #199 written by Ajla 2 years ago

  Veliki pozdrav jos jednom svima! Da se i ja javim sa najljepsom vijesti a to je da sam 14.04. u 21:35 donijela na svijet najljepsu curicu :)
  AdyNL i ja sam imala isti problem, pravu sam muku mucila i uzasne bolove trpila zbog bradavica. Uzela sam kremu AVENT i mazala bih svako malo, a i ne treba se ni sapirati prije dojenja.Meni je pomogla.
  Eto da i ja podijelim svoja iskustva :) Puno pozdrava

 • Anida
  #200 written by Anida 2 years ago

  AdyNL sve najljepse od sveg srca tebi i tvojoj bebari, sve naj naj bolje u buducnosti.. Ono najbitnije je zavrsilo i sve to ce proci i bolovi, i taj cudni osjecaj. Najbitnije je da si ti dobro i da je bebica dobro i zdravo :) Pravo si me obradovala :-D Vjeruj da sam zaplakala kao da se 100 godina znamo :-D A sto se dojenja i braavicatice i meni su na pocetku krvarile i stvarale se ranice na njima, meni je doktoric rekla da nakon dojenja istisnem malo mlijeka i namazem po bradavicama i pustim da se na vazduhu samo osusi, ja sam tako radila i pomoglo je i proslo je nakon toga nisam vise imala problema,pa mozes pokusati :) Jos jednom sve najbolje i sad uzivaj sa svojom bebicom. <3 <3 Punooo poljubaca i pozdrava :-D

  Ajla i tebi sve najljepse i najbolje sa tvojom curicom… Puno pozdrava tebi i tvojoj bebari i svim mamama i njihovim bebama <3

 • Anida
  #201 written by Anida 2 years ago

  AdyNL ne pita ja tebe je li slatka bebara djecak ili djevojcica :D jesi li skontala ime?? :-D Sad tek mozes da vidis kako je 9 mjeseci trudnoce jako jako brzo proslo, tako i dani s bebarom ko ludi ide. Zato uzivaj u svakom momentu i svakom trenutku, jer dok se okrenes bebara je vec pocela da se smije,guguce. Mojoj curici su sad 3,5 mjeeseca a kao da se juce rodila i drzala je u narucju po prvi put. :-) I puno mi nedostaje njeno lupkanje iznutra i moj stomak velikii :-D Nakon 3,5 mjeseca jos mi je cudno i jos se nekako nisam navikla, i jos se ono zapitam pa zar je moguce da je ovo malo slatko stvorenje bilo u mom stomaku :D Uzivaj i budi sretna i ti i tvoja cijela porodica, jer to maleno stvvorenje ce vam toliko uljepsati zivote i svaki dan ce vam biti bolji i zanimljiviji… <3

 • adyNL
  #202 written by adyNL 2 years ago

  <3 <3 <3 Anida vjeruj da mi je tvoj prvi komentar kada sam se javila na ''charoliju'' pao na pamet na dan dok sam cekala porodjaj u bolnici :).. A bebica je deckic..I ja se vec sada pitam kako je to stvorenje malo bilo u stomaku..Tako je sladak,nevin,prelijep i moj..Ma sta da pricam kao sto si i rekla osjecaj je neopisiv..Uzivaj i ti sa svojom malenom i ljubi nam je od mene i jednog slatkog decka :*.. cmooook

 • adyNL
  #203 written by adyNL 2 years ago

  Ajla bas sam tu kremu i uzela.. nadam se da ce i meni pomoci..hvala..:)

 • Anida
  #204 written by Anida 2 years ago

  <3 Veliki poljubac od mene i moje curice za tvog decka, zelimo mu dobrodoslicu na ovaj svijet, i da gaa sreca i radost kroz cijeli zivot prate <3

 • boskica
  #205 written by boskica 2 years ago

  cao Charolija,
  kao prvo ovaj site je odlican, zaista …:-) Mene zanima da li je moguce da zena bude trudna 4 meseca a da pri tom dobija 3 meseca redovno i nema puno simptoma koje trudnice inace imaju? Veliki pozdrav za vas….

 • Charolija
  #206 written by Charolija 2 years ago

  Draga Boskice sve je moguće. :) Živeli testovi za trudnoću. Pravac apoteka, kupiš jedan i očas posla rešiš nedoumicu. :) U stvari… ovde nije pitanje da li trudnoća postoji, nego da li već traje 4 meseca. Mislim da bi to moglo da se utvrdi ultrazvukom.

 • Anida
  #207 written by Anida 2 years ago

  Charolija veliki pozdrav tebi… Evo i ja imam jedno pitanje. Moja curica 5.06. puni 4 mjeseca znam da joj mogu poceti uvoditi sokice i slatku hapicu. Mozes li mi reci sta od slane hrane smijem poceti pomalo davati i na koji nacin da pripremam??? Veliki pozdrav tebi i svim dragim mamama :D

 • Charolija
  #208 written by Charolija 2 years ago

  Pozdrav svim mamama i puno poljubaca novim bebicama. :) Već neko vreme nisam odgovarala na komentare i pitanja, bila sam u nekoj velikoj jurnjavi, ali vidim da ste se vi ovde lepo snašle i pomagale jedna drugoj svojim odgovorima, što je sjajno i jako mi je drago zbog toga. :)

 • Charolija
  #209 written by Charolija 2 years ago

  Draga Anida, davno beše kada su moja deca bila tako mala, pa me pamćenje nešto i ne služi baš najbolje, ali sam dobro zapamtila da se bebcima prvo u ishranu uvodi povrće, pa onda voće, jer ako prvo probaju slatko postavlja se pitanje da li će kasnije hteti da jedu slano. :) Mislim da je sa 4 meseca još uvek rano uvoditi tzv. čvrstu hranu, ali o tome je možda najbolje da se raspitaš kod vašeg pedijatra.

  Mi smo krenuli sa šargarepicom, a kasnije smo počeli da uvodimo krompir, grašak, brokoli i tako redom, dok nismo došli do tikve u kojoj su se moja deca bukvalno davila koliko su je voleli. :D Za početak šargarepa. Očistiš je, dopro opereš, vrlo malkice posoliš, onako na vrh noža i dobro ispasiraš. Ako nemaš blender, nema veze, jer se šargarepa vrlo lako ispasira viljuškom u tanjiru. Onako da nema krupnijih komada, da bude skroz kašasto. Kasnije sa krompirom isto tako, pa ćeš vremenom i sama videti šta i kako devojka najviše voli da jede.

  Možda je najbolje da proguglaš po netu ima dobrih bebi kuvara i saveta. Pozdrav i sve najbolje. :-)

 • Anida
  #210 written by Anida 2 years ago

  Hvala puno draga Charolija :D Pomogla si mi jer nisam znala da se prvo treba uvesti slana pa slatka hrana, dobroo je da sad znam :D Mi cemo na vakcinu za 5 dana pa cemo porazgovarati i sa pedijatrom, ali ja uvijek volim cuti vise savjeta i znati vise, pogledat cu i te bebi kuhare pa cemo se snaci :D Veliki pozdrav tebi i svim mamama i njihovim bebicama i djeci :)

 • sunce
  #211 written by sunce 2 years ago

  Zdravo draga Charolija. :D Prvi put sam ovde. Ja sam inače mama jedne slatke trogodišnje devojčice, a sada očekujemo još jednu bebicu. Ušla sam u deveti mesec, tačnije 36 nedelja. Bebu nosim jako nisko, tako da zadnja dva meseca moram da održavam trudnoću. Do pre dve nedelje pila sam gynipral i verapamil, iako mi je lekar rekao da moram piti do porođaja sama sam prekinula, jer se osećam dobro a i iskreno svašta sam pročitala za ovaj lek pa se bojim da porođaj ne bude težak. Zanima me ako sam se sa prvim detetom porodila u 40 nedelji, odnosno dva dana pre termina, da li je moguće da sensa drugim detetom porodim ranije? Veliki pozdrav! :-) :?:

 • adyNL
  #212 written by adyNL 2 years ago

  Evo mene opet,naravno sa novim pitanjem i problemom..Ja vise od bola stvarno ne mogu da dojim uzasno je uzasno toliko da bi se jos jednom porodila samo da ne trpim ovaj bol,dvije sedmice dojim i jucer sam stala..izdajam mlijeko i dajem bebi na flasicu..i rane su se smanjile,nema vise krvi kao da sve to prolazi,ali ja sada stvarno imam nekakav cudan strah od dojenja…postala sam nervozna od svih ovih bolova,kreme ne pomazu,pravilno postavljanje bebe na dojku ne pomaze,specijalista za dojenje mi nije pomogao i ja vise ne znam sta da radim..uzasno je..od kako sam se porodila dvije sedmice svaki dan placem,nikako da konacno pocnem uzivati u svojoj bebici..ima li neko neki savjet..bilo sta??bar recite koliko ovo stanje moze da traje dok samo ne prodje??trpim nadljudskom snagom zbog svog djeteta ali bojim se da vise ne mogu..ionako nemam snage poslije teskog porodjaja i jos ovo..tako zelim da ga dojim i da to bude jedan lijep ,najljepsi osjecaj a kod mene je sve samo to ne…tako mi ga je zao ,cini mi se da osjeca i on moj bol dok doji..sta da radim??sta moze jos da pomogne?koliko jos????????zna li iko?

 • Charolija
  #213 written by Charolija 2 years ago

  adyNL ako te ko razume razumem te ja. Čini mi se da i danas mogu da se setim tog bola. Ne sa jednim, nego sa svo troje svoje dece. Koliko sam se namučila, prosto ne mogu da verujem da postoji bezbolno dojenje i čini mi se da i danas mogu da se setim tog bola.

  Nisam se nijednom zaplakala od bola, na porođaju ili kasnije, ali kad beba povuče mleko iz dojke meni su suze same išle na oči. Htela sam da umrem i ništa baš nije pomagalo, a sve sam probala i kreme i kremice i izmuzivanje i svakava čuda, ali nije vredelo. Čini mi se da u takvom majčinom bolu, beba ne može da jede na miru i bude srećna. Na kraju mi je i mleko stalo.

  Jednostavno sam zaključila da neke grudi nisu sposobne za dojenje, jer sam apsolutno sve dala od sebe da uspe, ali na moju veliku žalost nije. Prvo dete sam dojila oko mesec i po dana, drugo dete oko tri nedelje uz dohranu i treće tako otprilike.

  Najgori osećaj na svetu mi je bio kada su moje bebe prestale da doje. Kao da mi ih je neko otcepio od mene, jer tek posle porođaja sam uz najveću moguću sreću shvatila čemu grudi uopšte služe. Da nahrane naše voljene bebe. Ali nije nikako išlo, tako da su moje bebe odrasle na adaptiranom mleku.

  Nemam nijedan savet koji ti verovatno već nisi probala. Mogu ti samo reći da i ako su odrasli na adaptiranom mleku moja deca ne znaju šta je doktor, jer kod doktora smo išli samo na redovne kontrole.

  Sve ovo što govorim naravno da ne znači da sam protiv dojenja, ali svakako znači da ako drugi način ne postoji nemam ništa protiv da majka prestane da doji i da krene da hrani svoje dete na drugi način.

  Pozdrav i sve najbolje vam želim. :)

 • Charolija
  #214 written by Charolija 2 years ago

  Sunce iz mog iskustva svaka trudnoća, svaki porođaj, kao i beba su drugačiji, tako da je sve moguće, što ne znači da je to nešto loše. Ne mora da znači da zato što nosiš nisko, da ćeš se ranije poroditi. Uživaj i odmaraj, sve će svakako biti u redu. :)

 • adyNL
  #215 written by adyNL 2 years ago

  Hvala Charolija,nekada i rijeci utjehe mogu dosta da pomognu kada sve ostale nade i metode padnu u vodu..potrudit cu se jos koliko mogu pa vidjet cemo sta ce da se desi..nadam se nekom cudu da ce da bude lakse..Pozdrav veliki i za tebe i sve najljepse od srca tebi i tvojoj djecici :)

 • Charolija
  #216 written by Charolija 2 years ago

  Hvala draga Ady, iskreno se nadam da ćete istrajati i uspeti. :-)

 • dally
  #217 written by dally 2 years ago

  Puno pozdrava za sve! Charolija,divan blog,svaka cast :-) Ja sam trenutno u 9-oj nedelji trudnoce,i ovo mi je treca trudnoca.Imam 2 sina,od 5,5 i 3,5 god. Sada bih htjela da se porodim uz epiduralnu anesteziju,ali mi se cini da je to kod nas jos uvijek nakakav bauk.Koga god pitam svi se nesto mrste i odgovaraju me od toga ali ne poznajem nikoga ko je stvarno prosao kroz sve to pa da mi malo pojasni. Zamolila bih sve mame koje imaju iskustva sa tim da mi malo opisu sve to,da li treba cekati da bolovi pocnu,kakav je osjecaj,i da li su imale kakve posledice nakon epiduralne? Hvala puno,i jos jednom puno pozdrava za sve mame i mamice :D

 • Charolija
  #218 written by Charolija 2 years ago

  Pozdrav Dally. Hvala na lepim rečima. :) Sa drugim detetom sam se porađala uz epiduralnu anesteziju i preporučujem je vrlo rado. S obzirom da znaš kako je to porađati se, sigurno ćeš biti oduševljena.

  Ti koji te odgovaraju od toga verovatno nemaju iskustva, jer sam sigurna da svaka žena koja se porađala sa epiduralom ima pozitivno iskustvo. Ja sam na samom porođaju tražila epidural, u sred velikih bolova zato što me je doktorka nešto zeznula, nebitno je to za ovu priču.

  Mislim da treba unapred da se kaže doktoru i zakaže. Došao je anesteziolog, sela sam na onaj krevet, otkriju ti leđa, kažu da ne mrdaš, onda osetiš blagi ubod iglom, nije me bolelo, a nakon toga blaženstvo. Svi bolovi prestaju kao da ih nikada nije ni bilo. Sprovedu neku cevčicu od leđa i onda kada dejstvo malo oslabi i osetiš bol oni dodaju još malko te čarobne tečnosti. Raj. :mrgreen: Kontrakcije prate preko CTG-a i onda kada dođe vreme na osnovu toga ti kažu kada treba da se napneš. Prilikom samog izlaženja bebe, ne osećaš bolove već samo slušaš šta ti pričaju i o čas posla eto bebca u maminom naručju.

  Od posledica sam imala samo hladnoću :) nakon porođaja, ali su me fino ušuškali i pokrili, pa sam se brzo i ugrejala. Nakon svega ti na mesto na leđima gde je bio ubod stave parče gaze i zalepe i to je to. Da… nakon prestanka anestezije su me svrbele noge. :D

  Kada ti pametuju da epiduralna nije OK, pitaj ih samo da li vade zub sa ili bez anestezije. Kada već postoji treba i da se iskoristi. :wink: Javi šta si odlučila. Pozdrav i puno sreće ti želim. :D

 • dally
  #219 written by dally 2 years ago

  Hvala ti puno na odgovoru,draga moja,obavezno se javljam i ubuduce. I bas si me ohrabrila :lol: ..Inace redovno citam sve forume i blogove,ali ovo je prvi put i da napisem nesto,posto mi se jaaako svidjeo tvoj blog i naravno to, sto se potrudis da nam odgovoris,i to ne samo kratko i jasno ,nego i sa puno razumjevanja i lijepih rijeci..Puno pozdrava i cujemo se ponovo :D

 • Charolija
  #220 written by Charolija 2 years ago

  Dally zadovoljstvo je moje. :) Slobodno se raspiši. ;)

 • Ajla
  #221 written by Ajla 2 years ago

  Pozdrav svima, prvenstveno tebi Charolija. Javljamo se sa jednim problemcicem, meni doduse ogromnim problemom. Naime, sve je inace ok, ali imamo malo poteskoca sa zatvorom. Grcici su iza nas, ali sada je doslo nesto novo. Bebu inace dojim, i redovno je kakila, ali u protekla 4 dana nije nikako. Znam da je normalno da dojencad nemaju stolicu i do 7-10 dana ali moju je curu to pravo mucilo. Bila je nervozna, plakala je stalno, napinjala se,prducka ali nista..Na kraju nije htjela ni da doji (valjda joj je smetalo sto ne moze da kaki pa nije htjela da vuce)te sam ja bila primorana da joj napravim aptamil kako ne bih ostala gladna.. iako ja imam mlijeka.. Probala sam sa cajem,kamilicom ali nista..Na kraju sam joj stavila pola cepica nakon cega se ona olaksala, do vrata, ali bukvalno :) Kasnije je sva sretna zaspala,a ja jos sretnija. Ali danas opet isto..
  Ne znam stvarno sta da radim? Da joj nije aptamil zasmetao? Ne mogu nekako da se sjetim, ali mozda od dana prije ili od tog dana kada je popila nije imala stolicu. Ali svega 2x sam joj napravila, ostalo ja izmuzem i na flasicu, jer ona nije htjela da doji.Pomisljala sam na to da je vodim pedijatru, ali hocu prvo ja sve da pokusam,prije nego odemo,pa ima li nesto sto nisam probala? Ako ti mozes da nam pomognes, bila bi ti stvarno zahvalna do neba! Inace, ona za 9 dana puni 3 mjeseca.. Sada doji,ali kad je naljuti stomacic, onda nece..
  Jao sto se ja raspisa, nadam se da ne smaram :) Saljem ti puno pozdrava,kao i svim mamama. I unaprijed hvala!

 • Marina...
  #222 written by Marina... 2 years ago

  Caoo swim buducim mamama i weliki pozdraw Charoliji na koju sam saswim slucajno naisla i odusewljena sam…ima toliko poucnix stwari i dosta pitanja koje sam xtela da postawim a procitala odgowore koji su brzi a pre swega tacni…Ja sam nowa owde i imam nekoliko pitanjca..:)))…88 sam god.i trudna sam 24 nedelje…u pocetku mi je bilo strasno…mucnine swakog dana,powracanje 5x dnewno,malaksalost…jednom recju uzas…xwala bogu pa je to iza mene…kad je to proslo dobila sam bolowe na dnu stomaka a kasnije i do skoro su trajalli samo sa desne strane..pila sam utigestan koji mi je prepisao moj doktor koji je inace super..jako sam zadowoljna njime..sada je i to proslo ne boli me wise nista..kako kad, kad se malo umorim…sutra imam kontrolu i xocu da swog doktora pitam da li bix smela na more…pre dwe kontrole mi je rekao da mi je grlic materice skracen i ja nisam nista pricala sa njim o tome..sta je to..? Da li je opasno…? on mi nije tad prepoucio truskanje kolima ali sam ja imala smrtni slucaj i putowala do Nowog Sada..put je prosaoo super..putowala sam nekix 5 sati…zanima me wase misljenje..i jos jedno pitanje,nadam se da nisam prewise dosadna…sesti sam mesec a stomacic mi je mali…ja sam wisoka i mrsawa i pre trudnoce sam takwa bila a nisam se ni ugojila puno,samo sam powratila ono sto sam izgubila na pocetku..znam da je indiwidualno ali ipak malo panicim..ispisala sam istoriju..cekam was odgowor a i jawicu wam sta mi je doktor rekao…xwala unapred…:D

 • adyNL
  #223 written by adyNL 2 years ago

  Marina veliki pozdrav i tebi od mame (ne buduce :D vec sadasnje)! Mislim da 5 sati voznje nije strasno. Ja sam u 22 sedmici trudnoce putovala 24h,s tim sto sam nakon 12 sati putovanja prespavala noc i ujutro nastavila drugih 12 sati.Sto se tice odlaska na more ako je trudnoca uredu nema problema( sigurno ce plivanje da ti koristi :)..Ja sada (ponovo) imam pitanje (PROBLEM). Prosla su 2,5 mj,od mog porodaja i prije neki dan kosa je pocela strasno da mi opada.Dlake se nalaze po cijelom stanu.Je li to ima neke veze sa dojenjem?Ima li neko slicno iskustvo (ako ste ocelavile molim vas da mi ne kazete :(…)?Pozdrav svima!
  :oops:

 • Ajla
  #224 written by Ajla 2 years ago

  Pozz adyNL, isti nam je problem :) I meni kosa strasno opada! I cula sam da vecina dojilja imaju s tim problema. Tako da bi to trebalo biti normalno :) U trudnoci mi je kosa ojacala a sada opada. Mozda da pokusamo sa nekim vitaminima, da ne bi ocelavile :P
  Eto, nadam se da sam te bar malo “utjesila” :) Pozz

 • adyNL
  #225 written by adyNL 2 years ago

  Pozz i tebi Ajla :)..Ma nadam se ako i tebi ovako opada kao i meni da stvarno necemo biti celave 8O .Pogledat cu na netu kakvi vitamini imaju za kosu.I meni je u trudnoci kosa bile super,mogu sa sigurnoscu reci da mi ni dlaka nije opala…ali zato sada sve se nadoknadilo..Prosto me strah da se pocesljam kad znam sta cu da vidim a od dlaka po kuci ne moze da se zivi,po krevetu,po podu,kupatilu ma svuda(jos one crne duge maaaaaah grozno :P )..I nekako mi se uvijek bebi nadju u rukama a ponekad i u ustima iako stvarno pazim da do toga ne dodje ali nemoguce je sprijeciti.Javi ako nadjes neko dobro rijesenje :? (ili da vec kupimo po jednu periku :roll: )..Pozz :wink:

 • Ajla
  #226 written by Ajla 2 years ago

  Hahahhaha… joj dobra si!:D J
  os kada beba ojaca pa pocne da cupa :) Moja bebica lagano se blizi tome :)

  A mozda B kompleks? Ne znam..sada ponajmanje imam vremena da mislim o kosi, ali trebala bi dok ne bude kasno:S Iskreno se nadam da nece! Koja prva nesto sazna, neka javi. Saljemo punoo pozdrava xxx

 • adyNL
  #227 written by adyNL 2 years ago

  Ah Ajla i ja imam vaznijih stvari od kose (kao npr.kako da podnesem drugu vakcinaju kad se jos ni od prve nisam oporavila,teze je bilo meni nego bebi-odoh ja od teme :oops: ) ali necu da budem celka :D.. Evo pronasla sam neki recept iz alternativne medicine pa ko zna
  Med i cimet
  Napravite smjesu od meda, toplog maslinovog ulja i 1 žličice cimeta. Nanesite na kosu i ostavite 15 minuta, nakon čega operite kosu. Ovo je efikasan domaći recept protiv ispadanja kose.

  Sok crvenog luka
  U dvostrukoj slijepoj studiji grupa, koja je koristila sok crvenog luka, imala je čak 87% izlječenja od ispadanja kose.
  Na med i cimet ne bi bilo lose mirisati ali bas na luk :roll:
  Puno pozdrava i za tebe :* :* :*
  P.S Ako budem nesto koristila sto pomogne obavezno javljam :!:

 • Ajla
  #228 written by Ajla 2 years ago

  Joooj hej mrzim vakcineee! Za to se obavezno psihicki moram dobro pripremiti. Ne trebam ti govoriti koji je to plac i to citav dan!!:/ I onda kad se ponadas da je iduca tek sa 6 mj.kazu ti danemaju jednu vakcinu pa da dodjemo opet sa 4 mj.. Naprosto nevjerovatmo!
  Tako da te i tu razumijem. Eto u mnogo cemu se izgleda razumijemo :)
  Sretno sa kosom:D Mozda i ja probam od ovoga nesto, pa cemo vidjeti..

  Poljubac bebici .++++

 • adyNL
  #229 written by adyNL 2 years ago

  Ma to je grozno! Kako zaboga nemaju vakcinu?I tako pomjerarju kalendar vakcinacije,bas nevjerovatno.Ovdje je nesto malo drugacije nego kod nas,po rodjenju ne prima vakcinu vec sa 2 mj.dvije prima u obje butine,pa sa tri isto tako dvije i sa 4 ili 5 mj.nisam sigurna..A znam za taj cjelodnevni plac.Prosto se bojim utorka.A one sestrice me cudno gledaju jer ja placem vise od bebe,znam da je to sve normalno ali zao mi ga je tako..Joj Ajla nama bi trebao chat da se lijepo ”izmahalamo”..Ljubimo i mi tvoju bebanu..cmoooook

 • Ajla
  #230 written by Ajla 2 years ago

  Mislima smo uz vas u utorak! Cuvamo fige!!! Jer i samoj mi je tako, kada dodje taj dan D vakcine nisam svoja, ujedam! :)
  Nego, msn ili facebook? :))) Bar da se jadamo jedna drugoj! :)
  xxxx

 • adyNL
  #231 written by adyNL 2 years ago

  Ajla hvalaaaa :**.. add me na ovu adresu; faca_83@hotmail.com ,msn,pa cu ja tebe dodati poslije na moju pravu jer ovo nije (da ne idem ovako bas javno :mrgreen: ) :D..xxx

 • Ajla
  #232 written by Ajla 2 years ago

  Drage mame, evo da vam ispricam jos jednu pricu :) Naime, rijec je o dudi. Moja kcerka ne moze da zaspi bez nje, s tim da joj ja moram cuvati. Do sada sam sve mislila da je ona jos uvijek mala, ne moze da je drzi sama, ali evo sve kad bolje razmislim ona za par dana puni 4mj. pa trebala bi do sada da moze? Onako zgrabi ona nju ali kada ja ne bi cuvala izbaci ona nju napolje odmah. Ali da nemamo dude ne bi nikada zaspala:) Ili je ona ustvari toliki lopov da nece sama da je drzi.
  Eto ako je neka pametna da mi kaze, jer ja def.vise nisam :D :D
  Pozdrav svima!

 • adyNL
  #233 written by adyNL 2 years ago

  Ajla pisala sam ti na mail(i za tu dudu varalicu) .. :D

 • Jelena NL
  #234 written by Jelena NL 2 years ago

  Pozdrav svima,posebno Ady.Ja sam usla sada u 25 nedelju.Od nedavno zivim u NL.Bili smo na ultrazvuku za 20 nedelju i sad nista do 35.Ok,idemo redovno u verloskundige,ali ja se nekad pitam kako da znam da je sve ok.Ovde je sve drugacije.Je li mozes da mi kazes da li si ti isla samo na te redovne ultrazvuk preglede ili si isla na jos neki?I kakva su ti jos iskustva sa tim pregledima?I jos nesto:kako si ucila jezik sama ili u nekoj skoli?Ja sam puna pitanja,a ti ako si raspolozena odgovori bar na neko.. :D

 • Anida
  #235 written by Anida 2 years ago

  Draga Charolija i drage moje sadasnje i buduce mame :) Evo i ja vam se javljamm sa jednim malim problemcicem, ali mene jako jako brine :( Moja curica je 05.08. napunila 6 mjeseci :) 13.07. je dobila prvi zubic a 29.07. je izbio i nas drugi zubic :) Zbog cega sam ja naravno jako sretna :) ali problem je u tome sto je pocela odbijati mlijeko otkako su joj poceli zubici, ja svoju curicu nazalost ne dojim, dojila sam je mjesec ipo i onda mi je stalo mlijeko jer mi se desilo nesto ruzno i lose pa mi je zbog stresa i sikiracije nazalost mlijeko stalo :) Ja joj dajem Hipp Combiotic 1, a od 6-og mjeseca smo presli na Hipp Combiotic 2, ali ona jednostavno nece ili popije skroz malu kolicinu mlijeka, a hranu na kasikicu pojede za sekundu, jede i slanu i slatku hranu i pije sokice, cajeve,vodu samo me zbog mlijeka malo zeza :( Uvela sam joj jedan slani jedan slatki obrok dnevno prije spavanja dobije mlijeko i nadomirim joj sa Hippovom hapicom za laku noc koje su super :) Nastojim joj 3-4 puta dnevno dati mlijeko pa ako popije malo ja joj onda nadomirim necim. Ne zelim da prestane piti mlijeko, i bit cu jako uporna. Zanima me ako nastavi odbijati ovo mlijeko da li da promjenim mlijeko, ili od kada mogu poceti davati mlijeko u tetrapaku ali sa manje masnoce, strah me da ne navikne na kasiku pa odbije mlijeko skroz :( Sto ne zelim nikako…….
  Ako ko ima neki savjeti neka mi kaze i pomogne jer stvarno ne znam sta dalje..
  Nisam rekla moja curica fino napreduje duga je 65 cm i ima 8 kila :)
  Pozdrav svima :D :D <3 <3

 • Ajla
  #236 written by Ajla 2 years ago

  Draga Anida.. Ja jos uvijek nemam iskustva sa tim, to mene sve ceka :) Ali ovako laicki mozda je zasiti hrana koju joj dajes, i koja joj se vise svidja pa ona manje hoce mlijeko. Ja bih recimo davala keks i mlijeko ujutru i navecer po flasicu. Buduci da tvoja beba vec ima 6 mj.ja licno smatram da su keks i mlijeko puno bolji.
  Ne znam, mozda grijesim, ne moras me poslusati ali ja ti samo govorim kako bi ja :)

  Puno pozdrava i poljubaca za tvoju sada vec veliku bebu :) :*

 • Anida
  #237 written by Anida 2 years ago

  Hvala ti mila moja jako dobar savjet :) naravno da cu te poslusati i pokusati , moram naci neki nacin samo da pije mlijeko :D javit cu ti kako je reagovala na mlijeko i keks :) jos jednom hvala i puno puno poljubaca i pozdrava za tebe i tvoju bebicu :D <3<3 :)

 • Jelena NL
  #238 written by Jelena NL 2 years ago

  A gde je moj komentar?

 • Jelena NL
  #239 written by Jelena NL 2 years ago

  ne kapiram

 • emina
  #240 written by emina 2 years ago

  Zasto je samo mene bolila Epiduralna.Imala sam osjecaj da su mi probusili rupicu na ledjima i da mi otkidaju i vade kost kroztu rupicu :?

 • dally
  #241 written by dally 2 years ago

  Anida,evo da i ja podijelim svoje iskustvo sa tobom..Ja vec imam dva sina,i imala sam slican problem sa starijim. Slicno nam se desavalo,kada je imao nepunih 7 mjeseci,s tim da je moj sin slabo jeo i drugu hranu pa sam bas bila zbrinuta…MI smo koristili Aptamil,pa sam pokusavala sa drugim adaptiranim mlijekom,isto nije islo. Pedijatar mi je rekao da je normalno da se ponekad djeca zasite mlijeka,ili neke druge hrane i da to jednostavno ne treba forsirati,nego pokusati to nadoknaditi sa necim drugim.
  I ja sam se brinula isto kao i ti :( ali sam mu nakon nekog vremena jednostavno nasula u flasicu obicno mlijeko iz tetrapaka i popio je :D ..Od tada sam mu davala cisto,obicno mlijeko i dogurali smo do 1,5 l za 24 sata.. :mrgreen: Sa keksom nije htjeo ni da okusi.Oko godinu dana sam pocela da dodajem kakao Nesquik i tako sam nastavila..
  Danas ima 5 god, i da ne ureknem,rijetko smo kod doktora :lol:
  Tako da se ne brines,i ako ne prihvati mlijeko,ona dobro rucka ostalo..Sve ce biti ok!

 • sanja
  #242 written by sanja 2 years ago

  zdravo charolijo.
  gledajuci po netu o trudnoci, naisla sam i na tebe i prijatno se iznenadila.
  za pocetak bih htela da ti postavim dva pitanja koja me muce.
  prvo je sledece, zadnju menstruaciju sam imala 08.04.2012.godine. po jednom misljenju doktora, termin ocekivanog porodjaja je 25.12.2012., po drugom 03.01.2012., a cak po trecem 13.01.2012.
  drugo pitanje je vezano za problem opstipacije, kako je prevazici, bez nekih sirupa i tome slicno jer ne bih htela da pijem nesto od lekova, pokusala bih putam nekih cajeva ili kako vec.
  hvala ti unapred. :D

 • Anida
  #243 written by Anida 2 years ago

  Drage moje mame hvala vam na savjetima :)
  Skontala sam u cemu je bio problem pa moja curica nije htjela da pije mlijeko. Do 6 mjeseci davala sam joj Hipp Combiotic 1 od 6-og presli smo na Hipp Combiotic 2, na flasici joj je bila cucka sa M velicinom rupice koja je i predvidjena za mlijeko. Medjutim Hipp 2 je gusca nego Hipp 1, tako da je ona vukla vukla mlijeko ali ono je slabo izlazilo, i sigurno ju je to nerviralo i onda nije htjela. Onda mi je palo na pamet da joj stavim cucku sa L velicinom rupice koja je za gustu hranu, i tako kad sam joj promjenila cucku spucala je 150 ml mlijeka u tren oka :) Bas me je to obradovalo, i vratilo osmijeh na lice i evo nekoliko dana fino pije mlijeko i vec se vidi u obrascicima da ponovo fino napreduje :D
  Neka je jos na adaptiranom mlijeku pa cemo i mi preci na tetrapak samo da ona jos malo jakne :)
  Eto mame moje da znate da se i ovo moze desiti :) Veeeeeliki pozdrav i veliikiii poljubac za sve vas od nas dvije :) <3

 • Marina...
  #244 written by Marina... 2 years ago

  Caoo swima..ponowo ja….imam jedno pitanjce…ja sam sad 7 mesec a stomak mi je mali..nisam se ni ugojila puno..mozda 5,6 kg..samo sam powratila izgubljenu tezinu sto sam na pocetku izgubila…xwata me panika zbog welicine stomaka..sta wi mislite..inace sam wisoka i oduwek bila mrsawija…xwalaaa wam….

 • Anida
  #245 written by Anida 2 years ago

  Marina nema potrebe da se brines, ja sam u tku trudnoce dobila 20kg. Prije trudnoce sam imala 50 dan pred porod kad su me vagali 70, a stomak mi je bio mali da kad sam dosla u bolnicu pred porod, trudnice koje su bile tu su me pitale kakve imam probleme pa sam dosla lezati, nisu mogle vjerovati da sam u 9-om mjesecu i da sam se dosla poroditi :) Sve one su tu bile vec podosta dana a ja sam dossla i odma sutredan rodila preslatku curicu koja je imala 3.300 a bila j duga 51cm :) Zato mislim da nema potrebe da se brins… Nisu sve zeneu toku trudnoce iste.. Neke se udebljaju vise neke manje, neka je beba laksa neka teza :D ne brini, nego uzivaj u trudnoci :D

 • maki
  #246 written by maki 2 years ago

  Cao svima.htela sam da vas pitam dali je to strasno kada u zrudnoci ispeces stomak.ja sam przila nesto i preko majice me ulje ispeklo.sada .izgledba da cu da dobijem plikove.hvala u napred

 • Charolija
  #247 written by Charolija 2 years ago

  Maki to što si se izgorela po stomaku nije opasno za bebu, ali tebi svakako nije prijatno, sigurno jako boli. Maži nekom kremom protiv opekotina i čuvaj se. :)

 • adyNL
  #248 written by adyNL 2 years ago

  Jelena izvini,tek sam vidjela da si ”meni ” pisala :D..
  Kao prvo zelim da ti ostatak trudnoce bude ugodan. Ja sam cetiri mjeseca trudnoce vodila u BiH..a u NL,je bas tako kao i kod tebe,sa 20 sedmica UZ,pa sa 35 ponovo da se vidi je li beba okrenuta kako treba biti i to je to..Ja sam imala dva UZ vise jer je beba bila velika pa su pratili rast i zbog toga sto sam presla termin 2 sedmice.. Jeste sve je drugacije nego kod nas..Cijelu trudnocu ti vode babice..Meni je to na pocetku bilo tako cudno ali na samom porodjaju stvarno su se i babice i doktori pokazali kao veliki profesionalci.Ako se poradjas u bolnici (ne kuci)onda znaj da ce da ti bude kao u hotelu sa 5 zvjezdica :D :D :D..
  Sto se tice jezika,ja sam 2010|2011 isla u skolu ali nesto kratko..kasnije nisam ,zbog trudnoce pa onda zbog bebe ali od sutra krecem ponovo..beba vec ima 3,5 mjeseca..idem u vecernju skolu ,dva dana sedmicno..s tim sto sam ja vec dutch razumijem ali ja bas nisam nesto opustena u pricanju..
  Eto ako te jos nesto zanima ,slobodno pitaj.. :)
  Puno pozdrava i tebi!!!!

 • Gabrijela
  #249 written by Gabrijela 2 years ago

  Gabrijela
  Drage mamice drago mi je da postoji ovakav sajt! I ja sam ponosna mama tri preslatke devojcice,a uskoro uz Boziju pomoc porodica ce nam se prosiriti za jos jednog muskog clana! Termin nam je za 4nedelje

 • Anida
  #250 written by Anida 2 years ago

  Cestitam ti od <3 i na djevojcicama i na djecaku koji ce uskoro uci u vase zivote :) Meni je san cetvero djece, pa se nadam da cu nekad to i ostvariti… :) Sve naj naj naj bolje <3

 • Gabrijela
  #251 written by Gabrijela 2 years ago

  Anida hvala puno na lepim zeljama…:* i ja tebi zelim da ti se ostvari san ,mozda je nekada tesko ali nema nista lepse od dece!!!

 • Jelena NL
  #252 written by Jelena NL 2 years ago

  Cao Adi!Hvala na lepim zeljama.Za sada je sve oka.Nadam se da ce tako da ostane do kraja.I ja razumem dosta,ali komunikacija mi je losa.Ja cu sledece godine u skolu.Mi smo se prijavili u kram zorg hotel,koji je u okviru bolnice.Bicemo tamo sedam dana.I moj muz ce biti svo vreme tamo.I meni je bilo cudno to sto babice vode trudnocu,ali su ok skroz.Kako si izabrala da se porodis?Prirodno,epidural…?Jel imaju ovde i skole za trudnice il ne?
  Puno pozdrava tebi i tvojoj bebi.

 • AdyNL
  #253 written by AdyNL 2 years ago

  Ma dutch je malo tezak ali savladat’ ce se to uspijesno :)). Naravno ,ni ja nisam htjela da idem trudna u skolu (mislim to bi u mom slucaju bilo fizicki nemoguce). U kojem si gradu?? Koja si sedmica sada,kako napreduje zwangerschap? Imas skolu za trudnice to ti je gratis(bar kod mene),placeno od verzekering,tu moze i tvoj muz da prisustvuje to je priprema za porod,sta poduzeti kada krenu trudovi,sta moze olaksati bol,kako da muz pomogne i onda naravno pricaju o samom porodjaj. I imas zwangerschapsyoga to ti je super (ja nisam) to ti je nekih (nisam sigurna) 140 eura 50 placas ti ostalo verzekering. Ma babice su super.. A ja sam naravno izabrala bolnicu ODMAH,mislim da se sve manje kuci poradjaju ;D..I dobro sam izabrala.. Eh ja kazem porodila sam se PRIRODNO uz EPIDURALNU :D hehehe.. I kada bi se opet poradjala sigruno bi uzela epiduralnu anesteziju..imas jos neku anesteziju nju ubrizgavas sama sebi ”po potrebi” ali ona moze tek nakon 7 cm otvora.. Ali ja ti iskreno preporucujem epidural.
  Puno pozdrava i tebi od mene i moje bebe..I toj bebici u stomaku zelimo da lijepo napreduje i da nam fino dodje na ovaj svijet!!

 • Jelena NL
  #254 written by Jelena NL 2 years ago

  Ja sam isla ranije par meseci u skolu,kada mi je trebalo za ispit u ambasadi.Sada ucim ponesto sama i sa tv.Al,dobro-imam jos tri godine da polozim ovaj ispit ovde.Mi smo u Tilburgu.A vi?Sada sam na pocetku 32 nedelje.Za sada je sve ok. Za tu skolu za trudnice cu proveriti.Da ti pravo kazem ja se bojim pomalo porodjaja.Ranije sam bila sigurna da zelim epidural,sad vise ne znam.Citala sam i prednosti i mane epidurala i sad jednostavno ne znam.Jos moram da razmislim o tome.Ja nisam nijednog momenta razmisljala da porodjaj bude kuci.Ovaj kramzorg hotel,u okviru bolnice,poceo je da radi ove godine u julu.Bili smo da vidimo i super je.Soba ima krevet i krevetac i jos jedan krevet za muza,kupatilo,sto,stolice,mikrotalasna,frizeder…ma sve kao u pravom hotelu.I jos moze da se bira boja sobe.Ta zena koja radi tamo dolazi za dve nedelje u kucnu posetu,da razgovara i da se upoznamo.Ona ce biti tamo svih sedam dana dostupna za sve sto treba,da pokaze u vezi bebe,da da savete..Jos jedino treba da razmislim o porodjaju.
  Puno pozdrava!

 • adyNL
  #255 written by adyNL 2 years ago

  Ja sam isto isla u skolu kada sam polagala ispit u ambasadi,sada idem u vecernju 2 dana sedmicno.U bolnici ti je isto tako,imas svoju sobu,krevetic za bebu,krevet za muza,plahte,kupatilo,wc ,frizider,sudoper,banjicu za bebe stolic za presvlacenje sa stvarcicama za bebu,sestrice se brinu za bebu i za tebe 24h..dobijas razne savjete od pedijatra laktologa ginekologa i ostalih dok si tu,samo pritisnes alram kada beba place ili ti nesto trebas i tu su za sec..a sto se tice boje sobe vjeruj mi da u tim trenutcima taman da je sva isarana duginim bojama neces znati koje su:D..ja sam bila u bolnici par dana zbog teskog porodjaja a kasnije sam imala kramzorg kuci.pored njih svaki dan ce da ti dolaze babice da provjeravaju kako si ti i beba nekoliko dana.Pa nemate vi jos puno..sada ce vam novi echo sa 35 sedmica i to bi trebalo biti to..a to ce da proleti.Ja sam isto bila puna predrasuda za epiduralnu jer kod nas je ta anestezija na losem glasu..tako da sam ja prije porodjaja odlucila def.NE za epiduralnu,medjutim kada su bolovi poceli a ja se otvarala presporo nisam dva puta razmislila vec sam sama trazila..pitam ih za posljedice a oni se cude kakve posljedice..moguce je samo da mama i beba u naredna 24 sata dobiju temp.i moraju taj dan bez obzira na lagan porod ili ne ostati na posmatranju u bolnici..ja pitam onako ne informisana,laik pravi da li ima neka nezeljena dejstva na kicmeni stup ili nesto tako :D a oni me gledaju kao ODAKLE NAM OVA DODJE,i kazu da se ni jedan slucaj nije desio da epiduralna donese blo kakve posljedice osim temperature (koju srecom nismo dobili),tako da se ni meni sigurno nece nista desiti..i ja fino uzmem epid.i ”uzivam” :D.Mislim daleko je to bilo od uzivanja ali kada pomislim kako je bilo BEZ onda jeste.Mi smo u Deventeru.Napisah ja roman Jelena :))..Kako god da odlucis ja ti zelim srecu,ja sam bila sretna sa epiduralnom a na tebi je naravno da razmislis jos..Pozdravi i tebi!!

 • Jelena NL
  #256 written by Jelena NL 2 years ago

  Ma nije meni bitna boja soba,samo da sve bude ok.To sam navela samo kao primer,koliko je sve drugacije nego u nasim bolnicama dole.Hvala ti sto si podelila svoje iskustvo sa mnom.Ja bih mozda najvise volela da to pocne prirodno,da vidim kako ide,pa ako onda treba mozda epidural.Ne znam ni sama.Jos jednom hvala na lepim zeljama,pa se cujemo.
  Sve najbolje!

 • AdyNL
  #257 written by AdyNL 2 years ago

  Nema na cemu Jelena!
  Ma naravno da ce da bude sve ok,u dobrim si rukama sigurno.A drugacije je sve nego kod nas stvarno..Ja sam isto krenula prirodno pa sam sa jedno 4-5 cm otvora primila epiduralnu..Uzivaj u ostatku trudnoce,pripremi se na besane noci ispunjene sa mnogo ljubav i obavezno javi kako je sve proslo.
  P.S. Nemoj da se bojis porodjaja,znas da ako bude boljelo puno uvijek mozes uzeti anesteziju ;)
  Sretnoooo!!!!!!

 • Jelena NL
  #258 written by Jelena NL 2 years ago

  Hvala ti puuuunoooo na podrsci!Ja tek treba da prodjem ono sto ti vec jesi,al dobro.Proci ce i to,al sreca posle toga je verovatno nemerljiva sa tim sto mora malo da boli.Javicu ti svakako.Uzivaj i puno pozdrava od nas!

 • Ajla
  #259 written by Ajla 2 years ago

  Drage zene, samo da ja dodam na ove vase komentare nesto :) Kod nas imas predradjaonu gdje se deres, niko te ni ne gleda, onda ides u radjaonu gdje ti je Bog samo na pomoci a onda u sobu gdje nas je 6 lezalo i imas 1 wc i poderane spavacice na sebi :) To je odjel za porodilje koji je dobar, a o trudnickom odjelu koji ima samo 1 wc a soba je oko 10tak po 5-6 kreveta i o bajama i zoharima sto hodaju da ne pricam :D :D Eto da znate kako je kod nas lijepo :D Ah da, i babice su ovdje divne, samo se izivljavaju na tebi :D :D
  Ah pa sam evo i ja ziva i zdrava hvala Bogu :)
  Svim trudnicama zelim puno srece :)

 • INESSSS
  #260 written by INESSSS 2 years ago

  da li se stomak pojavljuje u prvom mjesecu trudnoce?

 • dally
  #261 written by dally 2 years ago

  AdyNL i Jelena NL ..pomalo vam zavidim.. ;) Ajla,hahahaha..ovaj tvoj komentar sam mogla copy-paste..identicno kao i kod mene

 • AdyNL
  #262 written by AdyNL 2 years ago

  :) Ajla i dally strasno je da se tako posupa prema zenama koje se poradjaju ..a sto se tice sobe sve je to lijepo,prelijepo ali na kraju kada porod pocne mislim da se sve svede na isto..postojis u tim trenutcima samo ti,misli koje su usmjerene na bebu koja dolazi na svijet i tih par ljudi koji ti pomazu,sve ostalo nije u tim trenutcima bitno (kao sto znate :D)..
  Na kraju bitno je da smo svi zivi ,zdravi i da imamo najljepse bebe na svijetu.
  Ja isto zelim Jeleni i svim drugim buducim mamam ugodnu trudnocu i lijep porodjaj .
  Pozdravcici :)))

 • Ajla
  #263 written by Ajla 2 years ago

  Ines, kod mene se vidio u petom mjesecu :) :)

 • sandra
  #264 written by sandra 2 years ago

  ja sam bila juce kod ginekologa,i kaze mi da sam trudna 22 nedelje,i da je to 4 mesec,mene to malo zbunjuje.pomoziteee

 • dally
  #265 written by dally 2 years ago

  Sandra,mozda se i on malo zbunio..koliko ja znam od 22 do 26 nedelje se racuna da si 6 mjesec., tj 5 punih,ulazis u 6ti..Tako je bar meni rekao moj doktor. Ja sam u 23 nedelji.. :)

 • neca
  #266 written by neca 2 years ago

  Draga carolija,
  ja sam trenutno u 15 nedelji, za dva dana sam u 16 nedelji…
  Moje pitanje je da li je to cetvrti mjesec, odnosno cetiri i pol, ili tri i pol?
  Hvala, Lijep pozdrav..

 • Charolija
  #267 written by Charolija 2 years ago

  Draga Neco po ovoj “doktorskoj” tabeli, 16 nedelja je trudnoća od 4 i po meseca. Pogledaj sama, nadam se da sam pomogla. :)
  1 mesec: 1-5 nedelja
  2 mesec: 6-9 nedelja
  3 mesec: 10-13 nedelja
  4 mesec: 14-17 nedelja
  5 mesec: 18-21 nedelja
  6 mesec: 22-26 nedelja
  7 mesec: 27-31 nedelja
  8 mesec: 32-36 nedelja
  9 mesec: 37-40 nedelja

 • FENOMEN
  #268 written by FENOMEN 2 years ago

  Drage moje sajt je zaista odličan i drago mi je što sam ga pronašla :-) zahvaljujući vama sam i shvatila da sam ušla u 7.mjesec trudnoće :-)

  imam dosta rizičnu trudnoću jer mi je pri prvom pregledu u materici pored bebe pronađen i MIOM.
  U 10.nedelji trudnoće je iznosio 12 cm, zatim u 18 nedelji 17 cm i sada u 27 nedelji je izmjeren 12 cm.
  Moja srećica se za sada normalno razvija – bar tako kaže čika doktor :-)

  Drage moje zanima me da li ste imale ili poznajete nekoga ko je imao miom u trudnoći, kako je prošla trudnoća, šta mogu da očekujem?

  Meni je 27 godina i ovo mi je prva trudnoća, sve mi je nepoznato i sve me plaši…

 • Ajla
  #269 written by Ajla 2 years ago

  Vec duze vrijeme hocu da se zahvalim “Charoliji” jer zahvaljujuci ovom blogu upoznala sam jednu divnu osobu, jednu mamu preslatkog djecaka! Da, kazem upoznala jer se nase tipkanje tri mjeseca, nasa iskustva i savjeti sveli na to da iako kilometrima udaljene ( Holandija-BiH ) uspjele smo smisliti nacin da se vidimo, da se upoznamo i da se nase bebe druze :) i sigurna sam da ce nase druzenje trajati jos jako dugo!
  Eto drage mame da podijelim ovu neobicnu pricu sa vama i da vidite da je stvarno svasta moguce i da pisete svoja iskustva, svoje odgovore jer nikada ne znate ko vas moze cuti.

  Ja cu jos jednom da se zahvalim autoru ovog bloga i sigurna sam da ce joj biti jako drago kada ovo procita!
  Puno poljubaca ti saljemo moja beba i ja! :* :*

 • Charolija
  #270 written by Charolija 2 years ago

  Divno Ajla, ljubim i ja vas mame i bebice i da se družite još mnogo, mnogo godina. :) Stvarno je svašta moguće i ništa nije slučajno. :) :*:*

 • AdyNL
  #271 written by AdyNL 2 years ago

  A moja Ajla <3 <3 <3 ljubim te najvise na svijetu..I ja se zahvaljujem caroliji na svakom postu,savjetu odgovoru,nas vodic kroz trudnocu i ove prve baby mjesece a najvise od svega sretna sam sto sam upoznala Ajlu.Kao sto ''charolija'' kaze ''nista nije slucajno'',stvarno nije.Nadam se da ce ''odavde'' da se rodi jos prijateljstava kao kod mene i Ajle..Sve vas puno pozdravljam i ljubim :*

 • anajovanka
  #272 written by anajovanka 1 year ago

  Draga carolijo…prvi put se javljam…Imam jedno pitanje,pa mi treba mala pomoc. ;) Zadnju menst. sam imala 25 Marta i trajala je 6 dana… zatim sam imala odnose 20 Aprila,i trebala sam da dobijem nakon 5 dana ali nisam,Trudna sam i zanima me kada mi je termin?… Hvala unapred..

 • Charolija
  #273 written by Charolija 1 year ago

  AnaJovanka sad ćemo da izračunamo. :) Na datum od poslednje menstruacije dodamo 7 dana, dođemo do 1. aprila, na to sada dodamo 9 meseci, dođemo do 1. januara 2013. godine. To je po doktorski, a u suštini ti najbolje znaš. :D

 • anajovanka
  #274 written by anajovanka 1 year ago

  Hvala najlepse… :)

 • Nikita
  #275 written by Nikita 1 year ago

  Hvala ti draga Carolijo na brzom odgovoru.Necu ti persirati,jer,dok sam citala sva pitanja i odgovore,imala sam utisak da si neko koga odavno poznajem i sa kim delim svoje probleme.Pa da pocnem i ja… :) Trenutno sam u 15+4 nedelja trudnoc.Imam povremena ziganja “dole”nekad levo nekad desno.Veliki sam panicar i previse osluskujem svoje telo,pa i najmanji simptom me zabrine.Pre dve godine sam imala spontani i dozivela veliku i tesku traumu koju jos uvek nisam ostavila iza sebe.”Zahvaljujuci” doktorici koja je bila dezurna “te mracne noci”,svaki odlazak kod ginekologa za mene predstavlja novi stres.Uskoro idem na kontrolu i uzimanje briseva,pa i od toga imam strah.Kad se u trudnoci radi 1.gin.pregled i kako izgleda,da li je bolan,da li je beba ” bezbedna”?Jos bezbroj pitanja… :),ali za sad je dovoljno.Jos ako sam na pravom mestu…:-D

 • Charolija
  #276 written by Charolija 1 year ago

  Pozdrav Nikita i dobrodošla. :) Ne postoji baš nijedan razlog da mi persiraš i drago mi je da ti je prijatno ovde kod mene na blogu. ;) Što se tiče tih povremenih žiganja, bolić kao pred menstruaciju, meni su to objasnili da se plod namešta i gnezdi i da to izaziva ta povremena žiganja. Nije ništa opasno, mada nije prijatno, jer svaka buduća mama je nekako prirodno zabrinuta skoro tokom cele trudnoće, a verujem da je tebe još više strah zbog ranijeg negativnog iskustva.

  Što se tiče uzimanja briseva to nije ništa strašno, a pregleda se i ne sećam, znači sigurno nije bilo bolno i negativno iskustvo inače bih sigurno zapamtila. :D Sigurno će ti uraditi ultrazvuk, što svakako ne boli i divno je iskustvo, jer tada prvi put imaš priliku da vidiš svoje bepče na ekranu, a možda dobiješ i neku fotku. :)

  Po meni najvažnije što se doktora tiče, tokom trudnoće, je da imaš poverenja u svog doktora i da bude dobar i nežan. Verovatno već i sama znaš kakav je ko od ginekologa u tvom domu zdravlja, raspitaj se i idi samo kod “proverenih”.

  Uživaj u svojoj trudnoći i javi se ponekad da nas obavestiš kako napredujete. :)

 • Leave a Reply

 • Comment Feed for this Post
Go to Top