bebe

Prvo da kažem. Nisam ponovo trudna, ali želim ovo da objavim iz razloga što na moj blog s vremena na vreme, ko zna kojim putevima zalutaju i trudne, buduće mame koje zanimaju nedelje trudnoće. Ovo je izveštaj koji sam dobijala tokom svojih trudnoća iz nedelje u nedelju, pa možda nije loše da ga objavim u celini. Na žalost nemam prvih 12 nedelja, ali možda sve ovo nekom bude korisno.

Prvo da kažem da nije ništa čudno, da se trudna žena nađe zbunjena zbog tog „doktorskog“ računanja trudničkih nedelja, ali to po njima ide ovako, pa se vi drage moje nađite. Troje sam ih rodila, pa tako vam mogu iz prve ruke reći sve što vas zanima, slobodno pitajte, spremna sam da vam pomognem koliko umem i mogu. Možete pitati apsolutno sve što se tiče trudnoće, malih bebica, dojenja, dohrane, dečice i padobranstva. Odgovoriću vam iz svog iskusta, a nije malo.

1 mesec: 1-5 nedelja
2 mesec: 6-9 nedelja
3 mesec: 10-13 nedelja
4 mesec: 14-17 nedelja
5 mesec: 18-21 nedelja
6 mesec: 22-26 nedelja
7 mesec: 27-31 nedelja
8 mesec: 32-36 nedelja
9 mesec: 37-40 nedelja

Trenutno ste u 13. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 195 dana.
Uspesno ste savladali 30% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 6,5 – 7,8 cm, a teska 15 – 30 g.

Koliki ste Vi?
Moguce je da ste dobili koji kilogram do sada, osim ako imate jutarnje mucnine pa ne jedete mnogo.

Rast i razvoj Vase bebe
Bebin rast i razvoj ce posebno biti upadljiv od ove nedelje pa do 24 nedelje. Beba je vec udvostrucila svoju velicinu od 7 nedelje. Nastavlja se oblikovanje lica, posebno nosa i obraza, a ocni kapci se spajaju i beba sve vise poprima ljudski oblik
________________________________________

Trenutno ste u 14. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 188 dana.
Uspesno ste savladali 32% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 8,0 – 9,3 cm, a teska oko 25g.

Koliki ste Vi?
U ovom periodu trudnoce verovatno cete razmisljati o odeci za trudnice. Uzivacete u trudnoci vise ako nosite odecu koja je udobna i koja vam odgovara umesto da pokusavate da dugme ili zip drzite zakopcano. Svaka trudnoca je drugacija, ne samo medu zenama vec i u odnosu na vasu prethodnu trudnocu. Vase telo raste drugacijim tempom sada nego u prethodnoj trudnoci i razlicito od drugih zena i mozda ce stomak kasnije ili ranije da se primeti. Sve je individualno.

Rast i razvoj Vase bebe
Lice vase bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se koren nosa, formirani su obrazi, usi su sa strana na vratu prema glavi, a oci su sve blize jedno drugome. Kod muskih fetusa razvija se prostata, a kod zenskih fetusa se jajnici spustaju iz stomaka u malu karlicu.

Kako se ponasati?
Prekomerna tezina na pocetku vase trudnoce moze da pretstavlja problem u toku trudnoce. Morate uzimati hranu sa manje kalorija u toku trudnoce.
________________________________________

Trenutno ste u 15. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 181 dana.
Uspesno ste savladali 35% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 10 – 12 cm, a teska 50 – 100 g.

Koliki ste Vi?
Vasa trudnoca se vec vidi, ako ne u obicnoj odeci onda sigurno u kupacem kostimu.

Rast i razvoj Vase bebe
U ovom periodu, koza vase bebe je veoma tanka. Telo bebe je prekrivenolanugo glacicama koje rastu gotovo po celom telu fetusa. Veruje se da lanugo dlacice imaju zastitnu ulogu, pre svega pridrzavajuci vernix na povrsini koze. Vernix je masni, vostani i sirastog izgleda sloj koze koji beba sama izlucuje i stvara. Lanugo dlacice otpadaju, a vernix vecim delom iscezava pre nego sto se beba rodi. Razvijaju se kosti, kao i kostana mozdina. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba je time i sve savitljivija. Sada vasa beba moze svoje prstice stisnuti u saku.

Kako se ponasati?
Tokom prvog tromesecja trudnoce dobitak na telesnoj tezini je neznatan, a potom ravnomerno raste otprilike u ritmu 400 – 500 g /nedeljno tokom drugog i treceg tromesecja, tako da je ukupni dobitak na kraju trudnoce nekih 10 – 12 kg. Suvise mali unos kalorija moze dovesti do deficita hranljivih supstanci u majcinom organizmu sto za posledicu ima zaostatak ili prestanak rasta deteta, premala porodajna tezina i cak prevremeni porodaj. Izmedu 15. i 18. nedelje radi se triple test .
________________________________________

Trenutno ste u 16. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 174 dana.
Uspesno ste savladali 37% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 12cm, a teska oko 80g.

Koliki ste Vi?
Tokom 16. nedelje nastavlja se dalji rast materice, koja se sada uzdize nekih 2 poprecna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vreme materica sadrzi vec i 250 ml plodove vode.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice prekrivaju gotovo celu povrsinu koze bebe, a jasnije se isticu dlacice na obrvama. Pocinje rasti kosa na glavi. Noge bebe su sada duze od ruku. Prsti na rukama su vec sasvim formirani. Ako vam ovo nije prva trudnoca, vec mozete da osetite pokrete bebinih ruku i nogu. Mnoge zene opisuju prve pokrete bebe kao treperenje ili kao mehurice. Vi vec mozete da pocnete da osecate pokrete bebinih ruku i nogu, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoca.

Kako se ponasati?
Jedna od lepih stvari u trudnoci je to da ce vecina doktora reci da treba da imate vise uzina izmedu obroka, cak i 3-4 uzine dnevno. Dijagnosticka amniocenteza se najcesce izvodi izmedu 16. i 18. nedelje trudnoce.

Trenutno ste u 17. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 167 dana.
Uspesno ste savladali 40% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Beba je dugacka izmedu 11 i 12 cm i teska oko 125 g.

Koliki ste Vi?
Nastavlja se rast materice cije se dno (fundus) sada nalazi negde oko sredine izmedu stidne kosti i pupka. Ovo je vreme da izaberete grudnjak po meri i pocnete koristiti neku od krema protiv strija.

Rast i razvoj Vase bebe
Doslo je do potpunog razvitka placente (posteljice). Koza bebe je jos uvek tanka i nema vidljivog potkoznog masnog tkiva. U ovoj nedelji pocinje stvaranje i odlaganje smedeg masnog tkiva. To je posebna vrsta masnog tkiva veoma vazni u proizvodnji topline. Sada bi trebali da osetite pokrete bebe, ako ne ove nedelje onda sigurno sledece.

Kako se ponasati?
Kegelove vezbe su jednostavna tehnika za jacanje misica u predelu vagine. Pripremaju ih za porodaj i pomazu oporavku posle porodaja. Ove vezbe, u bilo koje vreme i bilo gde, moze da radi svaka trudnica, i da ima koristi od njih. Pogledajte i clanak vegeterijanstvo u trudnoci.

Trenutno ste u 18. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 160 dana.
Uspesno ste savladali 42% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 14 cm i teska oko 150 grama.

Koliki ste Vi?
Vi ste se verovatno vec ugojile oko 4 kg, ali povecanje tezine se razlikuje od trudnoce do trudnoce. Moguce je da vam se jevi: osecaj napetosti i tezine u nogama; grcevi u listovima, kao i osecaj trnjenja u nogama; oticanje stopala i skupljanje tecnosti oko skocnih zglobova i na potkolenicama; pojava prosirenih vena na nogama.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba nastavlja da raste i da se razvija, mada sada malo sporije. U ovo vreme zavrsava se okostavanje sitnih koscica unutrasnjeg uha, kao i razvoj onog dela mozga koji prima i preraduje zvucne signale, tako da od ovog vremena vasa beba moze cuti i zvukove koji dolaze izvana.

Kako se ponasati?
Gvozde igra najvazniju ulogu u trudnoci i treba da unosite oko 30 mg da bi ste zadivoljile dnevne potrebe. Mnogi vitaminski dodaci za trudnice sadrze dovoljno gvozda i ako koristite ove pilule, popite ih sa casom soka od pomorandze ili grejfruta da bi ste povecali apsorbciju gvozda.

Trenutno ste u 19. nedelji trudnoće.
Do srećnog događaja još 152 dana.
Uspešno ste savladali 46% trudnoće.

Koliki ste Vi?
Vaša težina raste iz nedelje u nedelju. Evo koliko teži vač stomak u ovom trenutku:
– dete: oko 200 g
– placenta: 170g
– plodova voda: 320 g
– materica (pre trudnoće teži svega 50 g): 320g
– dojke: 180 g
– dodatna količina krvi i zadržana tečnost

Rast i razvoj Vaše bebe
Nervne ćelije kao i nervi (njihovi produžeci) koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mesta, pa beba sada svesno upravlja svojim pokretima. Počinje da se formira masno tkivo. Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mlečne. Ekstremiteti dostižu odgovarajuće proprocije.

Kako se ponašati?
Vaš doktor će vam sigurno skrenuti pažnju da ne uzimate biljne preparate i lekovita sredstva bez konsultacije sa doktorom, jer u toku trudnoće takva sredstva mogu da budu veoma opasna i za vas i za vašu bebu.

Trenutno ste u 20. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 146 dana.
Uspesno ste savladali 47% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 16 cm a teska oko 260 g.

Koliki ste Vi?
Vasa materica ce se sada nedeljno uvecavati za jedan centimetar. S porastom materice mogu se poceti javljati tegobe usled kompresije okolnih organa: pritiska na zeludac, bubrege i pluca. Posledice ovog pritiska mogu biti losija probava, cesto mokrenje, odnosno nedostatak vazduha prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje koze, cesca je pojava strija. Iako vi samo povremeno osecate bebine pokrete, ona se stalno krece, ali vi niste u mogucnosti da je uvek osetite. Njene pokrete osecate samo onda kada ona rukama ili nogama udari o zid materice.

Rast i razvoj Vase bebe
Razvoj, zadebljanje i diferencijacija slojeva koze. Posebne masne zlezde stvaraju vostanu (sirastu) supstancu koja se naziva vernix caseosa, i koja se odrzava na kozi zahvaljujuci prisustvu lanugo dlacica. Vernix je izuzetno bitan u zastiti koze vase bebe od delovanja plodove vode. Pocinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama.

Kako se ponasati?
Normalno je sto vi i vas partner ocekujete buduce roditeljstvo sa pomesanim osecanjima. Sto se termin porodaja priblizava tako rastu i strahovi; mozda se pitate da li ste dovoljno zreli za roditeljstvo i kako ce se to odraziti na vas odnos prema partneru. Najbolje je iskreno razgovarati o tim strahovima.

Trenutno ste u 21. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 139 dana.
Uspesno ste savladali 50% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Fetus je, od temena do zadnjice, dugacak oko 18 cm, a tezak oko 300 gr.

Koliki ste Vi?
Ove nedelje ce vas struk nestati i svi ce znati da ste vi trudni. U ovom drugom tromesecju se najvise dobija na tezini i rastu potrebe za kalorijama. Treba da povedete racuna ne samo koliko vec i sto jedete: izbegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.

Rast i razvoj Vase bebe
Napreduje razvoj digestivnog trakta i on vec funkcionise na naki nacin. Vasa beba vec guta tecnosti. Veruje se cak da gutanje amnionske tecnosti moze da pomogne za rast i razvoj digestivnog sistema i dobro funkcionisanje posle rodenja.

Kako se ponasati?
Mnoge zene osete neverovatnu zudnju za odredenom hranom, a neke nemaju nikakvu posebnu zudnju.

Trenutno ste u 22. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 132 dana.
Uspesno ste savladali 52% trudnoce.

Kolika je Vaša beba?
Vaša beba je dugačka oko 19 cm (merena od temena do zadnjice), a teška blizu 350 gr.

Koliki ste Vi?
Vaša materica je sada oko 2 cm iznad pupka. Vi se verovatno osećate dobro i udobno u svojoj trudnoći. Većina trudnica uživa u drugom tromesečju jer su nestali simptomi trudnoće, gađenje i povraćanja, a telo se naviklo na povećanu težinu.

Rast i razvoj Vaše bebe
Nastavlja se razvoj mozga, kao i razvoj čula dodira i svesnost vaše bebe.

Kako se ponašati?
Veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti u toku trudnoće. Tečnost će pomoći vašem telu u procesu prerade hranjivih sastojaka iz hrane, razvoju novih ćelija, održati dobar krvni pritisak i pomoći kod regulacije telesne temperature. Sada Vam je sigurno teško da se namestite za spavanje. Pročitajte više o spavanju u trudnoći.

Trenutno ste u 23. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 125 dana.
Uspesno ste savladali 55% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 20 cm, a teska skoro 450 gr.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dodali 5 do 7 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Pokreti bebe mogu biti veoma zivi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nezni. Lunago dlacice pokrivaju celo telo. Bebina koza vise nije prozirna vec usled stvaranja pigmenta pocinje biti crvenkasta.

Kako se ponasati?
Neki prijatelji ili poznanici ce vam reci da ste veliki kao da nosite blizance dok ce drugi reci da ste mali i da sigurno niste u petom mesecu trudnoce. Nemojte da se brinete i razmisljate o tome sta kazu, setite se samo da je svaka trudnoca drugacija i da bebe rastu razlicitim tempom. Vas doktor ce da kontrolise vase mere i tezinu prilikom svakog odlaska na konrtolu i on ce biti prvi koji ce da uoci neke probleme. Odrzavajte vasu tezinu stabilno i sve ce biti u redu.

Trenutno ste u 24. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 118 dana.
Uspesno ste savladali 57% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 530 gr, a dugacka oko 21 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Materica je oko 5 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba poprima sve vise izgled na koji smo navikli: oci su se priblizile na udaljenost koja je normalna i jos uvek su zatvorene, a usi su zavrsile svoj put i upravo su tamo gde i trebaju biti. Na ocnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi jos snaznije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao sto ce izgledati kada se rodi.

Kako se ponasati?
Neke trudnice pate od zapusenog nosa pa cak i krvarenja. Veruje se da hormonske promene u vasem telu prouzrokuju vecu prokrvljenost i vecu osetljivost nosnih kanala. Porazgovarajte sa vasim doktorom sta da koristite da bi ste smanjili simptome.

Trenutno ste u 25. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 111 dana.
Uspesno ste savladali 60% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 700gr, a dugacka oko 22 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je velika kao fudbalska lopta i dolazi do veceg pritiska na zeludac sto daje osecaj tezine u stomaku.

Rast i razvoj Vase bebe
Vaca beba svakog dana ima sve vece sanse da prezivi ako dode do prevremenog porodaja. Masa se povecava i sazreva nervni sistem. Polni organi su sasvim razvijeni i lako se moze utvrditi pol ultrazvucnim pregledom, osim ako polozaj bebe to nedozvoljava.

Kako se ponasati?
U toku trudnoce moguce je da cete osetiti svrab na kozi stomaka. Nije u pitanju osip, vec vas stomak raste i vasa koza se takode rasteze i to zatezanje koze uzrokuje svrab. To je normalno i prirodno i mozete smanjiti svrab mazanjem neke hidrantne kreme po stomaku.

Trenutno ste u 26. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 104 dana.
Uspesno ste savladali 62% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 850 grama, a dugacka oko 23 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 6 cm iznad pupka. U drugoj polovini trudnoce, vas stomak ce da raste oko 1 cm svake nedelje, i ako ste pratili savete o zdravoj i ujednacenoj ishrani u toku trudnoce moguce je da ste dobili izmedu 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba vec ima neki svoj ritam spavanja. Verovatno ste primetili da je u neko doba dana aktivnija nego inace tokom dana. Bebino peto culo je razvijeno.

Kako se ponasati?
Kako raste Vasa materica, posteljica i beba, tako rastete i Vi. Bolovi u ledima, glavobolja, natecene noge i pritisak na karlicu postaju sve cesci i cesci. Polako se priblizava kraj drugog tromesecja, 2/3 trudnoce je vec iza Vas i nece proci jos mnogo vremena i Vasa beba ce se roditi!

Dobro je da jedete ribu u toku trudnoce. Dokazano je da su zene koje su jele razne vrste ribe u toku trudnoce nosile duze i donele na svet bebe sa zdravijom porodajnom tezinom. Takode, postoje studije koje pokazuju da konzumiranje ribe smanjuje rizik od prevramenog porodaja i da su omega-3 masne kiseline uzrok hormonske reakcije koja Vas stiti od prevremenog porodaja. Omega-3 masne kiseline, takode, pomazu kod hipertenzije i preeklampsije. Iako riba sadrzi mnogo vitamina B, gvozda, cinka, selena, trebalo bi da izbegavate zivu ribu, koja moze da sadrzi bakterije, parazite, viruse i otrove. Sirova riba ili ljuskari, ako su zarazeni, mogu da prouzrokuju razne bolesti, tako da je bolje da ih izbegavate tokom trudnoce.

Trenutno ste u 27. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 97 dana.
Uspesno ste savladali 65% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ova nedelja je pocetak treceg i poslednjeg tromesecja. Vasa beba je sada teska oko 1 kg, a dugacka oko 24 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 7 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Oci vase bebe su razvijene i pocinju se otvarati, i razvija se culo vida. Takode i cuje bolje i verovatno ce odmah po rodenju prepoznati Vas glas ili muziku koju je slusala dok je bila u Vasem stomaku.

Kako se ponasati?
Jedna od neverovatnih i neprocenjivih osecaja u toku trudnoce je osecaj pomeranja Vase bebe. Ovo je period kada vecina zena pocinje da se vezuje za bebu i da se neprekidno pita da li je sve u redu.

Trenutno ste u 28. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 90 dana.
Uspesno ste savladali 67% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 1 kg i dugacka oko 25 cm od temena do zadnjice, a oko 35 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec dosta iznad pupka. Kod nekih trudnica rast stomaka moze da bude usporen dok kod drugih raste preko noci! Verovatno ste dobili oko 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Kosa postaje duza. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod koze. Mozak je dovoljno razvijen da moze da kontrolice telesnu te,peraturu i disanje.

Kako se ponasati?
Jedite sto vise zelenog i zutog voca, povrca bogatog vitaminom C kao sto je paradaiz i hleb i zitarice od celog zrna.

Trenutno ste u 29. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 83 dana.
Uspesno ste savladali 70% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vaca beba je teska oko 1100 g, a dugacka oko 26 cm od temena do zadnjice.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec 7-10 cm iznad pupka i verovatno ste pridodali oko 8-12 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba otvara i zatvara oci, kada su joj oci otvorene pomice ih uokolo kao da nesto gleda. Verovatno ste primetili da iz nedelje u nedelju Vasa beba raste sve brze i postaje sve veca. Bebina tezina se brzo povecava i bebe koje se samo koju nedelju ranije rode mogu da budu mnogo manje nego one koje se rode u terminu. Ovo je period kada beba dobija na tezini. – tezina decaka je veca od tezine devojcica – tezina na rodenju se povecava sa porastom broja trudnoca koje ste imale

Kako se ponasati?
Ako se probudite u sred noci zbog bolnog grca u nogama, znajte da je to pojava koja prati vecinu trudnica. Nosite obucu sa ravnim donom i smanjite unos soli. To bi moglo da pomogne.

Trenutno ste u 30. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 76 dana.
Uspesno ste savladali 72% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je sada teska oko 1.35 kg i dugacka oko 27 cm

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 10 cm iznad pupka. U ovom periodu trudnoce mozete se osecati veoma tromo i kao da cete eksplodirati svakog casa. Vasa meterica, posteljica i beba ce postati jos vece, ali ne brinite, ostalo je samo jos 10 nedelja.

Rast i razvoj Vase bebe
Nastavlja sazrevanje pluca. Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodova voda umesto u zeludac ude na pogresno mesto, beba, a i vi mozete osetiti njeno stucanje. Ves u ovo vreme beba ima svoje faze: fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja.

Kako se ponasati?
Ako ste zaposleni, pocinjete da razmisljate o porodiljskom odsustvu, iako vecina zena nastavlja da radi jos nekoliko nedelja. Sada ce Vam, verovatno trebati odeca za trudnice, i savetujemo Vam da je pozajmite, ako mozete. Mnoge trudnice se pitaju da li je bezbedno piti biljne cajeve tokom trudnoce. Neki cajevi su bezbedni ali neki nisu.

Trenutno ste u 31. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 69 dana.
Uspesno ste savladali 75% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba tezi oko 1.6 kg a dugacka je oko 28 cm od temena do zadnjice ili oko 40 cm od temena do stopala.

Koliki ste Vi?
Vi ste dobili izmedu 9.5-12 kg. Materica vam je oko 11 cm iznad pupka i trenutno zauzima veci deo Vaseg stomaka i Vi mozete osecati pritisak ispod rebara.

Rast i razvoj Vase bebe
Rast Vase bebe ce se usporiti malo ali rast i razvoj unutrasnjih organa ce se nastaviti.

Kako se ponasati?
Kod vecine trudnica u ovom periodu se pojavljuje smeda linija na sredini stomaka. To se desava zbog razdvajanja stomacnih misica i nestace nekoliko nedelja nakon porodaja.
________________________________________

Trenutno ste u 32. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 62 dana.
Uspesno ste savladali 77% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 1.8 kg, a duga oko 29 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je oko 12 cm iznad pupka. Moguce je da su vam ruke i noge nateceni. Ako Vam je natecen gornji deo tela, lice, obratite se doktoru. Moguce je da osetite bolove u ledima koji je verovatno prouzrokovan slabim stomacnim misicima koji treba da Vas teraju da ispravite ramena i da podrzite rastucu matericu. Moguce je da osetite lazne kontrakcije. One mogu da se pojave nekoliko puta u toku dana i obicno traju oko 30 sekundi. Iskoristite njihovu pojavu za vezbu disanja i relaksacije koje cete primeniti u toku porodaja.

Rast i razvoj Vase bebe
Pluca Vase bebe su zrela i sposobna za samostalno disanje. Posteljica moze da primi i preradi oko pola litre krvi iz vaseg krvotoka svakog minuta i da snadbeva bebin organizam kiseonikom i hranjivim materijama. U ovo vreme beba cuje i Vas glas koji je jaci od buke spoljasnje okoline. Fine lunago dlacice otpadaju, mada ce se neke zadrzati do porodaja.

Kako se ponasati?
Ako ocekujete blizance, Vasa ishrana je posebno vazna. Hrana je uvek najbolji izvor svih hranjivih sastojaka.
________________________________________

Trenutno ste u 33. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 55 dana.
Uspesno ste savladali 80% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2 kg a duzina oko 30 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 13 cm iznad pupka. Dobili ste oko 10-12.5 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
– beba stavlja svoje prstice u usta
– nastavlja se talozenje masnog tkiva debljanje
– kao rezultat masnog tkiva, koza Vase bebe menja boju iz crvene u roze

Kako se ponasati?
Nastavite sa uzimanjem prave hrane kako bi ste obezbedili dovoljne kolicine hranjivih sastojaka i kako bi kontrolisali dobijanje na tezini. Moguce je da imate gorusicu mnogo cesce. Jedite manje obroke ali cesce, to moze da pomogne kog gorusice.

Trenutno ste u 34. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 48 dana.
Uspesno ste savladali 82% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.2 kg a dugacka oko 32 cm od temena do zadnjice i oko 44 cm mereno od dlave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 14 cm iznad pupka. Ne treba da zaboravite da su ove mere orijentacione i da su drugacije u svakoj trudnoci. Nemojte da se zabrinete ako je Vas stomak manji ili veci od drugih trudnica, Vas doktor prati velicinu i rast prilikom svake posete. Jos vaznija je stopa rasta Vase materice, koja daje signale da je rast i razvoj Vase bebe normalan.
Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba vec sada pocinje da razvija svoj imuni sistem koji ce joj pomoci da se izbori sa infekcijama. Noktici na prsticima rasti i moguce je da ce trebati da se skrate odmah po rosenju. Boja ociju bebe je plava bez obzira sto mozda nece biti plava kasnije.
Kako se ponasati?
Kada ce beba krenuti napolje?
Par nedelja pre porodaja moguce je da cete primetiti promene na Vasem stomaku, sto je znak da se beba okrenula nanize glavom prema porodajnom kanalu i da se sprema za izlazak. Ne treba da budete zabrinuti kada se to dogodi, jer se nekom dogodi par nedelja pre porodaja, a nekom bas pred porodaj.

Trenutno ste u 35. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 41 dana.
Uspesno ste savladali 85% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.5 kg a dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice ili oko 45 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 15 cm iznad pupka. Vasa tezina se povecala za oko 10-13 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
– beba se i danje deblja i sada pocinje da dobija salo izmedu ruku i nogu
– ako nosite decaka njegovi testisi se spustaju na svoje mesto, u mosnice
– ako bi se Vasa beba rodila ove nedelje ona bi imala oko 2.5 kg i bila bi potpuno zrela za zivot izvan materice
Iako Vas doktor moze da izracuna tezinu bebe on ne moze da Vam kaze kada ce beba krenuti da izlazi.

Kako se ponasati?
Ako Vam se desi da pustite nekoliko kapi mokrace, nemojte da se uzrujavate i da Vam je neprijatno. To je pojava koja zadesi 98% trudnica zbog pritiska bebine glavice na mokracnu besiku.

Trenutno ste u 36. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 34 dana.
Uspesno ste savladali 87% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.7 kg i dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice, a oko 46 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dobili oko 11-13 kg. U ovoj nedelji Vasa materica dostize najvisu tacku i sigurno osecate da pritiska sve Vase organe, pre svega na rebra, pluca i zeludac.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba i dalje nastavlja da se popunjava i ona je sada vec debeljuskasta i ima popunjene obraze. Ako se beba nije spustila u porodajni kanal, verovatno ce uciniti to uskoro. Onda cete moci lakse da disete i osecacete olaksanje.

Kako se ponasati?
U ovom trenutku Vas doktor je u mogucnosti da Vam kaze kako je Vasa beba okrenuta, da li prednjaci glava ili zadnjica. Obicno je krajem 36. nedelje beba smestena u porodajni polozaj, mada je moguce da se ponovo okrene.

Trenutno ste u 37. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 27 dana.
Uspesno ste savladali 90% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2.9 kg, a duzina oko 35 cm.

Koliki ste Vi?
Verovatno ste dobili izmedu 11-15 kg, ne bi trebalo da ste dobili vise.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba skuplja snagu svakim danom sve vise i vise. U ovom periodi nisu sve kosti bebe okostale, sto pretstavlja prednost, jer ce tokom porodaja biti fleksibilne. Beba se okrece prema svetlu. Krajem ove nedelje rast bebe se polako usporava.

Kako se ponasati?
Vecina trudnica u ovom periodu pocinje da se ponasa kao da ce im vreme pobeci, pa se trude da zavrse sa svim pripremama za povratak iz porodilista. Bilo bi pametno da zamolite nekoga (majku, svekrvu, prijateljicu) da se pobrinu oko spremanja stana. Vase je da odmarate! Odlazak u bolnicu se priblizava, a Vi pogledate sta vam je sve potrebno da ponesete u porodiliste.

Trenutno ste u 38. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 20 dana.
Uspesno ste savladali 92% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 3.1 kg i dugacka oko 35 cm od temena do zadnjice, a oko 47 cm od glave do pete. Verovatno ste primetili da su mere slicne kao i prosle nedelje, jer se rast usporio.

Koliki ste Vi?
Vi se vec nalazite u terminu za porodaj, koji se racuna +2 nedelje, -2 nedelje. Moguce je da cete dobijati 500 g nedeljno i uglavnom se dobijanjese odnosi na povecano zadrzavanje tecnosti. Iz istog razloga nije retka pojava otoka. Druga bitna pojava u ovo vreme je pojava jos jedne vrste trudova. Nakon trudova spustanja javljaju se predtrudovi i lazni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom – predtrudovi i lazni trudovi obicno su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko mirjete, sasvim nestaju.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice su nestale, a jos samo na pregibima se zadrzavaju naslage belkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. U ovom periodu beba skuplja dosta mekonijuma u svoja creva. Mekonium se sastoji od celija koze i lanugo dlacica koje su otpale u plodovu vodu, a beba ih je progutala, od celija crevnog epitela, raspadnutih krvnih celija i drugih supstanci. Nakon porodaja mekonium ce biti prva stolica Vase bebe.

Kako se ponasati?
Sada se verovatno osecate umorno i naduveno. Veoma je vazno da unosite hranjive sastojke i predlazemo Vam par «pametnih uzina»:
– banane, voce bogato gvozdem, kalijumom i magnezijumom
– parce sira za kalcijum i proteine
– krekeri za vlakna
– vocni shaike sa mlekom ili jogurtom za kalcijum, vitamine i minerale

Trenutno ste u 39. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 13 dana.
Uspesno ste savladali 95% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Sada je Vase beba tecka oko 3.2 kg i dugacka oko 36 cm.

Koliki ste Vi?
Vi ste vec poprilicno veliki i teski, ali jos samo malo!
Procitajte vise o porodaju kako biste bili spremni.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba nastavlja sa rastom unutar materice mada je rast sada mali. Svi bebini organi su na svom mestu i sposobni su za samostalno funkcionisanje.

Kako se ponasati?
Kako posle porodaja dolazi period dojenja, znajte da morate nastaviti sa ishranom punom hranjivih sastojaka. Moracete da izbegavate hranu koja uzrokuje gasove, kao sto su brokoli, kupus, karfiol i zacinjena hrana.
Dolazak bebe se ocekuje uskoro. Pogledajte sta Vam je potrebno za prve dane od opreme za bebu.

Trenutno ste u 40. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 6 dana.
Uspesno ste savladali 97% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ako se jos uvek niste porodili, onda ste uspesno nosili Vasu bebu do kreja termina. Vasa beba ce teziti oko 3.4 kg i bice dugacka oko 37-38 cm od temena do zadnjice i oko 48 cm od temena glave do pete.

Vasa porodica je porasla za jednog, dva, a mozda i tri clana! Rodenjem deteta zivot se menja na bolje iako nocima necete spavati jos neko vreme. Ali neprospavanih noci ce biti sve manje i manje, a ljubav prema Vasem detetu ce rasti i prerasti sve granice, i niko, ali bas niko, nece moci da vam to oduzme.


7+

Comments

comments